• Blessures die bij lopers vaak voorkomen
  22 april 2017
  Blessures die bij lopers vaak voorkomen
  Hardlopen is leuk, lekker en gezond. Totdat het lijf tegensputtert. En dan bedoelen we niet een portie prima spierpijn, maar serieuze blessures. Dit zijn vijf veel voorkomende blessures
 • Je krijgt kramp en dan?
  17 april 2017
  Je krijgt kramp en dan?
  Die plotselinge samentrekking, iedere loper kent het wel. Kramp is vervelend. Je staat meteen stil. Wat kun je er aan doen om het te voorkomen?
 • Achillespeesblessure, deel II
  10 april 2017
  Achillespeesblessure, deel II
  Wat kan er aan een ontsteking en aan een scheur van de achillespees gedaan kan worden?
 • Achillespees blessure, deel I
  10 april 2017
  Achillespees blessure, deel I
  Als hardloper kun je geconfronteerd worden met een pijnlijke ontstoken achillespees. Wat kan de oorzaak zijn?
 • De teek moet je niet tegenkomen in het bos!
  3 april 2017
  De teek moet je niet tegenkomen in het bos!
  Deze week is het 'De week van de Teek' waarin we weer eens op de gevaren van een tekenbeet worden gewezen.
 • Alles wat je moet weten over shin splints
  20 maart 2017
  Alles wat je moet weten over shin splints
  Shin splints. Heb jij ze ooit gehad? Ze komen voornamelijk voor bij beginnende lopers en vrouwen hebben twee tot drie keer meer kans om ze te ontwikkelen dan mannen. Maar wat zijn shin splints precies en wat kan je er nou tegen doen? Wat is het? Het is een veel voorkomende overbelastingsblessure aan de binnenzijde van het scheenbeen (=Tibia). en staat formeel bekend als het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS). Wat er in principe gebeurt is dat botweefsel sneller afbreekt dan dat er nieuw weefsel gevormd kan worden. Het resultaat is ontsteking en pijn. Dit gebeurt meestal aan de binnenkant van het scheenbeen, maar kan ook aan de buitenzijde van het bot optreden. De pijn wordt veroorzaakt door irritatie van het beenvlies op de plaats waar de spieren zich aan het bot hechten. Waarom krijg je het? Het is een typische loopblessure, maar mensen die ook niet hardlopen kunnen het krijgen. Over het algemeen krijg je shin splints als je plotseling je training verandert. Daarom krijgen beginnende lopers het dus vaker, maar het kan een ervaren loper ook overkomen. Stel je bent gewend om voornamelijk over bospaden te rennen (trailrunning), maar je gaat opeens veel meer over asfalt lopen. Maar ook als je bijvoorbeeld te snel opbouwt van de halve marathon naar de hele marathon.  Ook kunnen verkeerde loopschoenen een oorzaak zijn. Stel je loopt op neutrale schoenen, maar je proneert. Dit kan ook een scheenbeenvliesontsteking veroorzaken. Laat je dus goed adviseren bij een hardloopspeciaalzaak. Hoe kan je het oplossen? Rust: Meestal zal de fysio of arts adviseren om even niet hard te lopen. Eventueel zou je wel kunnen fietsen of zwemmen. Verder is het verstandig om het gebied met ijs te behandelen. De arts kan ook ontstekingsremmers voorschrijven. Om de beenspieren sterker te maken, kan je je kuit en onderbeenspieren versterken met krachttraining. Bijvoorbeeld door met de bal van je voet op een traptrede te staan en langzaam je hiel te laten zakken. Hierdoor versterk je je kuitspieren. Herhaal deze oefening 5 tot 7 keer per voet.  En als je weer begint met hardlopen, bouw dan je training langzaam op. Zorg daarbij voor een goede warming-up en een geleidelijke trainingsopbouw. Anders riskeer je de kans dat de shin splints terugkomen. Bovendien is het belangrijk om bij de hardloopspeciaalzaak te kijken of je geschikte schoenen draagt, versleten schoenen draagt of toch een anti-pronatie correctie nodig hebt. Wil je een geschikt trainingsschema? Kijk dan op onze Runlog voor geschikte opbouwschemaís. 
 • Blaren: het wat, waarom en hoe (niet)
  20 februari 2017
  Blaren: het wat, waarom en hoe (niet)
  Eťn op de 5 lopers te maken krijgt met blaren. De meeste blaren komen voor op de uiteinden van de tenen, de bal van de voet en de hiel.
 • Hardlopen en spierpijn
  7 februari 2017
  Hardlopen en spierpijn
  Hoe komt het dat je spierpijn krijgt en hoe kun je daarmee het beste mee omgaan?
 • Slijten je gewrichten extra van het hardlopen?
  21 januari 2017
  Slijten je gewrichten extra van het hardlopen?
  Veel lopers zijn er van overtuigd dat hun stramme knieŽn, heupen en enkels komen doordat ze heel wat kilometers hebben hardgelopen. Tijd om te onderzoeken of dit klopt!
 • Wanneer kun je weer beginnen na een blessure?
  20 januari 2017
  Wanneer kun je weer beginnen na een blessure?
  Uit onderzoek blijkt sporters vaak te vroeg terugkeren. Men wil weer te snel gaan hardlopen en kan niet wachten.
 • Goed nieuws voor je knieŽn!
  17 januari 2017
  Goed nieuws voor je knieŽn!
  Er is een hardnekkige veronderstelling dat rennen funest is voor je gewrichten, kniebanden en kraakbeen. Maar is dat ook zo?
 • Omgaan met blessures
  17 december 2016
  Omgaan met blessures
  Hoe met blessures om te gaan, zowel praktisch als vanuit mentaal perspectief
 • De enkelblessure, wat doe je eraan?
  13 december 2016
  De enkelblessure, wat doe je eraan?
  Even een misstap en het kan gebeurd zijn, je enkel verstuikt. Wa kun je dan het beste doen?
 • Lopersknie, een vervelende blessure
  6 december 2016
  Lopersknie, een vervelende blessure
  Zo'n zeurende pijn aan de zijkant van de knie, herken je dat? Grote kans dat je dan last hebt van een 'Lopersknie'. Wat kun je daar tegen doen en hoe voorkom je het?
 • Hardlopen en het risico van kuitklachten in de winter
  18 november 2016
  Hardlopen en het risico van kuitklachten in de winter
  Nu de dagen geleidelijk kouder aan het worden zijn is het risico voor hardlopers op kuitklachten enorm groot.Wat kun je daar tegen doen?


Loopkalender

24
april