Running just for peace: de Vredesloop in de Internationale Stad van Vrede & Recht

Door
Yvonne Janssen
21 september 2015
Running just for peace: de Vredesloop in de Internationale Stad van Vrede & Recht
Afgelopen zaterdag deed ik mee aan de 10km run van de Vredesloop Den Haag. De Vredesloop is het sportieve hoogtepunt van het Just Peace Festival, dat volledig in het teken staat van de Internationale VN Dag van de Vrede op 21 september.  Als juriste internationaal recht & voormalig juridisch adviseur bij Vluchtelingenwerk ligt deze vredesgedachte mij nauw aan het hart. 

Terwijl de wave golfde over de Groot Hertoginnelaan, de harde muziek door de boxen klonk en de blauwwitte confetti in de zon schitterde voor de start, ging er vanalles door me heen. Ik genoot ontzettend van de feestelijke sfeer en van het zien van zoveel internationale deelnemers. Ik vond het te gek dat mijn vriendinnen als supporters voor me langs de kant stonden en dat we na afloop van de race nog een gezellige dag samen zouden hebben. Maar waar ik voorafgaand aan de start vooral even bewust bij stil heb gestaan is het onrecht en de oorlog in de wereld, de enorme stroom vluchtelingen als gevolg daarvan en de toon van het crisisdebat en de reacties daarop rondom hun rechtmatige opvang in Europa & Nederland. Daar word ik namelijk ongelooflijk verdrietig van.

Gelukkig zie ik óók heel veel tekenen van compassie van landen, organisaties & mensen die deze vluchtelingen willen helpen door het aanbieden van spullen, kleding, voeding en onderdak, naast de intolerante toon en de onmenselijke reacties, die dit debat in Europa in mijn ogen toch ook weer kenmerkt. Vluchtelingen zijn mensen, die een levensbedreigende situatie in hun thuisland zijn ontvlucht en die vaak een mensonterende overlevingstocht achter de rug hebben als zij in het land aankomen waar zij asiel aanvragen. Zij zijn slachtoffers en géén criminelen, en dienen dus ook niet als zodanig behandeld te worden. Vluchtelingen hebben volgens internationale verdragen recht op een menswaardige opvang in afwachting van hun procedure. 

In het bijzonder dacht ik, voordat het startsignaal afging, aan mijn Iraakse cliënt bij Vluchtelingenwerk & vriend, die als kind op 16-jarige leeftijd uit Irak naar Nederland is gevlucht. Inmiddels is hij 23 en verkeert hij in de uitzonderlijke situatie dat hij in Nederland uitgeprocedeerd is en hier dus onrechtmatig verblijft, maar hij ook niet teruggestuurd mag worden naar Irak, omdat de situatie in zijn regio in het noorden van Irak, op basis van het ambtsbericht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken omtrent de Veiligheidssituatie in Irak van april 2015, te onveilig is. 

Je zou kunnen zeggen dat hij op dit moment staatloos is. Hij mag niet in Nederland blijven en heeft ook geen perspectief op een verblijfsvergunning hier. Tegelijkertijd mag hij niet teruggestuurd worden naar Irak, omdat daar de situatie te onveilig is, en een Iraaks paspoort kan hij niet krijgen. Toch heb je als mens, gewoon omdat je mens bent, het fundamentele recht, neergelegd in de belangrijkste  internationale verdragen, om een menswaardig bestaan op te bouwen. In het Handvest van de Verenigde Naties en het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie is de menselijke waardigheid een sleutelterm. Het begrip wordt gebruikt ter aanduiding van onder meer de basis van de mensenrechten, een kwalitatief niveau van leven dat door het respect van anderen wordt beschermd en een menselijk bestaan waarin de basisvoorzieningen zijn verzekerd. Is dat mogelijk op deze manier?

Mijn grote wens is dat de Internationale Stad van Vrede & Recht daadwerkelijk een toevluchtsoord zou kunnen bieden aan een wereld die momenteel als nooit tevoren wordt gekenmerkt door precies het tegenovergestelde: oorlog & onrecht. Wellicht heeft deze extra lading mij de boost gegeven om tijdens de Vredesloop Den Haag weer een nieuw PR neer te zetten & mijn doelstelling te realiseren om de 45 minuten op de 10km aan te raken: 45:55! Als de vredesgedachte je niet meer kan motiveren, wat dan nog wel?

De Vredesloop in de Internationale Stad van Vrede & Recht 
De eerste Vredesloop Den Haag werd in 2013 georganiseerd ter ere van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis en van de sportvereniging Haag Atletiek. Het was bedoeld als eenmalig loopevenement, maar vanwege het grote succes is het in korte tijd uitgegroeid tot een feestelijke en jaarlijks terugkerende sporttraditie, die niet meer weg te denken is van de hardloopkalender. Bij de derde editie kwamen zo’n 8.000 lopers letterlijk & figuurlijk in beweging voor vrede & veiligheid. 

"De vredesgedachte geeft het loopevenement een extra dimensie. Hardlopen voor vrede op een mooi parcours rond het Vredespaleis langs markante, historische gebouwen en in een perfecte, harmonieuze sfeer – het is en blijft een bijzondere belevenis die tot de verbeelding spreekt.” Aldus de organisator Mario Kadiks. "In het Vredespaleis wordt 24 uur per dag, zeven dagen in de week, op verschillende manieren gewerkt aan de vrede. Wie meedoet aan de Vredesloop draagt op symbolische wijze een belangrijk steentje bij. Ik heb het al eerder gezegd: onze Vredesloop zal de wereld niet van de ene op de andere dag veiliger maken, maar elk initiatief dat de vredesgedachte sterkt, is zinvol.”

Burgemeester Jozias van Aartsen was conform traditie aanwezig voor het geven van het startsignaal met een druk op een toeter. Een schot zou immers niet passen bij de Vredesloop. Hij vertelt de deelnemers over de waarde van vrede: "Als je alleen al de kinderen ziet van de vluchtelingen uit Syrië, dat is vreselijk. Aan deze situatie moet een einde komen. Iedereen die daar op welke manier iets kan doen, moet het ook echt doen.”

De organisatie blogde in een sfeerverslag: "Hardlopen voor vrede, dat is in elk geval een statement. Het gaat vandaag niet om winnen, het gaat erom te benadrukken hoe belangrijk vrede is. Met als goede doel UNICEF, de organisatie die kinderen over de hele wereld helpt bij het overwinnen van armoede, ziekte, geweld en discriminatie.”

Voorafgaand aan de start overhandigde Jozias van Aartsen namens de organisatie een cheque van Euro 8.842,50 aan Ayoub, de 15-jarige winnaar van The Voice Kids 2014 en bevlogen UNICEF ambassadeur. Dit geld bestaat uit de vrijwillige bijdrage, die alle deelnemers bij hun inschrijving konden doen.  "Ieder kind in de wereld verdient het om kind te zijn,” zei de zanger voor zijn optreden bij de start van de kinderloop over 1,5km (zelf deed hij mee aan de Jeugdloop van 2,5km). In een blauw UNICEF t-shirt besloot hij zijn optreden met het nummer ‘Happy’, waarna de zon een einde maakte aan een grauwe ochtend. 

Zelfs de weergoden zijn de vrede blijkbaar gunstig gezind!

Yvonne Janssen, BeneFIT! Sport, Coaching & Consultancy
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne Janssen
Yvonne   Janssen

Yvonne JanssenVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

18
september