Nog een keer over Bietensap

Mark de Boer - 24 augustus 2012 00:00

Over veel voedingsmiddelen gaan in de hardloopwereld de bijzonderste verhalen in de rondte. Maar over het gebruik van het nitraatrijke bietensap lijken de meeste wetenschappers het eens te zijn. Enkele jaren geleden liet baanbrekend onderzoek zien dat het drinken van bietensap een enorme toename in prestatie mogelijk maakt. Hier op Prorun schreef Miriam van Reijen een serie artikelen over bietensap, het werkzame bestanddeel nitraat en mogelijke alternatieven.

`$title`

Veel hardlopers hebben zich er al aan gewaagd. De meesten vinden het niet echt lekker, maar ja, voor een goede prestatie slikte je het wel weg, om vervolgens 's ochtends vertwijfelend bij de wc-pot af te vragen waarom de urine zo'n rare oranje gloed heeft.

Onderzoekers vragen zich natuurlijk af of je in plaats van bietensap het effect niet gewoon kan nabootsen met een pilletje. Want als nitraat de sleutel tot het succes is, dan kan het nooit moeilijk zijn om dit gewoon eenmaal daags bij het ontbijt in pilvorm weg te slikken bij een kopje thee in plaats van een groot glas bietensap.

Naar dat effect van nitraat in pilvorm is onlangs onderzoek gedaan en gepubliceerd in een wetenschappelijk onderzoek. De titel van dit onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers uit Noorwegen en Groot-Brittannië, luidt: Dietary Nitrate Does Not Enhance Running Performance in Elite Cross-country Skiers.

De proefpersonen, 10 toplanglaufers uit Noorwegen met een indrukwekkend maximale zuurstofopname (gemiddeld VO2-max van 70 ml / kg / min.), kregen een dosis van 641 milligram kaliumnitraat of een placebo 2,5 uur voordat ze enkele testen ondergingen. De titel van het artikel verraadt al de uitslag: er werd geen verschil gevonden.

Waarom werd er in tegenstelling tot in andere onderzoeken geen effect gevonden? Volgens de auteurs werkt het mogelijk bij topatleten minder goed dan bij de mindere goden. In vorige onderzoeken, waar wel een positief effect werd gezien hadden de proefpersonen een gemiddeld VO2-max van 56 en 58. Waarden die trouwens gevonden worden bij bijvoorbeeld hardlopers die de marathon rond de 15 kilometer per uur lopen. Alex Hutchinson, auteur van de onvolprezen blog Sweat Science, heeft dit artikel tegen het licht gehouden en er een mooi artikel geschreven.

Volgens de onderzoekers zou het zo kunnen zijn dat de topatleten minder mogelijkheden hebben om nitraat om te zetten in nitriet, de stap die nodig is om profijt te hebben van de nitraatinname.

Deze onderzoekers dienden de atleten het nitraat echter slechts een korte tijd voor de test toe. Aangezien bij een onderzoek aan de Universiteit van Maastricht men wel effect zag bij wielrenners die zes dagen lang bietensap dronken maar geen effect bij fietsers die vlak voor de test een bidon vol bietensap dronken, zou dit ook een reden voor het niet gevonden verschil kunnen zijn volgens Hutchinson.

Als derde vroeg hij zich af of kaliumnitraat wel hetzelfde effect heeft als bietensap? We weten wel dat bietensap zonder nitraat niet werkt. Maar werkt nitraat zonder bietensap misschien ook niet?

Al met al, de bietensap discussie is nog niet over. Ik ga mijn fles binnenkort, zij het met de nodige tegenzin omdat ik echt niet lekker vind, toch maar weer soldaat maken...

Literatuur:

Peacock et al. Dietary Nitrate Does Not Enhance Running Performance in Elite Cross-country Skiers. Medicine & Science in Sports & Exercise. Med Sci Sports Exerc. 2012 Aug 7. [Epub ahead of print]

Factsheet rode bietensap website NOC / NSF

Prorun dossier bietensap 


PrintSend-To-Friend

Reageer





Reageer





Neem onderstaande verificatiecode over.





Reacties