X
Stryd FootpodWINACTIE
De Stryd Footpod
Met de Stryd Footpod krijg je nauwkeurig inzicht in je trainingsintensiteit. Deze gegevens helpen je bij het optimaliseren van je loopprestatie en het voorkomen van blessures.

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 

Elk voordeel heeft… een ander voordeel!

Door
Kristien Vanluyd
6 maart 2018 06:00
Elk voordeel heeft… een ander voordeel!
Als je in Google de zoekterm ‘voordelen van lopen’ intypt, verschijnen er na 0,43 seconden maar liefst 5 790 000 resultaten. Van een toptijd gesproken.

Daar waar sportwebsites het hebben over een verminderde kans op hartproblemen, de versterking van je gewrichten en een betere conditie, focussen anderen zich op de calorieverbranding, een jeugdige gloed en de schitterende vooruitgang van je liefdesleven. Je vraagt jezelf af waarom er nog steeds mensen zijn die liever niet lopen.

Maar daar blijft het niet bij: lopen geeft je een mooier silhouet, zorgt voor meer weerstand tegen verkoudheden en zou volgens sommigen zelf een remedie vormen tegen diabetes en depressies.
Zelfs dat is niet genoeg, er blijkt nu zelfs nog een extra voordeel te zijn!

Wetenschappers aan de Universiteit van Montpellier gingen aan de slag met gegevens uit 3 Amerikaanse onderzoeken, waarin gedurende 20 jaar de bewegingsactiviteit en persoonlijkheidskenmerken van proefpersonen verzameld werden. Het resultaat? Een leven zonder beweging heeft een negatieve invloed op je karakter. En wat meer is: Zelfs een kleine verhoging van je activiteitsniveau kan op lange termijn een positieve verandering inleiden. 

Meer bepaald spreken de onderzoekers over de mate waarin mensen aangenamer in de omgang worden en zich extraverter naar anderen opstellen. 

Het is misschien kort door de bocht maar het zou er dus op neerkomen dat loopclubs vol zitten met gezellige, open en spontane individuen.

Nu geef ik eerlijk toe dat ik in mijn loopvereniging niet de enige ben die niet op zijn mondje gevallen is en in het inschrijvingslokaal van de laatste wedstrijd die ik bijwoonde, hing een amusant sfeertje: De laatste nieuwsjes op vlak van trainingsschema, visies of je nu wel of niet bij ijskoud weer mag lopen (en wat je dan best draagt) en een update van de meest recente wedstrijdervaringen passeerden de revue. Maar ligt een leven vol activiteit werkelijk aan de basis hiervan? Ik kan me precies moeilijk voorstellen dat een gereserveerde, eenzelvige stilzitter transformeert in een joviale, openhartige Klaas enkel en alleen omdat hij plots gaat bewegen. 

Een tweede kritische noot mijnentwege is dat dit onderzoek het doet uitschijnen dat een extravert bestaan te verkiezen valt boven een terughoudend leven. Ik ken mensen die misschien niet begaafd zijn in het voeren van ‘small talk’ en die moeite hebben om gesprekken over koetjes en kalfjes gaande te houden, maar eerlijk… wie zit daar nu op te wachten? Hoe zou onze wereld eruitzien als iedereen in de belangstelling zou willen staan en het hoogste woord zou voeren? Best vermoeiend lijkt me…

Tot slot vind ik dit extra voordeel nu ook weer geen geschikte reclameslogan om anderen aan het lopen te krijgen. Met gezondheidsargumenten, een langere levensverwachting  en strakkere  billen krijg ik hen al eens zo ver dat ze hun loopschoenen aantrekken, maar je kan toch moeilijk zeggen dat ze nu maar eens moeten gaan bewegen zodat hun karakter kan veranderen.

Dus zelf ben ik niet helemaal voor dit nieuwe voordeel wat lopen met zich meebrengt. Wat niet wil zeggen dat ik de kracht van al die andere pluspunten hiermee teniet wil doen. Want wat een zalige hobby hebben wij toch! Terwijl we genieten van kilometertjes lopen, krijgen we er op de koop toe een hoop positieve gevolgen bij! Just keep running!
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Kristien
Kristien Vanluyd
Kristien Vanluyd

Kristien Vanluyd

Redacteur


Kristien Vanluyd
 • 15 februari 1977
 • Gelukkig samen met Filip 
 • Gebeten door lopen en yoga
 • 3 tot 4 keer per week zalig joggen met de loopclub
 • 1 keer per jaar een marathon (Teller staat momenteel op 2 : Leve het sportrustenschema)
 • enkele keren per week op de yogamat (kriya’s, asana’s en zalige meditaties)
 • Leerkracht Nederlands, geschiedenis, Latijn en tolk Vlaamse gebarentaal
 • Bezige bij, prettig gestoord en bewust in het leven staand
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Jan
  Maar het is ook hier niet altijd duidelijk wat oorzaak en gevolg is.
  Reactie geplaatst op 10/03/18 om 11:27 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

16
december