Waar hardlopen de wereld raakt: de Zevenheuvelenloop in Nijmegen

Door
Yvonne Janssen
16 november 2015
Waar hardlopen de wereld raakt: de Zevenheuvelenloop in Nijmegen
Slechts twee dagen na de aanslagen in Parijs vond afgelopen zondag de 32e editie van de Scholten Awater Zevenheuvelenloop plaats. Na een minuut stilte voor de slachtoffers van deze schokkende gebeurtenis klonk het startschot voor de ruim 33 duizend hardlopers, die aan de wedstrijd van 15km door het prachtige heuvelachtige landschap tussen Nijmegen en Groesbeek deelnamen. 

Het parcours van de Zevenheuvelenloop geldt niet alleen als (één van) de mooiste van Nederland, het is ook het snelste parcours ter wereld. Tirunesh Dibaba vestigde in 2009 het wereldrecord voor vrouwen in een tijd van 46:28 minuten en Leonard Komon zette het jaar daarop met 41:13 minuten het wereldrecord voor mannen op zijn naam. Deze unieke wedstrijd dankt zijn naam aan de Zevenheuvelenweg, die een belangrijk onderdeel van het parcours uitmaakt. Echter, in tegenstelling tot wat je zou verwachten bevat deze weg (gelukkig) minder dan 7 heuvels.

De gebeurtenissen in Parijs en het stormachtige weer voorafgaand aan de wedstrijd maakten het dit jaar een beladen én spannende wedstrijd. Zou het een strijd worden tegen de elementen? Gelukkig waren de buien verdwenen toen de wedstrijd begon en bleef het droog tot aan de finish. De weergoden waren ons blijkbaar gunstig gezind. Door de hevige windstoten was het wel een zware wedstrijd, maar ook een heuze beleving, een combinatie die typerend is voor deze prachtige herfstrun. 

Ondanks het moment van stilte voor de start en vooral de trieste aanleiding daarvoor, was de Zevenheuvelenloop met ruim 33 duizend hardlopers ook dit jaar weer een fantastisch loopfeest - mede door de aanwezigheid van de (inter)nationale top. De 19-jarige Oegandees, Joshua Cheptegei, won de wedstrijd in een tijd van 42:39 minuten en sneed daarmee de Ethiopiërs Mule Wasihun en Yenew Alamirew geheel onverwacht de pas af. Abdi Nageeye was met een tijd van 44:17 minuten de snelste Nederlander, gevolgd door Roy Hoornweg, die tot ieders verrassing Khalid Choukoud van de tweede plaats beroofde. Na een zinderende eindsprint met Jip Vastenburg, ging de Ethiopische Yenenesh Tilahun er bij de vrouwen met de overwinning vandoor. Wat een spektakel! Voor iedere supporter met een sporthart was deze 32e editie van de Scholten Awater Zevenheuvelenloop écht genieten.

Voor mijzelf was dit een spannende laatste wedstrijd voor de Florence Marathon, over precies twee weken. Ik had namelijk op zondag de week ervoor 30km getraind, ik had op donderdagochtend voor de wedstrijd weer 30km getraind - tot mijn grote verrassing én volledig onbedoeld op wedstrijdtempo in plaats van op het juiste (easy run) tempo om mijn vetverbrandingssysteem te trainen – en ik had op de dag ervoor nog een extensieve lange intervaltraining van 8km afgewerkt. Door al dat harde trainen was ik benieuwd hoe de Zevenheuvelenloop me zou vergaan. Ik bedacht me, met het oog op de zware trainingsweek ervoor én de Florence Marathon over twee weken, dat ik deze wedstrijd maar moest beschouwen als een - weliswaar bijzonder mooie - heuveltraining. 

Echter, aan de start voelde ik me goed en sterk, en het lopen ging heerlijk. Dit heeft onverwacht geresulteerd in een nieuw PR op deze afstand, met een tijd van 1:12:55 uur. Over deze prestatie voelde ik me gezien al het trainen in de week ervoor extra trots! En ik hoop ten zeerste dat dit een goede voorbode is voor mijn eerstvolgende wedstrijd op 29 november, langs het prachtige IAAF gecertificeerde parcours van de Florence Marathon.

Door de dramatische gebeurtenissen in Parijs op vrijdagavond &-nacht en de stilte die er door ruim 33 duizend hardlopers én alle supporters in acht is genomen, in nagedachtenis van alle slachtoffers die daarbij gevallen zijn, voorafgaand aan de start slechts twee dagen later, heeft de 32e editie van de Zevenheuvelenloop voor mij een emotionele lading en symbolische betekenis gekregen. Tijdens het lopen van een van mijn favoriete wedstrijden in Nederland afgelopen zondag heb ik mede stilgestaan bij al de pijn & het verdriet in de wereld en heb ik de wens geuit dat mensen weer écht met elkaar gaan communiceren en heel veel liefde & compassie de wereld in zullen sturen, omdat ik zie dat de wereld dat nodig heeft en ervan overtuigd ben dat dat het enige tegengeluid is tegen alle haat, onrecht & oorlog in de wereld van vandaag. Tijdens deze wedstrijd kwamen voor mij mijn passie voor sport en mijn passie voor de wereld en haar mensen bij elkaar en daarom zal de 32e editie van de Zevenheuvelenloop voor altijd in mijn geheugen gegrift staan.


Auteur: Yvonne Janssen, BeneFIT! Sport, Coaching & Consultancy
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne Janssen
Yvonne   Janssen

Yvonne JanssenVerplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

19
september