“Be careful what you wish for, because you might get it.”

Door
Yvonne Janssen
7 november 2015
“Be careful what you wish for, because you might get it.”
Zoals ik omschreef in mijn column "De marathon is het leven in het klein” ben ik bij de NN Marathon Rotterdam op 7km uitgestapt, omdat ik 3 dagen voor de start ziek werd en op ‘race day’ nog niet voldoende hersteld was. In hetzelfde artikel schreef ik dat na afloop veel loopmaatjes me vroegen welke marathon ik zou gaan lopen om deze teleurstelling ‘recht te zetten’, ervan uitgaande dat ik zou staan te popelen om na het harde trainen resultaat te laten zien. Ik omschreef dat ik had besloten de levensles die ik had geleerd ter harte te nemen en voor mezelf even de druk van het sporten af te halen. Kortom, om mijn plezier in sport weer terug te vinden, om sporten niet langer te zien als een ‘moeten’, maar als een ‘willen’ en om sporten niet meer te zien als een prestatie, maar als een vorm van ontspanning.

Het harde trainen bleek echter allerminst voor niets te zijn geweest. Ik heb in allerlei wedstrijden na de NN Marathon Rotterdam mijn PRs verbeterd en ook het trainen ging veel makkelijker én sneller. Mijn uithoudingsvermogen en snelheid waren door de vele lange duurlopen op laag tempo significant verbeterd. Ik besloot dat ik dat niveau wilde vasthouden en daarom heb ik na de marathon deze ‘easy run’ van minimaal 20km standaard opgenomen in mijn wekelijkse trainingsschema, naast de gebruikelijke snelle 10km training, een snelle intervaltraining én twee keer krachttraining per week.

Toen ik via My ASICS Experts Club een oproep van ASICS voorbij zag komen om startbewijzen voor de IAAF gecertificeerde Florence Marathon te winnen, in ruil voor een blog over die wedstrijd, besloot ik dat ik voorlopig even geen marathon meer zou gaan lopen, ténzij ik deze startbewijzen zou winnen. Ik maakte met mezelf de afspraak dat dát dan de revanche zou zijn voor de NN Marathon Rotterdam én de laatste marathon die ik zou lopen. Ik heb de prachtige Rome marathon reeds van mijn lijstje mogen afstrepen en ik bedacht me dat een marathon lopen door mijn tweede favoriete Italiaanse stad een feest zou zijn en mijn bucket list van bijzondere loopwedstrijden completer zou maken. Maar ja, bedacht ik me, ‘what are the chances?’

Zoals ik schreef in de column "De magie van de (halve) marathon van Eindhoven” was ik bij DLL Marathon Eindhoven aanwezig om een wedstrijdatleet mentaal te ondersteunen, die ik had gecoacht in zijn voorbereiding daarnaartoe. Toen ik in de trein zat onderweg naar Eindhoven, in mijn normale kleding, compleet relaxed, zonder enige vorm van wedstrijdspanning of gedachtes of het allemaal wel zou gaan lukken of hoe zwaar het zou gaan worden, bedacht ik mijzelf hoe zeer ik daarvan genoot, te meer omdat ik begreep hoe gespannen de atleten waren, die in dezelfde trein zaten, en wat er door hen heen ging. Ik vroeg mezelf af waarom ik niet vaker als supporter in plaats van als atleet naar een wedstrijd, en zeker een marathon, was gegaan, omdat mensen toejuichen zo leuk en dankbaar is en bovendien geen enkele vorm van spanning of faalangst met zich meebrengt. Ik genoot intens van mijn rol als coach en supporter en had alleen maar heel erg veel zin in deze mooie dag, zonder ook maar enige negative spanning.

De volgende dag zat ik op mijn werk na te genieten van het succesverhaal van de wedstrijdatleet, die ik had gecoacht, en van de leuke en gezellige dag, die ik had gehad als supporter van de hele en de halve marathon van Eindhoven. Slechts een dag nadat ik had beseft hoe blij ik was dat ik zelf geen marathon hoefde te lopen, verscheen er een e-mail van My ASICS Experts Club in mijn mailbox met als onderwerp: "Congratulations! You’re a winner!”. Het leek wel of ik de goden had verzocht. Het was maandag 5 oktober en de Florence Marathon zal plaatsvinden op zondag 29 november, precies een maand na mijn verjaardag. 

