Gendergelijkheid

Door
Kristien Vanluyd
14 maart 2018 07:38
Gendergelijkheid
Bij elke redactie van een tijdschrift of website heerst er wel eens een writer’s block en inventief als ze zijn, lossen ze het vaak op met een compilatie. Ook zo een collega website, waar ze in hun archiefmateriaal op zoek gingen naar de meest voorkomende vragen omtrent de uitrusting van lopers.

Het resultaat was een allegaartje van praktische tips. Van ‘Wanneer is het tijd om mijn loopschoenen te vervangen?’ tot ‘Is het nodig om ondergoed te dragen onder je strakke loopbroek?’, allerlei weetjes passeerden de revue. Er was echter 1 vraag die mijn aandacht trok: ‘Wat is het verschil tussen loopschoenen voor mannen en die voor vrouwen?’ Hierop volgde een hele uitleg dat een man die een damesschoen koopt, de lengte moet aanpassen door er anderhalve maat bij te tellen en best op zoek gaat naar een breder model. Vrouwen op hun beurt zullen het moeilijker hebben omdat er maar weinig winkels zijn met smalle herenschoenen. 

En eerlijk? Dan vraag ik me af: ‘Als dit 1 van de meest voorkomende vragen is van een toch veel bezocht kanaal voor lopers, hoeveel mensen hebben dan nood aan een schoen van een ander geslacht?’ En vooral: waarom?
De eerste reden die spontaan bij mij opkomt zijn de kleuren.
 
Ik geef toe dat ikzelf niet over de meest vrouwelijke trekjes beschik als het gaat over fashion. Zuurstokroze, flashy groen en fluogeel mogen zonder problemen de modekleuren voor de volgende zomer worden, mij zal je er niet in zien verschijnen. Leve de jeans en zwarte T-shirts! Maar op vlak van mijn loopschoenen is het heel eenvoudig: Als mijn voeten aangeven dat ze zich er helemaal gelukkig in voelen, dan koop ik dat paar, al staan er voor mijn part paarse flamingo’s en fuchsia palmbomen op. Ja, stiekem ben ik jaloers op de vaak neutralere en donkere kleuren van het mannenassortiment, maar geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om onder ‘running shoes men’ te gaan zoeken.

Daarnaast kan ik me voorstellen dat er mannen zijn met kleine schoenmaten en vrouwen met grotere exemplaren. Op de site van een zeer bekend sportmerk met een swoosh lees ik dat hun hardloopschoenen voor vrouwen starten vanaf maat 34,5 en gaan tot 48,5 en bij de mannen van 36 tot 49,5. 
Als je daarbij het advies in acht neemt dat je bij loopschoenen toch 1 maat groter dan je normale schoenmaat mag kopen dan komt het erop neer dat we dus een gat in de markt hebben voor de dames met schoenmaat 33,5 en de heren met schoenmaat 35. Ik weiger te geloven dat deze doelgroep uit zoveel leden bestaat dat ze kunnen zorgen voor 1 van de 12 meest gestelde vragen uit Runner’s World.

Tot slot zit er misschien een klein gelijkekansengeurtje aan deze vraag. In tijden dat de roep om emancipatie en gelijke behandeling luider klinkt dan ooit, willen de feministen onder ons mogelijk een kritische blik werpen op onze loopoutfit. Of is deze vraag ontstaan bij enkele macho’s die graag zwart op wit het bewijs wilden dat mannenschoenen veel degelijker zijn dan vrouwenschoenen? Wel, bij deze moet ik beide teams ontgoochelen. Wij lopers weten dat vrouwen en mannen op vlak van spieren, lichaamsbouw, trainingen, en ja, zelfs kleding verschillend zijn, maar niets houdt ons tegen om te concurreren met elkaar. Dus dames die venten verslaan in een eindsprint of heren die minder gespierde kuiten hebben dan hun vrouwelijke opponenten? Seen that, been there, alles kan en mag! Dus, beste mannen die helemaal zot zijn van onze roze schoenen die zalig aanvoelen, gewoon kopen die handel en ik hoop dat jullie de juiste maat vinden! 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Kristien
Kristien Vanluyd
Kristien Vanluyd

Kristien Vanluyd

Redacteur


Kristien Vanluyd
 • 15 februari 1977
 • Gelukkig samen met Filip 
 • Gebeten door lopen en yoga
 • 3 tot 4 keer per week zalig joggen met de loopclub
 • 1 keer per jaar een marathon (Teller staat momenteel op 2 : Leve het sportrustenschema)
 • enkele keren per week op de yogamat (kriya’s, asana’s en zalige meditaties)
 • Leerkracht Nederlands, geschiedenis, Latijn en tolk Vlaamse gebarentaal
 • Bezige bij, prettig gestoord en bewust in het leven staand
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Chantal
  Volgens mij is het voor een aantal serieuze merken wel meer dan alleen de kleur en breedte. Het lichaamszwaartepunt van vrouwen ligt anders en daar wordt rekening mee gehouden. Dat geldt overigens niet voor dat merk met die swoosh waar je het over hebt, want die kiezen voor een genderneutraal schoentje (tenminste dat vertelde ze me in de winkel). Dat Is toch gek als je bedenkt dat de anatomie (en dus de biomechanica) van man en vrouw verschillend zijn dat we op dezelfde schoenen het best zouden lopen. Daar zou best nog eens een goed onderbouwd stuk over mogen verschijnen.
  Reactie geplaatst op 18/03/18 om 08:46 uur
 • Gert
  Het grootste verschil zit in de breedte van de schoen. Dames met brede voeten hebben een herenschoen nodig en mannen met smalle voeten een damesschoen. Dit weet ik uit ervaring, ik heb een paar jaar in een hardloopspeciaalzaak gewerkt.
  Reactie geplaatst op 18/03/18 om 08:27 uur
 • Rob Hartemink
  hoi hoi, een echt duidelijk antwoordt op de vraag mbt verschillen tussen dames en herenschoenen heb ik nu niet terug kunnen lezen, is het alleen de kleur??? Graag dan ook een onderbouwd stuk omtrent de verschillen
  Reactie geplaatst op 14/03/18 om 11:50 uur
 • Chantal
  Als het outfit wat ik zoek niet bij de dames hangt ga ik bij de mannen kijken.het model is soms hetzelfde alleen langer van been lengte.
  Reactie geplaatst op 14/03/18 om 11:40 uur


Loopkalender

25
juni