'100 kilometer hardlopen in september'

Door
Eleanor Crick
3 oktober 2018 06:36
'100 kilometer hardlopen in september'
Debora loopt hard, is moeder van twee jonge kinderen en werkt in een kapperssalon. 
Ze stelde zichzelf een doel: 100 kilometer hardlopen in de maand september. Waarom? Omdat ze in 2015 ontdekte dat ze een bobbel in haar nek had. "Het lopen geeft me rust in deze onzekere tijd.” 

De vraag was of de bobbel kwaadaardig zou zijn. Na verschillende onderzoeken bleek dat haar schildklier te snel werkte. "Ik had allerlei kwaaltjes: oorontsteking, hoesten, griep. Het ging maar niet over, maar ik wilde gewoon door blijven lopen, want dat doet me goed. Uiteindelijk lukte het niet meer en heb ik het lopen op pauze gezet om aan mezelf te denken.” 

Om Debora’s schildklier trager te laten werken, moest ze twee weken lang jodium tabletten nemen. "Dat was afzien. Ik mocht in die twee weken weinig contact hebben met mijn kinderen. Je geeft in die periode namelijk radioactieve straling af. Dat is voor jonge kinderen onder de tien jaar oud erg gevaarlijk, omdat die straling hun schildklier kan aantasten.”

In die twee weken had Debora veel vrije tijd. "Gelukkig mocht ik gewoon hardlopen van de arts. Ik besloot om het lopen op te bouwen en stelde als doel om in september 100 kilometer hard te lopen. In het begin ging het moeizaam en voelde het alsof ik niet vooruitkwam. Ooit liep ik met gemak een halve marathon en nu was ik na 4 kilometer helemaal uitgeput.” 

Of de jodium tabletten hebben gewerkt, is nog niet duidelijk. "Binnenkort moet ik weer bloedprikken om te kijken of de waardes zijn veranderd en ik eventueel nieuwe medicatie moet slikken. Maar fysiek gaat het al veel beter. Ik kan nog niet de tijden lopen die ik eerst liep, maar ik moet het nu gewoon rustig weer gaan opbouwen. Het gaat in ieder geval de goede kant op.” Voor Debora gezondheidsproblemen had, liep ze 10 kilometer in 49 minuten waardoor ze bij een hardloopevenement in Nieuwkuijk zelfs derde werd. 

Ook heeft Debora verschillende halve marathons gelopen. "De halve marathon van Eindhoven vond ik het mooist om te lopen. Dat was het eerste grote evenement op de halve marathon. De sfeer was hartstikke mooi.” Debora’s doel om in september 100 kilometer te lopen is inmiddels gelukt. "Nu ik beter ben, is mijn volgende doel om in maart de halve marathon in Drunen weer te lopen. Verder wil ik tussendoor allerlei loopjes doen van 10 tot 16 kilometer. En wie weet, loop ik ooit een hele marathon, maar dat doe ik pas als mijn jongste naar school gaat.” 
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor  Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

23
juli