Omdat ik me graag aan afspraken met mezelf houd, ben ik dezelfde week begonnen met het opbouwen van mijn wekelijkse lange duurloop naar 25km en deze week staat de eerste ‘easy run’ van 30km op het programma. Volgende week zal ik nogmaals 30km lopen en dan wordt het alweer tijd om rustig af te bouwen, twee weken voor de start, met de 7 Heuvelenloop als toetje. 

Tijdens mijn loopronde van 25km op mijn verjaardag op donderdag 29 oktober, met prachtig zonnig herfstweer, langs het water, met alle mooie herfstkleuren overal, bedacht ik me weer dat het trainen voor een marathon, en de ‘easy runs’ die daarbij horen, je in de gelegenheid stellen om te genieten van allerlei mooie plekjes, het mooie weer en de prachtige natuur. Iets wat je normaal toch niet zo snel zo lang doet. Deze steeds langer wordende duurlopen voelen voor mij van te voren als een verplichting, anders kom je tijdens een marathon namelijk niet ver, of wordt het nóg zwaarder dan het al is, waar ik in alle eerlijkheid steeds tegenop zie, maar tijdens en vooral na afloop voel ik me voldaan, geniet ik intens na van alle mooie beelden tijdens de run en een warm bad voelt nooit zó lekker als ná zo’n lange duurloop.  

Nu mijn vlucht geboekt is en ik de foto’s zie van het prachtige hotel waar ik zal verblijven, midden in de historische stad van Florence, en ik heb kunnen regelen dat ik na de marathon en voor mijn vlucht terug naar huis nog even kan douchen en me kan omkleden, kan de voorpret beginnen. De beelden en mijn gevoel van tijdens de Maratona di Roma op 21 maart 2010 komen me weer voor de geest alsof het gister was en ik begin enorm veel zin te krijgen in deze bijzondere ervaring door deze prachtige stad. Het feit dat ik alleen ga, maakt deze ervaring een avontuur. Ik heb altijd het idee dat je als je alleen bent dingen het meest intens en bewust beleeft, zonder afleiding, en veel meer openstaat voor bijzondere ontmoetingen. 

In de voorbereidingen voor mijn startbewijs mail ik regelmatig met de Sports Marketing Manager van ASICS Europe, die me in het weekend van de marathon van New York vertelt dat hij met de olympisch kampioen van Athene Stefano Baldini een stukje door Central Park gaat lopen, samen met een aantal journalisten. Dat beeld, samen met de unieke sfeer van de marathon van New York, die iedereen die eraan mee heeft gedaan omschrijft, en de herfst wat het mooiste seizoen is om in New York te zijn volgens velen, zorgen ervoor dat ik me erop betrap dat ik erover fantaseer hoe bijzonder het zou zijn om die marathon ooit ook nog eens te lopen, tegen de afspraak met mezelf in. Slechts een week later appt een van mijn beste vrienden, die zelf uit New York komt en daar op dat moment is voor een vakantie met zijn familie, me een prachtige foto uit New York, met de vraag of we samen volgend jaar de marathon van New York gaan lopen, omdat die op zijn bucket list staat en hij die graag wil afstrepen. Omdat ik vind dat het leven bedoeld is om zoveel mogelijk bijzondere ervaringen mee te maken én te delen met waardevolle mensen om je heen, hoef ik niet lang na te denken over mijn antwoord aan hem: "Count me in!”

Hieruit blijkt maar weer dat het universum naar je dromen en wensen luistert en je helpt om die uit te laten komen, soms bij wijze van verrassing, zolang jij je er zelf maar niet mee bemoeit. Zo kwamen de startbewijzen van de Florence Marathon voor mij letterlijk uit de lucht vallen. Aangezien de échte marathon, namelijk die waarmee het allemaal is begonnen en waar de marathon zijn naam aan te danken heeft, de Athens Authentic Marathon, ook nog heimelijk op mijn bucket list staat, vraag ik me af hoe het universum ervoor zal zorgen dat ook die van mijn bucket list wordt afgevinkt, dan wel als atleet dan wel als supporter. ‘I’m curious!’

 Auteur: Yvonne Janssen, BeneFIT! Sport, Coaching & Consultancy


  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne Janssen
Yvonne   Janssen

Yvonne JanssenVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

19
september