Hoogmoed of overdosis zelfvertrouwen?

Door
Kristien Vanluyd
4 maart 2018 06:00
Hoogmoed of overdosis zelfvertrouwen?
Kristien
Hybris is een term die bij de Grieken uit de Klassieke Oudheid verwijst naar de hoogmoed en de onbeschaamdheid van de gewone sterveling ten opzichte van hun goden. In verschillende mythen lezen we over mensen die in hun enthousiasme menen de goden te kunnen overtreffen. Herinner je het verhaal van Icarus die ervan overtuigd was dat hij kon vliegen of Prometheus die het waagde om het vuur van de goden te stelen.

Het vervolg laat niet lang op zich wachten: De goddelijke straffen zijn onverbiddelijk. Terwijl Icarus te pletter stortte, mocht Prometheus zich er levenslang op verheugen dat een adelaar dagelijks een stukje van zijn lever kwam opvreten. Pure horror!

Net als bij de eerste de beste soap zie je als toeschouwer al mijlen op voorhand dat de hoofdrolspeler van het verhaal in zijn ongeluk loopt. De persoon in kwestie echter is zo verblind door zijn verwaandheid dat hij niet beseft dat hij zijn eigen ondergang in de hand werkt.

En omdat ook ik maar een mens van vlees en bloed ben, is een overdosis zelfvertrouwen mij helaas niet vreemd. 

Ik geniet ervan om een jaar op voorhand mijn marathon te kiezen, als eerste in te schrijven en als we dan toch bezig zijn dadelijk enkele wedstrijden die in de aanloop plaatsvinden, vast te leggen. Een annuleringsverzekering nemen? Neen, daar doen we niet aan mee, want wij zijn immers nog nooit geblesseerd geweest. En omdat lopen zoveel leuker is in groep, delen we onze voornemens met de halve wereld. Als kers op de taart melden we zelfs in ons eerste artikel voor een geweldige loperswebsite dat we trots zijn op het feit dat we al jaren zonder letsels kunnen rennen. Elke kritische opmerking in de aard van ‘Wat als je nu geblesseerd raakt?’ duwen we vakkundig de kop in en als een dartele hinde zien we de toekomst tegemoet.

Tot die vermaledijde pijn blijft opspelen… Eerst beland je in een soort ontkenningsfase want het is vast gewoon een kleine irritatie omdat je onlangs ergens tegenaan stootte. Vervolgens komt er dan toch een bezoek aan de huisarts aan te pas en geloof je oprecht dat enkele weken rust jou helemaal de oude maken. Tot je even later dat voorschrift voor een scan in je handen geduwd krijgt… Zelfs dan, terwijl iedereen met een IQ boven de 70 beseft dat je onmogelijk de volgende maand een marathon kan lopen, teer jij verder op dat sprankeltje hoop. 

Ondertussen verkneukelen de goden op de Olympus zich en liggen waarschijnlijk dwars van het lachen bij de uitvoering van hun laatste snode plannetje: Ze zorgen ervoor dat de eerstvolgende vrije afspraak voor een scan zich ten vroegste 6 weken later bevindt. Het geloof in een goede afloop wordt op die manier vakkundig de grond ingeboord en eens te meer besef je dat je maar een gewone sterveling bent.

Tuurlijk zijn er talloze dingen op de wereld die veel erger zijn, maar ik geef toch eerlijk toe dat ik een traantje gelaten heb bij het annuleren van mijn marathon.

Opvallend hierbij is dat het dan toch weer voornamelijk lopers zijn die je echt begrijpen. Ik krijg het sommige andere individuen al niet uitgelegd dat ik betaal om 42 km af te zien, laat staan dat zij snappen dat ik verdriet heb omdat ik geen 42 km mag afzien.

Maar lopers leven dan oprecht met je mee en tonen zich strijdvaardiger dan ooit tevoren: ‘Als we binnenkort weer kunnen joggen, zijn we dit vlug vergeten. Dat zijn de dingen die een loper sterk maken: klappen incasseren en er daarna, sterker dan tevoren, weer staan.’

Als dat geen mooie opgestoken middelvinger is naar die Griekse goden!
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Kristien
Kristien Vanluyd
Kristien Vanluyd

Kristien Vanluyd

Redacteur


Kristien Vanluyd
 • 15 februari 1977
 • Gelukkig samen met Filip 
 • Gebeten door lopen en yoga
 • 3 tot 4 keer per week zalig joggen met de loopclub
 • 1 keer per jaar een marathon (Teller staat momenteel op 2 : Leve het sportrustenschema)
 • enkele keren per week op de yogamat (kriya’s, asana’s en zalige meditaties)
 • Leerkracht Nederlands, geschiedenis, Latijn en tolk Vlaamse gebarentaal
 • Bezige bij, prettig gestoord en bewust in het leven staand
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Christiaan
  Dat mensen 42km niet begrijpen is omdat ze nog niet ontdekt hebben waarom we dit lijf hebben gekregen. Stiekem zijn we gemaakt om 42km per dag te doen zonder parcours, muziek, trainingschema's. En die blessures? Vraag dat maar aan al onze meubels en voertuigen.
  Reactie geplaatst op 05/03/18 om 11:29 uur
 • Patrick
  Niet alle lopers snappen het menselijk karakter van een marathon. Er zijn slimme lopers die perfect tevreden zijn met tochten door de natuur tussen 10 en 20 km. Wij steken onze middenvinger niet op naar de goden, wel naar inspanningen die boven het normale zijn...
  Reactie geplaatst op 04/03/18 om 16:58 uur

Loopkalender

23
juli