Buiten je comfort zone vindt de magie plaats: de kracht van vrijheid

Door
Yvonne Janssen
9 juli 2015
Buiten je comfort zone vindt de magie plaats: de kracht van vrijheid
Op 30 juni was het 12 jaar geleden dat wij als gezin besloten om mijn moeders leven te beëindigen, nadat zij drie maanden in coma had gelegen, omdat zij niet meer "wakker” werd na een risicovolle operatie aan een tumor in haar kleine hersenen. Op 30 juni was het eveneens 3 jaar geleden dat het voetbaltoernooi in Maputo, Mozambique plaatsvond, dat ik samen met een goede vriend had georganiseerd als bestuurslid van United Cubs, een organisatie die kinderen in ontwikkelingslanden wil laten lachen door sport en spel. 30 juni was ook de dag dat ik samen met mijn vader naar de notaris ging voor de overdracht van mijn appartement, dat ik eindelijk verkocht had en gelukkig zonder verlies, we daarna samen met mijn broertje een hapje gingen eten om samen even stil te staan bij mama, en ik voor de eerste nacht ging slapen bij een vriend waar ik logeer totdat ikzelf weer een nieuwe woning gevonden heb.      

Wat hebben deze gebeurtenissen met elkaar te maken? 
Het overlijden van mijn moeder heeft me geleerd om alles uit het leven te halen wat het voor je in petto heeft, om iedere dag dat je gezond bent en leeft als een cadeautje te zien en om je hart te volgen, je te laten leiden door je passie en je dromen waar te maken, kortom: om te leven in het nu, om dankbaar te zijn voor alle kansen en mogelijkheden die je krijgt en voor de mensen om je heen, en om dát te doen wat jou gelukkig maakt. 

Het voetbaltoernooi in Mozambique was het moment dat ik voor het eerst in mijn leven alle emoties tegelijkertijd voelde, dat ik het bloed door mijn lichaam voelde stromen en mijn hart voelde kloppen; ik had mijn passie gevonden. Daar is de beslissing genomen om mijn goede baan op te zeggen en om vanuit deze passie mijn eigen bedrijf op te starten: BeneFIT! Sport, Coaching & Consultancy. 
De verkoop van mijn appartement was de volgende stap. Mijn grote droom is namelijk om ooit in het buitenland te wonen en werken en met de verkoop van mijn huis ligt de wereld weer aan mijn voeten. Daarmee heb ik dus weer twee belangrijke subdoelen bereikt: vrijheid en een open toekomst.  

Wat doet dat met je? 
Als je zorgvuldig en doelbewust al je zekerheden in je leven aan het afbreken bent, doet dat wel iets met je. Geen baan, geen huis, geen relatie. Dat voelt wankel en spannend, omdat je met deze beslissing tegen alle maatschappelijke maatstaven indruist. In plaats van dingen op te bouwen, voelt het alsof je enkel aan het afbreken bent. En je vraagt jezelf af, wat blijft er dan over? Je bent van kind af aan bezig geweest met investeren in jezelf, toewerken naar doelen, diploma’s, spullen en status verwerven en een goede toekomst opbouwen. Ik heb meerdere (post-)universitaire studies afgerond, goede banen gehad, een appartement en een auto gekocht, veel gereisd en geïnvesteerd in mensen en mijn persoonlijke ontwikkeling. En nu voelt het voor het eerst in mijn leven alsof ik alle ballast van me af heb geschud, zodat de essentie overblijft: ik, mijn kernwaarden en mijn grote droom. 

Als ik focus op wat ik nu allemaal ben kwijtgeraakt, voel ik me onzeker, raak ik in paniek en vraag ik me af wat mensen om mij heen hiervan vinden. Een vriendin van me, die zelf op het punt staat om te emigreren naar Zuid Afrika om haar droom en gevoel na te jagen, raadde me in een waardevol gesprek echter aan om eens te kijken naar wat deze beslissing me allemaal oplevert. Mijn  antwoord daarop is eenvoudig: vrijheid en een open toekomst, waarin ik mijn dromen kan waarmaken. En laten dat nu net mijn kernwaarden en mijn levensdoel zijn. Een andere vriendin vroeg me gisterochtend toen we terugkwamen van Ladies Bootcamp: "Is het belangrijk wat andere mensen van jou vinden? Wat vindt jij?” En ik antwoordde: "Het voelt moedig, maar goed, in alle opzichten, want dit is wat ik wil.” Mijn vader zei afgelopen zaterdag vol trots, toen we, nadat we in de brandende hitte de laatste spullen hadden verhuisd, samen gezellig aan het eten waren en ik hem vroeg waar we op zouden proosten met een glaasje wijn in onze handen: "Yvonne, nu ben je een vrij vrouw. Geniet daarvan!”

En hij heeft gelijk. Ik heb altijd van de vrijheid gedroomd om mijn dromen na te jagen. En dat grote doel heb ik bereikt. Ik wil geen zekerheden, ik wil geen goede baan, ik wil geen koopappartement op een vaste plek, nee! Ik wil een bedrijf opbouwen waarin ik werk met waar ik in geloof, met mijn passie, met mensen, ik wil kunnen reizen, andere landen en culturen leren kennen, ik wil niet weten waar de dag eindigt als ik ’s ochtends opsta, ik wil me vrij voelen om alle kansen en mogelijkheden aan te grijpen die op mijn pad komen, waar me die ook naartoe zullen leiden, ik wil voelen, ervaren, leren, leven. Dát wil ik! 

Sinds het overlijden van mijn moeder 12 jaar geleden, van wie ik heb geleerd wat er werkelijk toe doet in het leven, sinds het voetbaltoernooi in Mozambique 3 jaar geleden, waar ik de beslissing heb genomen om mijn eigen bedrijf te starten en te gaan werken met mijn passie, en sinds de verkoop van mijn appartement vorige week, waardoor ik kan genieten van vrijheid en een open toekomst, ben ik enkel en alleen bezig met alle stappen te zetten, die mijn grote droom steeds dichterbij brengen. Als feestelijke bekroning daarvan zijn we gistermiddag met een aantal aanstaande bestuursleden naar de notaris gegaan om de laatste formaliteiten te bespreken om Sportopleidingscentrum Zuid West Nederland op te richten. Ik voel me vereerd dat ik als bestuurslid van deze mooie stichting, die zich het bewaken en verbeteren van de kwaliteit van trainersopleidingen ten doel stelt, verantwoordelijk word voor het mentale aspect van de trainersopleidingen. Wie had een paar jaar geleden gedacht dat ik hiervoor gevraagd zou worden?

Met de afsluiting van een belangrijk hoofdstuk in mijn leven en daarmee het aanbreken van een nieuwe levensfase, waarin ik volstrekt buiten mijn comfort zone treed, omdat ik al mijn zekerheden stelselmatig en doelbewust vaarwel heb gezegd, ben ik klaar om de volgende stap te zetten richting mijn grote droom, om te gaan genieten van mijn nieuwe verworven vrijheid en open toekomst, én sta ik open voor magie. Want zoals iedereen weet: magische dingen gebeuren nooit binnen je comfort zone! 

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne Janssen
Yvonne   Janssen

Yvonne JanssenVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

18
september