Review: Reebok All Terrain Super 2.0

Een schoen die je zonder problemen langere afstanden laat lopen op de meest ruige ondergronden.

Wie mij wat langer kent dan vandaag weet dat ik me met enige regelmatig op de voor de meeste mensen onmogelijke terreinen begeef. De trails zijn bijna kinderspel bij routes die dwars door onbegaanbare gras- en moeraslanden en spekgladde modderpoelen gaan. Tel daarbij op dat de obstakels op de route ook nog het nodige vragen. Daar zijn alleen de meest ruige schoenen tegen bestand.

Reebok en obstacle running
Voor het obstacle runnen en het trailrunnen in ruig terrein maak ik sinds enige tijd gebruik van de Reebok All Terrain Super 2.0. Deze schoenen zijn speciaal door Reebok, als grote partner, ontwikkeld voor de Spartan Races (http://www.spartan.com). Deze obstacle races worden over de hele wereld gehouden op de meest diverse terreinen. Van parcours op verharde ondergrond tot in ruige berggebieden. Je hebt dus niet alleen te maken met diverse ondergronden, maar ook met obstakels die je moet overwinnen. Grip is dus alles. Om bijvoorbeeld mee over muren te komen of in touwen te klimmen.

De afgelopen weken heb ik ze uitgebreid kunnen testen op de meest uiteenlopende ondergronden. Van de Strong Sister Run in Nijverdal met glibberige modder en mul zand, tot aan de Wereldkampioenschappen Spartan Race in de bergen van Squaw Valley in de Verenigde Staten, op de skipistes van de Olympische Spelen in 1960.


Reebok All Terrain Super 2.0
Als ik de schoenen voor het eerst in mijn handen heb valt het me op dat ze heel licht zijn. Het gewicht van mijn schoenmaat 39 (let op, de maatvoering is doorgaans een maatje kleiner dan je reguliere hardloopschoenen) is 220 gram. Een soepel en flexibele schoen met een stug aanvoelend bovenwerk. Groot voordeel van het bovenwerk is dat het gemakkelijk schoon te maken is. Niet onbelangrijk als je een paar uur door de modder hebt lopen ploegen. Alhoewel het bovenwerk in de hand vrij stug aan voelt, zitten de schoenen aan de voet juist erg comfortabel. Dat komt omdat het binnenwerk met mesh gevoerd is. 
Opvallend aan de schoen zijn de gaatjes aan de zijkant, waardoor water of modder gemakkelijk uit de schoen kan. Zo loop je niet kilometers met zware schoenen die volgezogen zijn met water. 

Een ander groot pluspunt is de zool van de schoen. Niet alleen is deze voorzien van grote noppen voor goede grip op zowel modderig terrein, als op stenen en onverharde paden. Het gedeelte onder de middenvoet heeft kleine nopjes, die zorgen voor een goede grip in touwen. Touwklimmen is namelijk een vast onderdeel tijdens de Spartan Races en wie regelmatig in de touwen hangt, weet hoe belangrijk de juiste schoenen dan zijn. Al is het maar omdat het een behoorlijke slijtageslag is voor je schoenen. Vaak slijt het bovenwerk aan de zijkant van de schoenen hierdoor het snelste. Alhoewel ik de schoenen al aardig op de proef gesteld, is er tot dusverre geen schade zichtbaar aan de schoenen door de impact van touwen. Ook de zolen zijn flink slijtvast: het is niet te zien dat ik met deze schoenen al aardig wat berg- en asfaltkilometers versleten heb.


Alleskunner

De Reebok All Terrain Super 2.0 is een neutrale schoen en omdat ik voor de langere afstanden graag iets meer ondersteuning (ik overproneer licht) wil, draag ik in de schoen een MySole zooltje in plaats van de reguliere binnenzool. Dit past perfect. Nu ben ik zelf behoorlijk voorzichtig om nieuwe schoenen meteen een langere afstand te dragen, maar nadat ik de Strong Sister Run (ruim 7 kilometer) had gelopen, was ik eigenlijk verbaasd dat deze lichte schoen, die niet enorm veel steun aan de enkel geeft, me toch enorm veel loopplezier bezorgd! Voor mij is het een schoen die me zonder problemen langere afstanden laat lopen op de meest ruige ondergronden. Dat bleek wel tijdens de Spartan Race in Squaw Valley, waar we 25 kilometer door de bergen met de nodige rotsen, keien paadjes, single tracks en onverharde ondergrond te verwerken kregen. Tel daarbij op dat ik, ondanks modder, natte ondergronden, etc. perfecte grip had op de obstakels. Niet alleen een fantastische schoen tijdens obstacle runs, maar dus ook voor trailruns op de meest extreme ondergronden. 

Hierbij moet ik wel opmerken dat de bescherming die de schoen biedt vrij minimaal is. Het is voor mij de perfecte race schoen. Er is geen versteviging bij de tenen ter bescherming van de impact van het stoten tegen stenen en ook de versteviging om de enkel is niet enorm groot. De Reebok All Terrain Super 2.0 is vooral geschikt voor de loper die gewend is om onverhard te lopen en een snelle raceschoen verkiest boven een beschermende schoen met verstevigende elementen.

Type: Neutraal
Drop: 5mm
Gewicht: 220 gram (maat 39)

De Reebok All Terrain Super 2.0 is verkrijgbaar voor een consumentenprijs van € 120,- 

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear