X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

Doe eens zot!

Door
Kristien Vanluyd
19 oktober 2018 07:55
Doe eens zot!
Mensen zijn vaak gewoontedieren: vaste plaats aan tafel, dezelfde manier van boodschappen wegzetten of was ophangen. Diep in ons zit een behoorlijke dosis autisme (and I love it!). Hetzelfde verhaal bij looptrainingen. Ons lijstje workouts is dikwijls erg beperkt: 1 keer per week een langeduurloop, een intervaltraining met herhalingen in een tempo dat we ons van de middelbare school herinneren en een basisloop die als vaste waarde in het standaardpakket zit. 

Spontaan denk ik dan altijd aan een fragment uit ‘Friends’ waar Phoebe als een ongeleid projectiel door Central Park rent in een loopstijl die door de meerderheid van de bevolking bestempeld wordt als ‘ronduit idioot’. Ze lijkt meer te huppelen dan te hollen en zwaait haar armen molenwiekend rond. Maar wat het belangrijkste is, tussen al die serieus kijkende lopers amuseert zij zich rot. Dit artikel heeft zeker niet de bedoeling jullie als volslagen debielen op pad te sturen, maar wel om eens iets nieuws toe te voegen aan je training. Wees dus lekker creatief en maak een gezellige rotzooi van de verschillende parameters: snelheid, duur van herstel, afstand en terreinkeuze. Allemaal variabelen om mee te spelen. De combinaties zijn eindeloos. 

1. Snelheid
Bij een sprint zetten we als het ware de ‘verzuringskraan’ in onze spieren open en proberen we daarvan tijdens de langzamere interval te herstellen. Maar er is meer dan zwart en wit, probeer een derde tempo toe te voegen, dat het midden houdt tussen ‘er helemaal voor gaan’ en ‘comfortabel joggen’. Een leuke aanpak is bijvoorbeeld om met je loopmaatjes af te spreken dat ‘1’ sprinten betekent, ‘2’ tussentempo en ‘3’ op het gemak. De trainer roept elke minuut een andere naam en die persoon kiest het tempo. Dus opletten met die spurtjes want misschien beslist het volgende teamlid om nog eens  vrolijk ‘1’ te roepen.

2. Duur van herstel
Laat je duur van je herstel voor een keertje niet afhangen van een vooropgesteld tijdsschema, maar daag jezelf uit om bijvoorbeeld gedurende 200 meter onder een bepaalde hartslag te raken. Schiet die na 150 meter opnieuw de hoogte in omdat je opgeschrikt wordt door een overstekend hert? Jammer, dan mag je wat langer herstellen en begin je terug van 0. Op die manier daag je jezelf eens uit op vlak van rustig lopen en je zal zien dat dat soms moeilijker is dan verwacht.

3. Afstand
Om de stress van het tellen en onthouden van al die intervalafstanden en –tempo’s even te vergeten, is de volgende oefening ideaal. Naast een afwisselende training krijg je een leuke groepsactiviteit op de koop toe. De algemene richtlijn is het afwisselen van snelle en trage stukken. De praktische uitwerking gaat als volgt: na een opwarming roept de groepsleider een naam en die persoon beslist, aan de hand van omgevingspunten, tot waar er gelopen wordt. Persoon A kiest een sprintje tot aan het volgende kruispunt, persoon B wil even herstellen tot aan de derde lantaarnpaal waarna persoon C opteert voor een vlot tempo tot jullie een derde tegenligger gepasseerd zijn… Fun verzekerd!

4. Terreinkeuze
We weten allemaal dat heuveltraining een mooi alternatief is voor intervaltrainingen. Dus daag jezelf of je team uit en ga op zoek naar mijnterrils, heuvelachtige gebieden of pittige bruggen. Het lijkt belachelijk maar ik heb ooit een zalige training gedaan door 14 (!) keer een brug op te lopen en bij het afdalen een herstel in te bouwen. Op zich niet de meest geestverruimende activiteit maar samen met mijn loopmaatjes heb ik me wel kapot geamuseerd en staat deze legendarisch training nog steeds in ons geheugen gegrift. 
Bottom line: Het is niet nodig om al je workouts nieuw leven in te blazen, maar doe eens in de zoveel tijd lekker zot en pluk de voordelen van deze nieuwe trainingsprikkels.
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Kristien
Kristien Vanluyd
Kristien Vanluyd

Kristien Vanluyd

Redacteur


Kristien Vanluyd
 • 15 februari 1977
 • Gelukkig samen met Filip 
 • Gebeten door lopen en yoga
 • 3 tot 4 keer per week zalig joggen met de loopclub
 • 1 keer per jaar een marathon (Teller staat momenteel op 2 : Leve het sportrustenschema)
 • enkele keren per week op de yogamat (kriya’s, asana’s en zalige meditaties)
 • Leerkracht Nederlands, geschiedenis, Latijn en tolk Vlaamse gebarentaal
 • Bezige bij, prettig gestoord en bewust in het leven staand
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

25
mei