X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

'Een jaar lang twee marathons per dag'

Door
redactie Redactie
11 maart 2018 00:00
'Een jaar lang twee marathons per dag'
De gemiddelde recreatieve loper doet dit enkel voor zijn/haar plezier. Ze trainen om afstanden te kunnen lopen van 10-15-20 kilometer en zijn hier, volledig terecht, tevreden mee. De echte bikkels van die groep trainen soms een heel jaar om een hele marathon uit te kunnen lopen. Dan heb je de toppers die meerdere marathons in een jaar doen. Vervolgens die paar ultramarathon lopers die besluiten dat de tergende 42 kilometer niet genoeg is en daar nog een schep bovenop doen zoals de Tor des Giants: een 3 dagen durende rave van meer dan 200 km over de ongastvrije Alpen.

Maar dan heb je Bai Bin, die besloten heeft om een jaar lang elke dag niet één maar twee marathons (80 kilometer) per dag te lopen. Dit doet hij niet in een rondje rond zijn huis, maar hij kiest er voor om dit te doen van Antarctica naar de Noordpool, om het wat interessant te houden.
Een heuse Forrest Gump. Om hem heen een team van mensen die hem vaak op vrijwillige basis proberen te helpen om deze maffe tocht de doorstaan. Ik ben onderdeel van dat team.

Mijn naam is Rinus Pauel, 24 jaar, afgestudeerd aan de KUL als msc Kinesitherapie en revalidatiewetenschappen, of gewoonweg fysiotherapeut in de volksmond. Het komende jaar vergezel ik dit team om te zorgen dat Bai Bing geen blessures krijgt tijdens deze tocht waardoor hij wellicht genoodzaakt is om vroegtijdig te stoppen.10 chinezen die geen Engels of Spaans praten en een Nederlander die geen Chinees praat. Hoe komen die samen?

Om van de KUL af te studeren als fysiotherapeut dient men een zogenaamde masterthesis te schrijven. Dit is een poging om een bijdrage te maken in het schrijven van een wetenschappelijk onderbouwd artikel dat vaak een minuscule en vrijwel nietszeggende vooruitgang betekent in het vakgebied waar het onderzoek in wordt verricht. Dit onder begeleiding van een bijbehorende PhD student die zelf onder leiding van de desbetreffende professor werkt.

Ik koos zoals velen voor een onderwerp wat mij dicht bij het hart lag: sport. In dit geval een onderzoek naar de biomechanische en morfologische verschillen tussen lopers met en zonder overpronatie. Zonder in te gaan op de details kan ik enkel zeggen dat ik 2 jaar lang heb gezwoegd om tot een ietwat fatsoenlijk resultaat te komen. Mijn begeleider, van oorsprong een Chinese biomechanica doctoraat student genaamd Xianyi Zhang, heeft mijn toewijding tot mijn vak en het project blijkbaar erkend. Toen er namelijk toevallig een Chinese projectleider Leuven in wandelde, die tevens op zoek was naar fysiotherapeuten/kinesitherapeuten om het project te begeleiden, wist ze namelijk direct wie ze kon aanraden om het project te vergezellen. Het feit dat ik enige ervaring had met biomechanische metingen was een mooie bijkomstigheid. Zo kon ik namelijk voor de biomechanische wetenschap ook iets betekenen. Hoewel ik mij net 2 maanden heel gelukkig prees met 2 mooie banen als sportfysiotherapeut in Leuven, wist ik dat dit een kans was die ik niet aan mij voorbij kon laten gaan.

Zodoende bevind ik mij nu, een half jaar later, in de meest zuidelijke stad ter wereld: Ushuaia in Argentiniƫ. Hier gaat de tocht van start. Het leven kan raar lopen. Ik zal jullie regelmatig op de hoogte houden van mijn ervaringen. En natuurlijk van de prestaties van BaiBin. Dit doe ik in dagboekvorm. Met '**' geef ik aan dat het een volgende dag is. Aankomende week een verslag van de eerste dagen.
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Dave Surie
  Wat een goed en leuk stuk. Ik ga je zeker volgen. Succes man
  Reactie geplaatst op 11/03/18 om 21:27 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

24
mei