'Door hardlopen kreeg ik weer vertrouwen in mijn lichaam'

Door
Eleanor Crick
25 juli 2018 00:00
'Door hardlopen kreeg ik weer vertrouwen in mijn lichaam'
Negen jaar geleden kwam Afke onverwachts op de intensive care terecht. Ze was hoogzwanger en had het HELLP-syndroom. Dit resulteerde er voor haar in dat ze vier dagen in slaap werd gehouden en aan de beademing lag. ,,Mijn lichaam liet me zo in de steek. Ik voelde alsof ik had gefaald, omdat ik ‘niet eens’ kon bevallen.” Om aan zichzelf te laten zien dat ze wel op haar lichaam kon vertrouwen, besloot ze te gaan hardlopen. 

Het HELLP-syndroom is een complicatie die tijdens de zwangerschap kan ontstaan. HELLP staat voor Haemolyse (bloedafbraak) Elevated Liver enzymes (leverfunctiestoornissen) Low Platelets (afbraak van bloedplaatjes). De gevolgen hiervan zijn levensbedreigend voor zowel de moeder als haar ongeboren baby. ,,Ik werd wakker op de intensive care en zag een briefje boven mijn bed hangen met een foto van mijn dochter. Voor mij was het allemaal een grote waas. Dat vind ik ook het ergste. Ik ben niet bewust bij de bevalling geweest.”Als een moeder HELLP krijgt, betekent het vaak dat de baby eerder geboren moet worden. Behandeling is namelijk niet mogelijk, HELLP verdwijnt pas wanneer de zwangerschap is beëindigd. ,,De kleine moest geboren worden en rationeel gezien weet je dat wel, maar gevoelsmatig gebeurt er een heleboel met je. Ik weet dat ik er niks aan kon doen dat ik ziek werd, maar gevoelsmatig voelde ik alsof ik had gefaald. Ik kreeg het gevoel alsof ik niet op mijn lichaam kon rekenen. Door te gaan hardlopen kreeg ik daar weer vertrouwen in. Mijn lichaam kon iets.” 

Maar vier jaar geleden liet haar lichaam haar weer in de steek. ,,Ik ben heel onhandig uitgegleden in het winkelcentrum. Ik bleef wel staan, maar naderhand vulde mijn hele rechteronderbeen zich met vocht. Ik ben naar de huisarts gegaan en hij heeft me alleen geadviseerd om te blijven bewegen. De zwelling in mijn been bleef heel lang aanhouden, dus besloot ik toch een afspraak bij de orthopeed te maken. Daar werd een MRI-scan gemaakt waaruit bleek dat ik veel littekenweefsel had en mijn tweekoppige kuitspier weg was.” 

Afke kan hierdoor haar rechtervoet niet goed afwikkelen en heeft opnieuw moeten leren lopen. ,,Ik zou eigenlijk nooit meer kunnen hardlopen, maar dat accepteerde ik niet. Je kan het eigenwijs noemen, maar ik liet mijn lichaam me niet twee keer in de steek laten. Daarom heb ik alles op alles gezet om weer te kunnen hardlopen. Het is nog steeds lastig, maar het is te doen. Ik kan ermee omgaan.” In juni liep ze dan ook haar eerste hardloopwedstrijd: de Ladiesrun in Rotterdam. ,,Dat was echt de kers op de taart.” 

Voor Afke betekent hardlopen vrijheid. ,,Door mijn blessure ben ik natuurlijk beperkt, maar als ik hardloop, voel ik me vrij en sterker op een bepaalde manier. Op dit moment train ik voor een zeven kilometer wedstrijd.” Door het hardlopen voelt Afke zich ook mentaal sterker. ,,Het geeft mij kracht, haalt het beste in mij naar boven en geeft me weer vertrouwen in mezelf en vooral mijn lichaam. Ondanks dat ik op de intensive care terecht kwam en een ernstige blessure opliep, geef ik niet op.”
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Tamara
  Wauw Afke wat ben jij een doorzetter! Jij komt er wel!
  Reactie geplaatst op 25/07/18 om 20:37 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

26
maart