“Ik werd vaak uitgescholden voor dik, vet varken”

Door
Eleanor Crick
26 juni 2016 08:33
“Ik werd vaak uitgescholden voor dik, vet varken”
Hardlopen is veel meer dan een sport. Hardlopen is een middel om nieuwe dingen te ervaren en nieuwe dingen te ontdekken. 

Lilian Stouten besloot vier jaar geleden te beginnen met hardlopen. Ze wilde namelijk afvallen om haar dochter een goed voorbeeld te geven. Daarnaast werd ze mentaal mishandeld door haar toenmalige partner, waardoor ze een heel laag zelfbeeld kreeg. Ze woog op dat moment boven de 100 kilo. "Ik werd vaak uitgescholden voor dik, vet varken en durfde daardoor bijna niet meer naar buiten.” Nu is ze 36 kilo afgevallen en een fanatieke hardloper. ProRun sprak de 30-jarige hardloopster uit Oegstgeest over haar passie voor hardlopen en wat zij heeft ontdekt door deze sport. "Ik heb een hele andere kijk gekregen op de wereld.” 
 
"Ik zat in een moeilijke relatie en werd vaak uitgescholden voor dik vet varken. Mijn ex zei dat als ik zou afvallen hij mij meer aandacht zou geven. Ik was het toen gewoon zo zat. Ik was die beledigingen zo zat. Ik wilde die kilo’s gewoon kwijt.” Lilian realiseerde zich toen dat iets moest veranderen, als het maar voor haar dochter was. "De kilo’s moesten er gewoon af. Ik begon eerst met fietsen om de overtollige kilo’s kwijt te raken.” 

In 2012 kreeg Lilian een borstverkleining en kon ze echt regelmatig gaan hardlopen. "In het begin liep ik nog niet zoveel hard, vanwege mijn grote borsten. Maar na mijn borstverkleining ben ik echt het hardlopen gaan oppakken en ben ik de meeste kilo’s kwijtgeraakt.” Lilian zag al snel vooruitgang toen ze vaker ging hardlopen. "Ik ging wekelijks op de weegschaal en zag gewoon dat het effect had. Binnen een week viel ik twee tot drie kilo af. Dat motiveerde me enorm. Ik had altijd die sportmentaliteit gehad, maar doordat ik zwanger raakte van mijn dochter en heel erg diep in die relatie zat, was dat weggezakt.” Uiteindelijk was Lilian haar doel om de 10 km in Rotterdam te lopen. "Het gaf mij zo’n kick toen ik het had gehaald, dat ik gewoon door ben blijven gaan.” 

Vervolgens heeft ze de knoop kunnen doorhakken om haar relatie te beëindigen. "Ik heb toen de knoop doorgehakt om te stoppen met die relatie. Het was geestelijk niet goed voor mij en ook niet voor mijn dochter. Toen ik dik was, wilde ik dat iedereen me aardig vond. Nu ik niet meer dik ben, maakt het me minder uit wat mensen van me vinden. Ik weet nu wie ik ben. Ik heb een hele andere kijk op de wereld gekregen. Ik sta sterker in mijn schoenen. Wat ik de afgelopen vier jaar heel erg heb geleerd is dat je eerst van jezelf moet houden voordat je van een ander kan houden. Door het hardlopen voel ik me mentaal veel sterker.”

Inmiddels heeft de fanatieke hardloopster meer dan 16 keer een 10 km wedstrijd gelopen. Haar volgende doel is om een halve marathon te lopen. Alleen kreeg ze in maart een knieblessure. "Toen ik die knieblessure had, merkte ik dat ik meer ging malen en zat ik niet lekker in mijn vel. Ik merk dat ik het hardlopen echt nodig heb om me goed te voelen. Volgend jaar hoop ik dat het me lukt om die 21 km binnen te halen. Dat lijkt me zo gaaf om dat op je naam te hebben staan.” 

De volgende wedstrijd die Lilian gepland heeft staan is 10 km van Noordwijk op 17 juli. "In mei heb ik de 10 km van Leiden gelopen. Toen is het me eindelijk gelukt om het binnen het uur te halen. Ik hoop dat ik 17 juli mijn tijd kan verbeteren.” Lilian maakt voor het hele jaar een lijstje van hardloopwedstrijden waar ze graag aan mee wil doen. "Daardoor heb ik iedere maand hier in de buurt een hardloopwedstrijd. Doordeweeks train ik als mijn dochter op school zit. Als ze vakantie heeft, moet ze mee met de fiets. Het is gewoon mijn therapie geweest. Ik heb een moeilijke tijd gehad en me er echt doorheen moeten trekken. 

Door haar verhaal heeft Lilian ook anderen weten te inspireren. "Meestal loop ik alleen, maar sinds twee maanden loopt een vriendinnetje mee. Zij is totaal een ander mens geworden. Ze voelt zich veel fitter, is gestopt met roken en is beter op haar voeding gaan letten. Ik vind het ontzettend leuk dat ik anderen kan motiveren. Ook mijn dochter profiteert er van. Ik wil haar graag meegeven dat het belangrijk is om te sporten en gezond te eten. Ik hoop dat ik dat aan haar kan meegeven.” 

Eleanor Crick
Eleanor Crick is journalist en blogger. In het dagelijks leven schrijft zij artikelen voor ProRun en blogt ze over hardlopen en gezondheid voor haar website www.loopdepressievrij.com. 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Naam
  Stellar work there eveyorne. I'll keep on reading.
  Reactie geplaatst op 20/07/16 om 01:16 uur
 • Erwin
  Hi Lilian, Leuk om te lezen dat het goed met je gaat. Wat ben je ver gekomen ! Trots op je. Erwin
  Reactie geplaatst op 16/07/16 om 02:14 uur
 • Lilian
  Bedankt allemaal!!
  Reactie geplaatst op 03/07/16 om 23:21 uur
 • Pauline
  Bravo Lilian! Zet m op!!
  Reactie geplaatst op 29/06/16 om 10:25 uur
 • Ragini
  Lieve dame Ik ken jou van vroeger uit de klas .. Als meid die altijd vrolijk was en lief en behulpzaam je was anders maar ik vondt en vindt je nog steeds een toffe meid.. Zo te lezen heb je veel meegemaakt In je leven meid wat ik totaal niet verwacht had omdat je zo leuk meid bent .. Je bent top dame ik heb respecteer en veel bewondering voor Lilian en je mag en bent een goede voorbeeld voor je meissie p
  Reactie geplaatst op 26/06/16 om 21:38 uur
 • Jennifer
  Wauw wat goed
  Reactie geplaatst op 26/06/16 om 20:27 uur
 • nathalie
  Wat een mooi beschreven verhaal. Je bent een toppertje, laat nooit meer iemand je eigenwaarde afpakken. Je bent een sterke vrouw.
  Reactie geplaatst op 26/06/16 om 20:03 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

22
maart