X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

“Ik loop voor de lol, niet voor mijn tijd”

Door
Eleanor Crick
9 augustus 2018 00:00
“Ik loop voor de lol, niet voor mijn tijd”
Als Rotterdamse stadsgids en marathonloper zou je niet denken dat Willem een aantal jaar geleden zijn passie voor het lopen compleet verloor. Hij kreeg namelijk te horen dat hij kanker had. "Dan krijg je wel het nodige te verduren op emotioneel vlak. Ik heb het lopen toen even helemaal laten zitten.” Nu loopt hij weer, niet omdat het moet, maar omdat het kan. 

Willem liep vijf jaar niet hard toen hij hoorde dat hij kanker had. "Tot Run2Day een run wilde organiseren voor Zilveren Kruis, toen begon ik het langzaam weer leuk te vinden. Daarna heb ik het fanatiek opgepakt en deed ik aan allerlei evenementen mee, gewoon voor de lol, niet voor mijn tijd. Ik heb marathons, halve marathons en heel veel tien kilometer wedstrijden gelopen, maar het belangrijkste was en blijft de ‘fun factor’.” 

Door ziek te zijn is Willem het leven namelijk anders gaan beleven. "Ik probeer vooral tijdens een hardloopevenement interactie te zoeken met de mensen om me heen. Ik blijf ook altijd lachen. Op Instagram gebruik ik ook de hashtag NeverNotSmiling.” Ook al loopt Willem niet voor zijn prestatie, hij heeft in 2013 wel een evenement gewonnen. "Dat was een wedstrijd waarbij je met zijn tweeën hardloopt en met een krat bier aan elkaar verbonden bent. Het krat bier moet leeg zijn voordat je de finish over mag. De bierloop was een 5 kilometer run in Rotterdam langs de Kralingse Plas.”

Willem heeft het parcours samen met zijn teamgenoot in 36 minuten afgelegd. "Dat staat nog steeds als recordtijd. Ieder jaar is het evenement, maar onze tijd is nog steeds de snelste tijd.” Naast dit bijzondere evenement heeft Willem ook drie marathons gelopen. "Ik heb Rotterdam, Pattaya in Thailand en in Suriname de Srefidensi Marathon gelopen.” Als Willem weer een marathon loopt, zou hij het liefst een andere marathon lopen, maar Pattaya in Thailand en de Marathon van Rotterdam zou hij graag nog een keer willen lopen.

"In Pattaya wil ik mijn tijd verbeteren en 'Rotterdam' wil ik weer eens doen, omdat het zo’n ontzettend leuke run is. Het is ook gewoon mijn stad, de liefde die je daar krijgt, is onbeschrijfelijk. Toen ik daar de marathon liep, heb ik onderweg aardig wat traantjes gelaten. Je ziet dan mensen langs de kant die je helemaal niet had verwacht. Dat raakt je nog meer en ik ben sowieso emotioneler geworden sinds ik ziek ben geweest.”

Naast de Marathon van Rotterdam loopt Willem ook maandelijks als begeleider mee met de Rotterdam Running Crew. "Het is een hardloopclub zonder dat je daar lid van hoeft te worden. We lopen drie, zes of negen kilometer. Ervaren of minder ervaren lopers, iedereen mag aanhaken, je hoeft jezelf alleen op aanwezig te zetten op het Facebook evenement en vervolgens op komen dagen. Iedere maand organiseren we een toffe run door de stad op plekken waar je normaal niet zomaar kan lopen. Zo hebben we in de Kuip hardgelopen. Daar liepen we toch met zo'n 2500 man. Dat krijg je normaal nooit voor elkaar.” 

Naast de Rotterdam Running Crew en aparte marathons in het buitenland doet Willem ook jaarlijks mee met de Roparun. "De Roparun is prachtig. Ik kreeg gewoon vleugels. Hardlopen voor een goed doel vind ik het mooist wat er is. Je kan je gezonde lijf inzetten voor mensen die op dat moment niet zo gezond zijn en het leven iets makkelijker voor ze maken. Het enige wat je moet doen is de ene voet voor de andere neerzetten. Een marathon is niet zo makkelijk en een Roparun ook niet. Maar je maakt van je hobby echt iets waarmee je aan iets kan bijdragen. Waarom zou je niet iets bijdragen aan de mensen om je heen?” 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Edward
  Geweldig om zo'n ontwapenend stuk te lezen. Even weg van de overspannen prestatie maatschappij en weer gewoon een kwetsbaar hardlopend mens durven te zijn. Maar dan wel een die de bierloop heeft gewonnen! Hoe mooi kan het zijn.
  Reactie geplaatst op 15/08/18 om 16:43 uur
 • chris karremann
  love u willem, wereld vent ben je.. ik weet dat en ben mega trots op je,..love chrissie!
  Reactie geplaatst op 09/08/18 om 09:42 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

24
mei