X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

Een jaar lang twee marathons per dag - deel 19

Door
redactie Redactie
13 juni 2018 00:00
Een jaar lang twee marathons per dag - deel 19
De 24-jarige Rinus Pauel begeleidt - als fysiotherapeut - de Chinese ultraloper Bai Bin die een jaar lang 80 kilometer per dag gaat hardlopen. Via ProRun vertelt hij wekelijks over zijn avonturen. Eerder las je deel 18.

Zaterdag 19 mei
We naderen Peru en Luna zal vooruit rijden om te kijken wat ons bij het passeren van de grens te wachten staat  en eventueel daar een aantal voorbereidingen te treffen voor een soepelegrensoversteek. Zelf rijd ik, omdat ik wat Spaans spreek, met Jingyuan en Biantian een paar honderd kilometers vooruit om hotels voor de komende dagen in dit enorm dunbevolkte gebied te te zoeken. Na een lange dag zoeken hebben we eindelijk iets gevonden. Als we aan het einde van de dag in een restaurant wat eten worden we door iedereen raar aangekeken. Waar we vandaan komen, wat doe jullie hier, zijn de veel herhaalde vragen. We zitten s ’avonds aan de kust stilletjes te kijken hoe de zon wegzakt in de oceaan en iedereen wordt een beetje overvallen door een gevoel van gemis naar iets of iemand van thuis. 
 
Zondag 20 mei
Vandaag komen we aan in Iquique. Na  de inkopen voor de groep gedaan te hebben heb ik eindelijk ook eens tijd om aan Biantian (7 jaar) te besteden. Hij is het neefje van de projectleider Li Hij en is door zijn ouders (financiers van het project) mee op deze reis gestuurd (zo gaat dat in China) om onderweg van alles te leren. Tijdens de spaarzame rustige momenten probeer ik hem zoveel mogelijk bij te leren. In ruil daarvoor bied hij zich aan om mijn docent Chinees te zijn. Zo doende weet ik ondertussen al heel goed hoe ik woorden als, trein, vrachtwagen, brandweerauto, vliegtuig of andere worden die in het hoofd van een jongen van 7 omgaan moet zeggen. Overigens is de meest voorkomende vraag in het Chinees "wat is het Wifi-wachtwoord?"

Maandag 21 mei 
Door de enorme afstanden door onbewoonde gebieden moet er, om de route te verkennen en hotels te  wederom een flink eind vooruit gereden worden. Na Iquique rijden zo’n 300km door de woestijn alvorens we de stad Arica bereiken. Onderweg komen we slechts twee gehuchtjes tegen. Op het einde van de dag staat de teller op zo’n 750 km en zijn we kapot van een volle dag gereden te hebben, maar het loont. De planning voor de komende 5 dagen hebben we gemaakt waardoor we ons geen zorgen voor overnachtingen en eten behoeven te maken.

Tijdens de lange rit vertelde Li (projectleider) wat meer over zijn motieven om dit project te ondernemen. Hoewel hij van het Chinese volk houdt raakt hij gefrustreerd van veel eigenschappen die in de cultuur geworteld zijn. Het egoïsme, de nervositeit, gejaagdheid, enkel zicht hebben om snel geld te verdienen. Het zijn echter ook logische gevolgen van de harde historie van het volk. Er is lang en tijd van armoede en wreedheid geweest, vervolgens is dit in 20 jaar tijd vervangen door een enorme hoeveelheid rijkdom. Het volk kan op veel vlakken misschien nog een boel (her)leren. Dit project is een poging van Li om hiertoe bij te dragen. Toen hij BaiBin leerde kennen zag hij direct dat BaiBin deze negatieve eigenschappen niet had. Het enige waar BaiBin om geeft, is zijn passie te kunnen hardlopen en dit te delen met de wereld. Dit project is bedoeld om iedereen binnen en buiten China te laten zien dat als je echt een droom wilt verwezenlijken dit haalbaar is als je bereid bent hier je volledig voor in te zetten.
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

23
mei