Recept gezonde pepernoten

Recept gezonde pepernoten
pepernoten
Wáárom zou je zelf gezonde pepernoten willen maken? Omdat je bijvoorbeeld suikers met mate eet. Allergisch voor lactose bent. Of omdat je geen tarwe wilt of kunt eten. Maar doe het zeker óók voor de heerlijke smaakbeleving. Subtiel zoetkruidig. Warm, geurend en vers uit de oven. Daar kan niets tegen op.

En tijdens het bakken ruikt je hele huis naar knusse winterse feestdagen. Tot slot het is ook nog eens leuk om te doen. Of in elk geval simpel. Dus voor je ten prooi valt aan die supermarktbaksels.. aan de slag!

Recept voor gezonde kruidnoten


Lactosevrij, zonder geraffineerde suikers en zonder tarwe

Ingrediënten:


* 150 gram spelt- of boekweitmeel
* 50 gram amandelmeel
* 20 gram kokosbloesemsuiker (eet jij al lang geen suiker meer, dan kan het ook zeker zonder!)
* 2 theelepels speculaaskruiden

(geen speculaaskruiden in huis? Maak het zelf met wat snufjes nootmuskaat, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, witte peper en eventueel kardemom)

* 4 theelepels kaneel
* 5 eetlepels kokosolie
* 4 eetlepels plantaardige amandelmelk (of een andere noten-, soja-, rijst- of kokosmelk)

Ik geef toe, mijn pepernoten waren ook niet meteen mooi rond.. maar ze smaken er niet minder door ;)

Ervaringstip: het beslag even laten opstijven in de koelkast. Draai je er daarna mooie bolletjes van! 

Wist je dat.. kaneel gezond is?


Het specerij dat je doet verlangen naar winterse gezelligheid, stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Kaneel verbetert ook de spijsvertering, cholesterol en gewicht. En door de hoge hoeveelheid mineralen en magnesium is het breinvoeding: beter geheugen en scherpere concentratie.

Bereiding gezonde kruidnoten:


1 Verwarm de oven voor op 175 graden
2 Verwarm het kokosvet tot vloeibare olie
3 Giet in een kom samen met alle ingrediënten
4 Meng alles goed door elkaar tot een deeg
5 Kneed balletjes of schep kleine porties met een lepeltje

Is het deeg te droog, voeg dan extra melk toe. Is het te nat, voeg dan nog wat extra meel toe.

Tip: lukt het jou (ook) niet om mooie bolletjes van te maken? Zet het beslag een paar uur in de koelkast, even laten opstijven draai je er daarna gegarandeerd mooie ronde pepernoten van! 

6 Plaats deze op een bakplaat met bakpapier voor 20 minuten in de voorverwarmde oven
7 Wacht zeker totdat de kruidnoten lichtbruin kleuren
8 Laat even afkoelen (als je kunt) dan worden ze vanzelf knapperig

En yes! Van dit beslag wil je óók de spatel of mixer aflikken...

Beniewd naar jouw baksels, smaakbeleving en foto's! 
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Esther
Esther Vliege
Esther  Vliege

Esther Vliege

redacteur

Net als koffie to-go, is deze smoothie ook voor onderweg. Want deze eiwit-boost blijft ook buiten de koelkast goed. En dat is fijn. Want binnen een half uur na het hardlopen, profiteer je optimaal van de eiwitten. Dus hop! neem die smoothie mee in je sporttas. Alles wat je nodig hebt na een pittige race of training zit erin. Geen dure smaakloze eiwit-shakes. Maar een lekkere, gezonde en complete boost.


Eiwitten na afloop, waarom ook al weer?


EHBO voor je spieren
Bij flinke inspanning beschadigen je spieren. Kleine scheurtjes, maar geen zorgen. Je herstelt ook zo weer met goede eiwitten. En pak je het herstel goed aan? Dan kom je zelfs sterker (lees: met meer spierkracht) uit de strijd. Combineer de snack met wat koolhydraten. Dan is je glycogeenvoorraad ook weer op peil. In dit recept zit alles wat je nodig hebt.


Eiwit smoothie to-go recept


Ingrediënten

Basis
* 1 banaan
* halve avocado
* handje spinazie
* handje blauw en/of rood fruit (vers of uit de vriezer)
* 250 ml amandel- of havermelk

Optioneel:
* handje havermout

Eiwit-boost
* 1,5 eetlepel hennepzaad
of 
* 1,5 eetlepel chiazaad

Chia- of hennepzaad?
Het zijn allebei goede natuurlijke bronnen van complete eiwitten. Dus wissel af naar behoefte en smaak. Verkrijgbaar in bio-winkels maar ook op de markt en in de ‘gewone’ supermarkt.

Chiazaad bevat 2x zoveel eiwitten dan bijna elke graansoort. Dit zaadje heeft zelf geen tot amper smaak. In contact met vocht, zet het uit. Het geeft een gelly-pudding- effect.

Hennepzaad is een van de rijkste natuurlijke bronnen van complete eiwitten. Hennepzaad heeft een licht nootachtige smaak. De zaadjes blijven redelijk crispy, dus iets meer bite. Lees hier meer over deze krachtpatser>>

Geit!
Maak je de smoothie thuis? Of kun je deze ergens in de koelkast bewaren? Wissel de amandelmelk dan af met yoghurt. Maar ga dan eens voor de geiten-variant. Voor mensen die zuivel slecht verteren, is dit soms dé oplossing. Het proberen waard toch?

Tip: verspreid de inname van eiwitten over de dag. Je lijf kan maar zo’n 30 gram per keer verwerken voor spierherstel. 

Goede eiwitbronnen als..

Ontbijt: boekweitpap, combineer dit met havermoutvlokken. Niet iedereen waardeert de smaak van dit pseudograan. Week bijvoorbeeld 3 scheppen boekweit en 3 havermout, voor je deze zachtjes aan de kook brengt.

Snack: noten zoals amandelen, walnoten maar ook zaden en pitten

Diner: bonen, peulvruchten en bijvoorbeeld quinoa, lees hier meer over deze super bron>>

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

20
januari