Van revalidatiecentrum tot NYC-marathon

Door
Eleanor Crick
17 september 2017 08:58
Van revalidatiecentrum tot NYC-marathon
janneke
Na de diagnose reuma heeft Janneke het roer omgegooid. Ze besloot te trainen voor de New York Marathon, Alleen kon ze nog geen 500 meter lopen. Vijf jaar later liep ze haar eerste marathon in 2016 in New York. Aankomende maand loopt de 35-jarige Jannek haar tweede marathon in Amsterdam.

"De arts zei dat ik moest afvallen, maar omdat ik niet kon sporten, was dat voor mij best lastig.” Voor Janneke het roer had omgegooid had zij en haar gezin namelijk een heel ander leven. Samen met haar man had ze een eigen bedrijf en werkten zij beiden meer dan 60 uur per week. "Ik had zoveel pijn in mijn lijf dat werken in het bedrijf niet meer ging. Samen met mijn man maakten we de moeilijke beslissing om te stoppen met het bedrijf. Mijn lijf was gewoon op, uitgeput.”

Janneke woog boven de 80 kilo en haar man was ook ruim boven de 130 kilo. "Voor ons moest er dus duidelijk iets drastisch veranderen. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze 4 jonge kinderen.” Alleen kon Janneke moeilijk afvallen. "Mijn hele lichaam deed zeer en ik had diverse ontstekingen in mijn handen, knieën en voeten. Ik kreeg heel veel medicatie en lag een keer per week aan een infuus in het ziekenhuis om te zorgen dat de reuma rustig werd.”

Ze werd doorgestuurd naar een revalidatiearts. "In het revalidatiecentrum moest ik een doel stellen waar ik naar toe wilde werken en mijn doel was om weer te kunnen hardlopen. 
In eerste instantie stonden de hulpverleners er niet om te springen gezien mijn klachten. Maar ze zagen ook in dat het psychisch voor mij heel veel voordelen had. Vroeger liep ik ook veel hard, dus ik wist dat het je enorm kon helpen. Bij reuma is het ook heel belangrijk dat je soepel blijft en blijft bewegen. Anders krijg je alleen maar meer last. Bij mij moesten alleen eerst die ontstekingen rustig worden.”

Janneke en haar man besloten eerst hun voedingspatroon aan te passen voor ze het sporten echt oppakten. "Het was lastig omdat wij heel erg van lekker eten houden.” Inmiddels is Janneke meer dan 20 kilo afgevallen en is haar man ook meer dan 30 kilo afgevallen. "We lopen veel samen. Het is het moment waar we de dag bespreken. Het hardlopen heeft onze relatie ook erg veranderd. We zijn nu veel dichterbij elkaar gekomen. Door wat je dan meemaakt, het stoppen van een bedrijf en met zijn tweeën thuis komen te zitten. Dat kan ervoor zorgen dat je uit elkaar drijft, maar wij zijn er zeker sterker uitgekomen.”

Na een aantal jaar revalideren kreeg Janneke samen met haar man het idee om dan ook de hele marathon in New York te lopen. "De halve marathon lukte, dus dachten we: laten we eens gek doen en kijken of we de hele marathon kunnen lopen. Het was een onwijs mooi moment om over de finish te komen. Het is bijna onbeschrijfelijk. Het publiek langs de kant is zo fantastisch. Iedereen juicht, klapt en moedigt je aan. Er gaan zoveel dingen door je heen als je daar die finishlijn overstapt. Een paar jaar geleden hadden we dit gewoon niet kunnen bedenken. Het is een moment wat je nooit vergeet.” 

Inmiddels traint Janneke voor de Amsterdam Marathon en heeft ze zichzelf ook omgeschoold tot gewichtsconsulente en sportvoedingsadviseur. "Zes jaar geleden had ik dit niet durven dromen. Het leven zag er toentertijd heel anders en somber uit. Vooral ook omdat de artsen je leven gaan schetsen en aangeven dat ze de reuma alleen met medicatie een beetje kunnen remmen. Ze zeiden dat er ook een kleine kans was dat ik weer kon werken. Maar nu heb ik mijn eigen bedrijf en slik ik bijna geen medicatie. Ik kijk nu ook anders tegen dingen aan. Eerst dacht ik: dat lukt niet, maar nu denk ik: het lukt me wel, maar het duurt misschien wat langer.” 

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Katja
  Wauw...echt super! Zelf ook chronisch pijn patiënt en tegen mij zeiden ze: ga vooral naar buiten om te wandelen, maar meer zit er niet in. Dat gaf mij juist de boost om toch te starten met hardlopen. Nu 2 jaar bezig en ik kom niet verder dan 5k elke keer stort ik lichamelijk weer zo hard naar beneden. Erg benieuwd hoe jij jouw lichaam onder controle hield. Sportieve groet Katja
  Reactie geplaatst op 17/09/17 om 21:17 uur
 • Diana Verburgh
  Beste Eleanor, kun je mij icontactgegevens sturen van Janneke? Ik heb ook reuma en het hardlopen lukt niet meer. Wellicht kan Janneke me adviseren. Dank alvast hiervoor.
  Reactie geplaatst op 17/09/17 om 17:57 uur

Loopkalender

23
juli