X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

“Een marathon is niet te vergelijken met een topsportcarrière”

Door
Eleanor Crick
11 februari 2018 08:39
“Een marathon is niet te vergelijken met een topsportcarrière”
Unicef
In mei 2018 lopen dertig  Nederlandse hardlopers de UNICEF Rift Valley Marathon Experience in Kenia. Een marathon met hoogteverschillen, ijle lucht in hete temperaturen. Ze lopen deze ‘moeder aller marathons’ niet alleen voor zichzelf, maar ook voor Football for Water. "Ik ben tijdens mijn atletiekcarrière vaak in Kenia geweest, dus ik ken de omgeving goed”, vertelt Marko Koers. De 45-jarige is voormalige Nederlands atleet en was gespecialiseerd in de 800 meter en 1500 meter. En nu heeft hij zijn ogen gezet op UNICEF Rift Valley Marathon Experience in Kenia.

Want ook al traint Marko nu niet meer op topniveau, dit weerhoudt hem niet om voor een van de meest pittige marathons in de wereld te trainen. Het hardlopen is onderdeel van zijn leven geworden. Dit begon al op jonge leeftijd. "Ik ben als achtjarig jongetje begonnen bij de atletiekclub. Op mijn 18de ben ik gevraagd om de atletiek team van de University of Illinois te vertegenwoordigen.” Vervolgens werd Marko negenvoudig Nederlands kampioen. Ook nam hij driemaal deel aan de Olympische Spelen en wist hierbij eenmaal door te dringen tot de finale.

Op 31-jarige leeftijd stopte Marko met atletiek. "Toen leek het mij leuk om voor een marathon te trainen. Voor de langere afstanden moet je heel anders trainen en gaat het niet per se om je tijd. Het is niet te vergelijken met mijn topsportcarrière.” In 2007 liep Marko de Beiing Marathon en in 2008 liep hij de marathon in Berlijn. "Beiing heb ik in 2:45 gelopen en Berlijn heb ik in 2:57 gelopen. Ik kan niet zo goed inschatten wat mijn tijd wordt in Kenia. Het is daar heel anders lopen, omdat je natuurlijk met hoogtemeters zit en op hoogte loopt. Maar je gaat daar niet voor de tijd, maar voor de ervaring.” 

Ook is Marko na zijn atletiekcarrière zijn eigen bedrijf begonnen en geeft hij nu clinics en lezingen over hardlopen. "Ik probeer mensen te inspireren op het gebied van lopen. Eigenlijk ben ik altijd bezig met hardlopen.” Marko zet zijn bedrijf ook in om geld op te halen voor Kenia. "Als je meer dan 50 euro doneert dan krijg je een hardloopclinic op Nationaal Sportcentrum Papendal. Als je meer dan 75 euro doneert, gaan we ook in op jouw persoonlijke hardloopdoelen. Bij 125 euro en daarboven krijg je een hardloopclinic in de hoogte en klimaatkamer van Nationaal Sportcentrum Papendal.” 

Als voorbereiding op de marathon van Kenia traint Marko zelf ook in de hoogte en klimaatkamer in Papendal. "Zo kan ik de omgeving van Kenia ook nabootsen.” Hij traint ongeveer drie tot vier keer per week. "Elk weekend doe ik een langere duurloop en dat ga ik in komende twee maanden uitbouwen richting de 30 kilometer. Daarnaast doe ik veel blessurepreventieve oefeningen zoals buik- en rompoefeningen. Tijdens mijn atletiekcarrière heb ik verschillende blessures gehad, maar inmiddels heb ik de nodige ervaring om blessures buiten de deur te houden.” 

Voor Marko is hardlopen namelijk iets meditatiefs. "Je kan zo twee of drie uur lopen als je mindful loopt. Met het hardlopen kan je heel erg in het moment zijn. Het is echt een mentale staat waar je in bent. Ik geloof dat dat ook goed is, want de hele dag draait je hoofd maar door. Daarnaast is het ook een fysieke uitlaatklep.” Als Marko gaat lopen, doet hij dat dan ook voornamelijk in de natuur. "Ik ga vaak in de Hoge Veluwe lopen. Daar kom je nauwelijks iemand tegen. Het lijkt alsof je al in het buitenland loopt. Je hoeft geen grote wegen over te steken. Ik ben super gezegend dat ik er dichtbij woon.” • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Jeroen i.
  Ik wil wel met je meelopen Marko :) :)
  Reactie geplaatst op 11/02/18 om 13:17 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

24
mei