X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

Van kilometers maken tot hechte vriendschappen

Door
Eleanor Crick
10 oktober 2018 07:45
Van kilometers maken tot hechte vriendschappen
Wilja begon zes jaar geleden met hardlopen, omdat ze wat kilootjes kwijt wilde. Wat ze niet wist, was dat ze in die zes jaar tijd drie marathons zou lopen en talloze hardloopvrienden zou maken. "Het hardlopen heeft me heel veel gebracht: ik heb nieuwe vriendschappen gemaakt, een andere levensstijl door gekregen en ik sta gezonder in het leven.” Als doel hoopt Wilja ooit de Six Majors te lopen. In september liep ze haar eerste: de Marathon van Berlijn. "Gelukkig heb ik nog genoeg tijd om dat doel te bereiken.” 

De droom om de Six Majors te lopen, begon allemaal met een simpel hardloopapp Runkeeper. "Ik was absoluut geen sporter en was iets te zwaar en wilde gezonder leven.” Als eerste doel besloot Wilja de vijf kilometer te lopen tijdens de Ladiesrun in Groningen. In de buurt trainde een hardloopgroepje, Running Girls Groningen, wekelijks samen. "Ik kende de groep wel, maar ik durfde er nooit bij te gaan, omdat ik dacht de groep niet bij te kunnen houden.” 

Maar toen Wilja de Dam tot Damloop liep, kwam ze Kelly, de trainer van Running Girls Groningen tegen en sprak haar aan. "Ik zag dat ze het moeilijk had en ik herkende haar, omdat ze een T-shirt aan had met Running Girls Groningen erop.” Kelly spoorde haar aan om een keer mee te trainen met de groep. "Samen met een groep zijn we naar Disneyland Parijs gegaan om daar de halve marathon te gelopen. Dat was voor mij een van de leukste evenementen om te doen. Het is zo bijzonder om ’s ochtends door dat park te lopen. De tijd maakt niet uit, het gaat om de hele ervaring.” 

Na een aantal halve marathons was Wilja’s liefde voor lange afstanden geboren en begon het te kriebelen om een hele marathon te lopen. "Ik hoorde dat de Slachtemarathon één keer in de vier jaar was, dus dacht ik: dit is het moment om het te doen. Alleen heb ik die marathon een beetje onderschat. Het was 30 graden, terwijl je over het platteland loopt en er geen boom te bekennen is.” Toch weerhield dit Wilja niet om nog een marathon te lopen. "Het jaar erop heb ik de Marathon van Rotterdam gelopen.” 

Haar volgende doel werd de Marathon van Berlijn. "Een vriendin van mij wilde hem lopen, dus hebben we ons samen opgegeven via Loopreizen. In Rotterdam liep ik een tijd van 4:14. Dit jaar tijdens de Berlijn Marathon hoopte ik een PR te lopen. Kelly is hardlooptrainer en heeft voor mij een persoonlijk trainingsschema gemaakt. Met dit schema trainde ik op hartslag, mijn valkuil is namelijk dat ik vaak te snel wil lopen.” 

Uiteraard ging Kelly ook mee naar Berlijn om daar Wilja aan te moedigen. "Het is supermooi om dat samen mee te maken. Voor Kelly's kant was het een soort voorbereiding, omdat ze de Marathon van Londen gaat lopen en voor mij was het heel fijn dat er iemand voor me zorgde.” Kelly was namelijk van plan om Wilja op meerdere punten aan te moedigen. "We hebben niet van tevoren afgesproken waar Kelly zou staan, want dan zou ik er teveel naartoe leven. Stel dat ik haar mis, dan zou ik enorm balen. In plaats daarvan hebben we afgesproken dat ze in ieder geval telkens aan de rechterkant van het parcours zou staan.”

Uiteindelijk is het Wilja niet gelukt om haar PR te verbeteren. "Tot kilometer 35 ging het fantastisch. Ik dacht: "Ik ga hem onder de vier uur lopen.". Alleen toen kwam in één keer ‘de man met de hamer’. Je voelt je euforisch en dan opeens kan je je voeten niet meer vooruit bewegen. Het is alsof je helemaal leeg wordt gezogen. Ik dacht dat ik de finish niet zou halen. Het is me gelukkig gelukt. Uiteindelijk ben ik 20 seconden langzamer gefinisht dan in Rotterdam.” 

Ook al ging deze marathon moeizaam, het was voor Wilja duidelijk dat ze sowieso weer een marathon zou lopen. "Ergens in januari ga ik weer beginnen met het trainen voor een hele marathon en de afstanden opbouwen. Ik heb me nu ingeschreven voor de loting van Londen, maar als ik uitgeloot word, ga ik een andere marathon in het voorjaar lopen. Ik weet alleen nog niet welke.”
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor  Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

23
mei