Een applaus voor de trainers!

Door
Yvonne Janssen
6 februari 2015
Een applaus voor de trainers!

In weer in wind, altijd positief, motiverend als hun atleten het zelf even niet zien zitten of zelfs willen opgeven, observerend of de loophouding en techniek juist is, bezorgd over het welzijn van hun atleten, een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor het succes van hun atleten en een intrinsieke motivatie om het beste in hun atleten naar boven te krijgen: dat zijn de trainers! Omdat alle aandacht vaak gericht is op de atleten, vraag ik in dit artikel om een groot applaus voor hun trainers. Immers, zonder deze bijzondere mensen zouden de atleten niet in staat zijn hun doelen waar te maken.


Ik heb van jongs af aan allerlei sporten beoefend, op verschillende niveaus. Zo heb ik tot mijn dertiende onderdeel uitgemaakt van de selectie van Zuid Nederland binnen de badmintonsport. Als puber kreeg ik andere prioriteiten en werd het vier keer in de week trainen en een wedstrijd per week te veel voor mij. Echter, sport is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven gebleven. Zo heb ik paardgereden, gefitnesst, aerobics gedaan, vechtsporten beoefend, gedanst, gezwommen en nu richt ik mij op hardlopen en bootcamp.


Deze ervaring heeft mij een goed beeld gegeven van de trainer als mens. Wat hebben zij gemeenschappelijk? Juist, ze zijn allemaal gedreven door het succes van hun atleten. Zij willen anderen beter maken, hen helpen hun ambities waar te maken, zij hebben oog voor talent, zij willen het beste in anderen naar boven halen en zijn ongelooflijk positief en energiek, altijd. Daarnaast hebben zij een rol als mentor, zowel sportief als persoonlijk, en als opvoeder, voor het bijbrengen van normen en waarden. Zij zijn begaan met de sporter. Zij zijn niet bezig met persoonlijk succes of ego en cijferen zichzelf vaak weg. Veel liever willen zij een bijdrage leveren aan het succes van anderen, daar doen ze het voor! Bijzondere mensen dus, die mij inspireren.Nadat ik als bestuurslid van United Cubs een voetbaltoernooi heb georganiseerd voor kinderen in de sloppen van Maputo in Mozambique, heb ik besloten om mijn goedbetaalde kantoorbaan op te zeggen en van mijn passie mijn werk te maken. Zo ben ik deze week precies een jaar geleden een bedrijf gestart in sport & coaching. Hiervoor werk ik onder andere samen met Olympisch atleet Gregory Sedoc. Samen geven we trainingen aan bedrijven over wat zij kunnen leren van de topsport. Mijn levensdoel is om de wereld mooier te maken in mijn persoonlijke levenssfeer en hoe kan dat beter dan mensen en organisaties te helpen succesvol te worden en hun persoonlijke, sportieve of zakelijke doelen te bereiken?


Afgelopen jaar heb ik de cursus Basis Looptrainer 3 aan de AtletiekAcademie gevolgd en afgerond en sindsdien mag ik mezelf ook trainer noemen. Zo geef ik tegenwoordig training aan de jeugd Ambitiegroep van de Tilburg Road Runners en verzorg ik Obstacle Race Training voor Neoli, iedere zondagochtend in de Loonse & Drunense Duinen. Als kersverse trainster, die nog volop aan het leren is, is mijn bewondering voor andere trainers alleen maar gegroeid. Er komt veel kijken bij een ogenschijnlijk eenvoudige, maar goede training, en als trainer wordt er veel van je verwacht. Onder andere dat je aandacht en oog hebt voor iedere atleet, maar ook aandacht besteed aan het team, de groep, dat je altijd positief bent, altijd aanwezig, in alle weersomstandigheden, altijd alert, dat je kennis op peil is, dat de organisatie van je training op rolletjes loopt en past in een goed en effectief trainingsschema, dat aansluit op de persoonlijke sportaspiraties van iedere atleet, dat iedereen kan trainen op zijn of haar eigen niveau en op dat niveau ook uitgedaagd wordt, en dat het plezier in en de passie voor de sport op de atleten wordt overgebracht. Deze uitdaging ervaar ik nu ik zelf trainer ben voor het eerst en dit heeft mijn bewondering voor andere trainers enkel vergroot. Niets dan lof!Er zijn drie trainers in het bijzonder die mijn grote voorbeeld zijn: Piet Maas en Ad van den Berk van de Tilburg Road Runners en Mauricio Franklin van Neoli.


