Waar is dat feestje? Bij de Tilburg Ten Miles natuurlijk!

Door
Yvonne Janssen
9 september 2015
Waar is dat feestje? Bij de Tilburg Ten Miles natuurlijk!
Vorig jaar vroeg een wat minder sportieve vriendin van me, die op die welbekende eerste zondag van september naar het centrum van Tilburg zou komen om op het terras biertjes te drinken: "Waar en hoe laat is dat feestje precies, de Tilburg Ten Miles?” Ik antwoordde haar met een grote lach op mijn gezicht: "Het is geen feestje, het is een vooraanstaand internationaal loopevenement.” 

Blijkbaar is dat de associatie die niet-lopers hebben met de Tilburg Ten Miles. En inderdaad, met alle bekenden langs de kant, verspreid over het gehele parcours, de harde & diverse muziek overal, het mooie nazomerse weer en vooral de typisch Brabantse bourgondische gezelligheid, is de Tilburg Ten Miles ieder jaar weer één groot feest. De loopwedstrijden van internationale allure die de Tilburg Ten Miles kenmerken, waarvan de Rabobank Ladies Run zelfs IAAF gecertificeerd is, en de aanwezigheid van verschillende internationale topatleten, ieder jaar weer, zouden zo bijna een bijzaak lijken. 

Bij de Tilburg Ten Miles afgelopen zondag verschenen opnieuw de snelste lopers van de wereld aan de start, met de Keniaanse Betsy Saina (10km vrouwen), Bernard Koech (Tilburg Ten Miles) en de Amerikaanse Shalane Flanagan (10km vrouwen). Bij de internationale Rabobank Ladies Run van 10km stonden ook drie snelle Brabantse atletes aan de start: Ruth van der Meijden uit Eindhoven, Jamie van Lieshout uit Valkenswaard en Irene van Lieshout uit Schaijk. Alle drie podiumkandidaten voor het Beneluxkampioenschap dat tegelijk in Tilburg werd gehouden. De Tilburg Ten Miles staat algemeen bekend om zijn snelle parcours. In 2005 behaalde Haile Gebrselassie het wereldrecord op de 16,1km in een tijd van maarliefst 44:24 minuten. Niemand is er sindsdien in geslaagd om ook maar in de buurt te komen van deze absolute toptijd, laat staan om die te verbeteren.

Voor mijzelf was zondag 6 september 2015 een bijzondere dag. Samen met een atlete van de jeugd Ambitiegroep van de Tilburg Road Runners was ik twee maanden voor de Tilburg Ten Miles op haar verzoek begonnen met samen trainen voor haar eerste 10km wedstrijd tijdens de Rabobank Ladies Run. Ze had deze wedstrijd perfect opgebouwd en een mooie tijd neergezet van 48:39, dik onder haar persoonlijke doelstelling van 50 minuten. Een succeservaring dus! Toen ik haar vroeg of ze trots was en of dat er nog iets beter kon de volgende keer, antwoordde ze me volmondig: "Ja! Ik zou eigenlijk niet weten wat er beter kon, behalve dan dat ik het gevoel had dat ik bij de finish "over” had en dus nog harder had gekund.” Ze was helemaal tevreden en ze gaat vol zelfvertrouwen en enthousiasme op naar haar volgende 10km wedstrijd. Een ander meisje van de jeugd Ambitiegroep van de Tilburg Road Runners liep afgelopen zondag ook haar eerste 10km wedstrijd en won de weddenschap met zowel haar vader als met mij met een knappe tijd van 47:28 minuten. Als coach vond ik het geweldig om deel uit te maken van hun succeservaringen. En als beloning voor mijn inspanningen als trainer heb ik met deze wedstrijd waarschijnlijk mijn diploma Coachen van Wedstrijden van de Atletiekunie behaald. Een mooiere combinatie van nuttig & aangenaam kan ik me niet voorstellen!

Zelf had ik graag een PR willen neerzetten tijdens de Rabobank Ladies Run door voor het eerst op of onder de 45 minuten te lopen, maar er zat helaas niet meer in dan 47:04 minuten. Toch ben ik  hiermee alsnog 3e vrouw geworden van de Business Run als lid van het team van het St. Elizabethziekenhuis – een mooi resultaat dus. Ondanks dat ik perfect was getraind, heb ik me niet één seconde treurig gevoeld om het feit dat ik mijn PR niet had verbeterd. Ik heb namelijk alles gegeven wat ik had, ik heb enorm genoten van de race en alle mensen langs de kant, ik was enorm blij voor mijn twee atletes die met zoveel trots hun primeur liepen op de 10km en ik voelde me dankbaar om deze mooie ervaring met hen te mogen delen. Na onze finish ben ik naar mijn vrienden toegelopen op de Korte Heuvel, het gezelligste stukje van het parcours, en hebben we met een biertje in onze handen alle lopers, die zich opmaakten voor de eindsprint naar de finish van de Tilburg Ten Miles, luidkeels aangemoedigd. 

Inderdaad een feest dus, de Tilburg Ten Miles! In de eerste plaats natuurlijk voor sportliefhebbers, maar zeker ook voor iedereen die van Brabantse gezelligheid, muziek, een drankje en mooi weer houdt. Is de Tilburg Ten Miles nu een sportevenement, een festival, zoals mijn vriendin zei, of toch écht een combinatie van beide?

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne Janssen
Yvonne   Janssen

Yvonne JanssenVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

19
september