Review: Saucony Triumph ISO 2

De ontwikkelingen hebben van de Triumph een totaal andere schoen gemaakt, dan de ‘oude’ Triumph.

Begin dit jaar was ik aanwezig bij een grootse presentatie van Saucony (www.saucony.nl), waar retailers uit Nederland en België bij aanwezig waren. Een inspirerende dag waarbij de technologie achter het merk Saucony centraal stond. Dat ook Saucony niet stil zit, dat werd mij deze dag heel erg duidelijk. Een aantal nieuwe technieken is ontwikkeld en doorgevoerd in een groot aantal van de schoenen.

Saucony Triumph ISO 2

Ik kreeg de Saucony Triumph ISO 2 mee om te testen. Nu een aantal weken later heb ik een mooi beeld van deze schoen en de nieuwe technologieën die er in zijn verwerkt. Allereerst de Everun tussenzool. Deze vervangt eigenlijk het EVA materiaal dat door veel schoenmerken wordt gebruikt in de opbouw van de zool. De Everun tussenzool is geplaatst direct onder de sockliner en zorgt voor meer respons, een direct energieteruggave en een fijne demping. Daarnaast is ook een stuk onder de hiel voorzien van Everun voor een zachte landing, een soepele afwikkeling en een vermindering van druk op de voorvoet. Eigenlijk lijkt het een beetje op de Adidas BOOST, alleen dan op een andere manier in de schoen verwerkt.
 

Het bovenwerk is voorzien van een ISOFIT upper. Deze versteviging aan de zijdes van de voet zorgen voor een betere stabiliteit van de schoen en past zich aan aan de voet van de loper en geeft een  perfecte pasvorm.


De TRI-FLEX buitenzool herken je door het zigzag patroon. Het verdeelt de druk van de voet gelijkmatig, geeft een beter grondcontact en geeft stuwkracht bij de afzet.
Deze schoen is zeer geschikt voor hiellanders. Aangezien 85% van de hardlopers hiellander is, zijn de schoenen van Saucony hier ook op ontwikkeld. 
Het mooie van Saucony is dat ze een totaalpakket bieden. Een range aan verschillende schoenen, voor verschillende trainingen, voor verschillende lopers. Het afwisselen van verschillende loopschoenen is niet alleen goed voor jouw biomechanica (de manier waarop jouw lichaam beweegt), maar hierdoor gaan je schoenen ook langer mee. Saucony adviseert dan ook om voor je verschillende trainingen verschillende schoenen aan te schaffen. De Saucony Triumph ISO 2 is het meest in zijn element op de weg en op de baan.

Type: Neutraal

Gewicht: 267 (maat 40, dames)

Drop: 8 mm

De test

Tijd dus om de schoenen te testen. Bij het aantrekken van de schoen voel je direct dat de voet goed omsloten wordt door de ISOFIT. Met mijn smalle voeten voel ik een zachte hug om mijn voeten, al kan ik me voorstellen dat de schoen vrij strak zit bij een bredere voet.  Op een aantal punten (zoals de tong en de hielkap) is het binnenwerk extra gevoerd.  De tong zit vast aan het binnenwerk en het ISOFIT is daar los overheen geplaatst. Het strikken van de veters, die aan de ISOFIT bevestigd zijn, laten de tong niet rimpelen. Zo zit de tong als gegoten over de wreef van de voet.  

De hielkap loopt iets naar binnen en de zachte voering is hier vrij dik. Mijn hielbeen is vrij recht, dus ik moet het hielbeen goed positiioneren in de holte die zo in de hielkap ontstaat. Ik ervaar echter toch een lichte druk op de achillespees, ook al is het zacht materiaal wat er tegen aan drukt. Dit is wel iets om op te letten als je deze schoenen zou willen aanschaffen, want bij een minder geprononceerd hielbeen loop je de kans te gaan schuiven in de hiel van de schoen of ervaar je druk op de achillespees.  


Ik doe de testruns alle op asfalt en zo nu en dan een stukje onverhard pad, omdat ik die op mijn routes tegen kom. Al direct merk ik de zachte demping. Ik moet er even aan wennen, omdat ik vaak op schoenen met minder demping loop, maar ik vind het zeker niet onaangenaam. Nu heb ik een voorvoetlanding en zijn deze schoenen vooral geschikt voor hiellanders, toch kan ik er prima mee uit de voeten. Mijn natuurlijke stride wordt door de schoen niet tegen gewerkt. Sterker nog, ze zitten heel erg comfortabel. De combinatie van energieteruggave, demping, stabiliteit en comfort is bijzonder. Zo bijzonder dat Runner’s World USA deze schoen al uitroep tot ‘Runners World Awards: editor’s choice’. Ik heb het meest plezier van deze schoenen in een duurlooptempo. Voor het snelheidswerk zou ik lichtere schoenen prefereren. Al met al komt de schoen vrij fors over en dat is te merken aan het gewicht: 267 gram voor mijn maat 40.

Conclusie

De ontwikkelingen hebben van de Triumph een totaal andere schoen gemaakt, dan de ‘oude’ Triumph en ISO 1. Dit heeft geleid tot een trainingsschoen voor de verharde ondergrond met veel demping en comfort, vooral geschikt voor hiellanders om alle voordelen er uit te halen. Ik heb er hele fijne kilometers op gelopen, maar kan vanwege de druk op de achillespees geen ellenlange duurlopen op de schoenen lopen. Een kwestie van meer inlopen wellicht, al zou de dikte van de demping in de hielkap van mij wel minder mogen.

De Saucony Triumph ISO 2 is verkrijgbaar bij de hardloopspeciaalzaak voor een consumentenadviesprijs van € 170,-.


Heb je op eerdere versies van de Triumph gelopen en ben je toe aan nieuwe? Ga dan even na bij de hardloopspeciaalzaak voor een analyse. De veranderingen in deze schoen zijn best rigoureus.

Andrea van Lieshout
Andrea van Lieshout is blogger (RunAndreaRun.nl ), looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear