X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

"De beste ideeën komen bij mij tijdens het lopen"

Door
Eleanor Crick
2 november 2018 00:00
De New York Marathon: een evenement waar veel lopers van dromen. Op 4 november komt die droom uit voor hardlooptrainer Jeroen van den Nieuwelaar. "Drie jaar geleden zette ik het doel dat ik graag met klanten de New York Marathon zou willen lopen en hen daar naartoe zou begeleiden. De New York Marathon is voor mij daarom niet alleen een sportief hoogtepunt, maar ook een zakelijk hoogtepunt." Redacteur Eleanor Crick spreekt hem over efficiënt trainen, motivatie kweken en wat hardlopen voor hem betekent. 

In 2012 begon Jeroen serieus met lopen en realiseerde hij dat er veel verschillende visies op het gebied van hardlopen zijn. "Je hebt trainingsschema’s met lange rustige duurlopen en aan de andere kant heb je mensen die heilig geloven in sportrusten. Toch raakt jaarlijks ongeveer 80 procent van de hardlopers geblesseerd, daarom heb ik me als trainer gericht op blessurevrij hardlopen. Met relatief eenvoudige aanpassingen kun je makkelijk blessures voorkomen en verhelpen. Er is ook niet één schema dat voor iedereen geschikt is.” Voor Jeroen zelf werkt het om bijvoorbeeld vier keer per week relatief korte afstanden op hartslag te trainen. 

Jeroen besloot hardlooptrainer te worden, omdat hij merkte dat hij graag met lopers samenwerkt. "Ik leidde trainers en personal trainers op. Echter, op een gegeven moment ging ik me steeds meer richten op hardlopers, omdat Ik merkte dat zij op dezelfde manier in het leven staan als ik. Ik kan mezelf heel goed in de leefwereld plaatsen van een hardloper.” Jeroen zijn trainingsprogramma is een combinatie van effectief trainen, gezonde voeding en een positieve mindset. "Ik heb geen loopgroepen, maar ik coach mensen voor een langdurige periode online.”

Iedereen heeft volgens Jeroen periodes waarbij ze minder gemotiveerd zijn. "De meeste mensen laten hun keus afhangen van het gevoel dat ze op dat moment hebben, maar gebrek aan motivatie is niet een reden om niet te trainen. Je wil beter worden in het lopen of in iets anders in je leven, dus dan moet je actie ondernemen.” Als hardloopcoach heeft Jeroen ook niet altijd zin om zijn hardloopschoenen aan te trekken. "Als het buiten regent, heb ik ook geen zin. Motivatie en inspiratie moeten niet het startpunt zijn. Dat volgt na het nemen van de juiste acties.”

Ga je ondanks tegenzin sporten, dan train je volgens Jeroen niet alleen je uithoudingsvermogen, maar ook je doorzettingsvermogen. "Dat gevoel is onverslaanbaar. 
Lopen levert mij heel veel inspiratie op. De beste ideeën komen bij mij tijdens het lopen. Het hardlopen plaatst alles weer in perspectief. Alle dingen die bij het hardlopen gebeuren, die kan ik een plaats geven in mijn leven. Die parallel trek ik ook met mensen die ik coach en dat is uiteindelijk ook de reden waarom mensen bij mij terechtkomen.”

Alleen toen Jeroen begon met training geven aan hardlopers, had hij zelf nog nooit een marathon gelopen. "Mijn eerste marathon heb ik in stilte voorbereid. Het voelde krom dat ik andere lopers naar een marathon begeleidde, maar zelf nog nooit eentje had gelopen.” Inmiddels heeft hij vier marathons gelopen. "In Rotterdam liep ik mijn PR van 3:36. In New York ben ik niet van plan om een PR te lopen. Ik wil deze marathon gewoon lekker uitlopen en genieten van de omgeving, want hoe sneller je loopt, hoe eerder de marathon voorbij is.” 

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor  Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

24
mei