Het ‘totale mens principe’ als wedstrijdvoorbereiding

Door
Yvonne Janssen
18 maart 2015
Het ‘totale mens principe’ als wedstrijdvoorbereiding

Hoe je aan een wedstrijd verschijnt, bepaalt alles. En je voelt vaak meteen, bij het opstaan ’s ochtends, of het een succes gaat worden, of je lekker gaat lopen, of niet. Voor de hand liggende factoren die je succes bepalen, zijn of je lekker hebt geslapen, of je goed bent uitgerust, of je goed hebt gegeten, of je je lichamelijk sterk en fit voelt, en of je wel of geen last hebt van blessures. Echter, sportief succes wordt ook bepaald door wat jou als atleet mentaal of emotioneel bezighoudt op het moment van de start.


Als hardloper kun je veel leren van andere sporten. Zo valt het mij op dat voetballers vaak hele goede hardlopers zijn. Dat zie je onder andere aan hun mooie loophouding en hun goede snelheid. Hier worden zij blijkbaar goed in getraind. Maar wat kunnen we nog meer leren van het voetbal?


Louis van Gaal, destijds bondscoach van het Nederlands elftal, zei tijdens het WK in Brazilië: "Ik ben voor het totale mens principe.” Hij lichtte dit als volgt toe: "De voetballer is ook een mens. De mens moet je zien in een geheel.”

Wat bedoelt Louis van Gaal, tegenwoordig coach van Manchester United, met zijn ‘totale mens principe’? Dat je om op je best te presteren fysiek en mentaal topfit moet zijn, dat je als totale mens in evenwicht moet zijn. Daarvoor is de omgeving van een voetballer belangrijk. "Een pass op het veld wordt niet alleen door de speler gedaan, maar ook door zijn brein. Dat wordt beïnvloed door zijn omgeving”,  aldus Van Gaal, "Als de jongens happy zijn scheelt dat toch weer even.”


Dit ‘totale mens principe’ is natuurlijk niet alleen van toepassing op voetballers of het voetbal, maar op alle atleten en sporten, zo ook op lopers en de hardloopsport. Iedere atleet heeft een andere manier van begeleiding nodig, "one size never fits all”, en het is als trainer dus erg belangrijk om te weten hoe een atleet denkt en wat hem of haar bezighoudt. Als een atleet niet gelukkig is, en dus niet mentaal en fysiek in evenwicht is, kun je als trainer ook geen topprestaties van hem of haar verwachten. Een goede trainer heeft dan ook oog voor en besteedt aandacht aan de totale mens achter de atleet.

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne Janssen
Yvonne   Janssen

Yvonne JanssenVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

18
september