Piet Maas is de zeventig gepasseerd, maar sport zelf iedere dag, is altijd positief, besteed persoonlijke aandacht aan iedere atleet, maakt altijd ruimte voor humor en lol in zijn trainingen en is enorm geliefd bij iedereen die bij hem traint. Toen ik in 2013 tweede vrouw werd van de halve marathon van Rondje Tilburg en Piet een paar km voor de finish naar me riep: "Yvonneke ik ben trots op jou!” gaf me dat een enorme energieboost en zelfvertrouwen. Dit zou me gaan lukken, dacht ik, en het lukte.
Ad van den Berk bewonder ik om zijn oog voor detail, zijn professionaliteit, zijn aanwezigheid bij regionale wedstrijden om iedereen aan te moedigen en van bruikbare feedback te voorzien die hij maar kent en om zijn humor en stemvolume. Met name dat laatste is ongeëvenaard! Als de atleten van de jeugd Ambitiegroep aan me vragen wie de trainer is van de Wedstrijdgroep, dan zeg ik altijd: "Dat is de trainer die je eerst hoort en dan pas ziet.” en dan weten ze over wie ik het heb. En dit stemvolume gepaard met zijn enthousiasme en scherpe en bruikbare feedback op techniek en loophouding heeft in ieder geval op mij het effect dat ik alles geef wat ik in me heb. Toen ik bij de Tilburg Ten Miles op twee km liep van de finish en kapot was van de warmte die dag, stond "Adje” in de bocht en toen hij me zag, vroeg hij me: "Yvonne, hoe gaat het?” Ik keek zo van, dat kan beter. Toen riep hij luidkeels naar me: "En nou gas erop verdomme!” Die opmerking toverde een grote lach op mijn gezicht en gaf me de energie om te versnellen tot aan de finish. Geweldig! En dat doet hij bij iedereen die hij kent.Mauricio Franklin tenslotte, is de trainer die met zijn persoonlijke aandacht voor iedereen, zijn rust, zijn kennis en professionaliteit en zijn positieve energie altijd een hele prettige en veilige sfeer weet te creëren voor iedere sporter, ongeacht niveau en ervaring. Hij weet het plezier in sport over te brengen op iedereen en mensen aan het sporten te krijgen en houden. Zijn motiverende filmpjes werken enorm op je lachspieren, een talent! Menigmaal per jaar organiseert hij een evenement voor iedereen van Neoli, waarbij sport, mooi weer, muziek en eten & drinken gecombineerd worden op een mooie plek in de natuur, en waarbij er veel aandacht en ruimte is voor het sociale aspect, het groepsgevoel. Ook niet onbelangrijk!


Ik hoop van deze drie voorbeelden als trainer te blijven leren en hopelijk word ikzelf dan ook een goede trainster.


Als afsluiting van deze column zou ik willen vragen voor een groot applaus voor de trainers achter welke atleet dan ook! Dankzij het enthousiasme, de positiviteit en de intrinsieke motivatie om het beste in anderen naar boven te halen van deze bijzondere mensen, zijn atleten in staat hun persoonlijke en sportieve doelen te behalen. En vaak spelen zij een belangrijke rol in het leven van iedere atleet, zowel tijdens als buiten de sport. Dat is toch een applaus waard?   

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne Janssen
Yvonne   Janssen

Yvonne JanssenVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

18
september