Motivatie: in welke categorie val jij?

Door
Rob Voorwinden
13 december 2018 00:00
Motivatie: in welke categorie val jij?
Ik heb geen problemen met motivatie. 

Stel: het is zondagochtend, kwart over zes. Het is stikdonker en koud buiten, de regen slaat tegen de ramen en ik lig in mijn warme bed. Maar op zondag heb ik altijd mijn lange duurloop gepland, dus wat doe ik? Nou ja: ik sta op, trek mijn hardloopkloffie aan en ren door de regen de straat uit.

Want ik beschik nu eenmaal over een ijzeren zelfdiscipline. Ik ben dus een dynamische goalgetter, of, zoals mijn vrouw het noemt, een hyperactieve neuroot met Asperger-trekjes - het is maar hoe je het bekijkt. Maar hoe dan ook: ik houd me altijd aan mijn plan.

Dat blijkt dus kenmerkend te zijn voor 'Upholders', zo lees ik in een goed boek van Gretchen Rubin. Volgens haar zijn er vier typen mensen, die elk hun motivatie ergens anders vandaan halen. De Upholders, zoals ik dus, doen alles omdat ze nou eenmaal doeners zijn. Je kunt Upholders met weinig dingen zo blij maken als met een to-do lijst. Lekker afvinken!

Daarnaast heb je de Questioners. Die doen alleen dingen als ze weten dat het precies de juist dingen zijn. Een Upholder gaat naar de hardloopwinkel en komt er binnen vijf minuten weer uit met een hardloophorloge. 'Ja gaaf, doe die maar, leuk kleurtje ook!' Een Questioner doet eerst vier maanden thuis research, en loopt daarna nog vijf winkels af om met verkopers te praten.

Upholders en Questioners leveren trouwens goede huwelijken op: Questioners behoeden Upholders voor impuls-aankopen, en Upholders zorgen er voor dat Questioner niet vastlopen in eindeloze research. Ik ben getrouwd met een Questioner, trouwens.

(En toen zij even niet oplette, kocht ik laatst een fitness-rek op Marktplaats. Ik bleek er helemaal voor naar Limburg te moeten rijden, daar had ik dus even overheen gekeken, het rek bleek zo zwaar te zijn dat onze toch bovenmodale gezinsauto bijna door z'n assen ging, en thuis bleek het te hoog voor in de schuur. Dus heb ik het rek maar op de camping gezet. Dat krijg je, als je een Upholder zijn gang laat gaan).

Naast Upholders en Questioners heb je nog de Obligers: die doen vooral iets als ze het samen met andere mensen kunnen doen. En tot slot zijn er de Rebels. Die rebellen zijn mensen die zich door niemand laten voorschrijven wat ze zouden moeten doen, zelfs niet door zichzelf. Geinig feitje: soms vinden Rebels het zo moeilijk om iets gedaan te krijgen in hun leven, dat ze het leger maar in gaan. Daar weten ze wel raad met rebellen.

Maar goed, hoe vertaal je dit naar hardlopen? Simpel: ben je een Questioner, zoek dan precies uit hoe alle trainingen in je grotere schema passen, en waarom dat zo is. Dat motiveert.

Obligers kunnen zich het beste aansluiten bij een loopgroepje. 'Ik heb vanavond echt geen zin om te lopen, maar ja: er wachten andere mensen op me'. 

En als rebel loop je gewoon maar wat voor de vuist weg, als je toevallig zin hebt, of zoek je een strenge instructeur die hardlopen als bootcamp aanbiedt. ('Nog tien rondjes en daarna 50 pushups, watjes!')

En Upholders? Die hebben geen problemen met motivatie, want die doen alles al uit zichzelf. Alleen heb ik zó gemotiveerd dat ik me steeds een blessure train. Er gaan geen twee maanden voorbij of er zit weer een kuit, bil of hamstring in de knoop, en loop ik verschrikkelijk te balen dat ik toch weer te hard van stapel ben gegaan.

Dus eigenlijk heb ik, als Upholder, wel degelijk een probleem met mijn motivatie.

Ik heb er teveel van.


PS: Maar waar halen jullie eigenlijk je motivatie vandaan? En zijn er nog meer categorieën? Ik ben benieuwd...


 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Rob
Rob Voorwinden
Rob Voorwinden

Rob VoorwindenIs journalist en camerajournalist. Ontdekte acht jaar geleden het hardlopen. Viel twaalf kilo af en liep vorig jaar zijn eerste marathon. Hoopt er volgend jaar wéér eentje te lopen, maar nu onder de vier uur. Traint daarvoor keihard en loopt dus steeds blessures op. Reageert daarop door nog harder te gaan trainen. Wens hem sterkte.

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Rolf
  Ik ben ook een upholder die al 32 gelukkig getrouwd is met een questioner. Heb 5 jaar besloten om te gaan rennen (ik woog 95kg!) en liep na 3 maanden mijn eerste halve marathon, daarna had ik blessures, heel veel blessures. Maar daar ben ik overheen en train nu voor mijn eerste 100k. Ik kan niet meer zonder lopen!
  Reactie geplaatst op 15/12/18 om 21:00 uur
 • Ellen
  Geweldig geschreven ik ben ook een upholder en mijn man een questioner zo grappig moest hardop lachen...
  Reactie geplaatst op 07/10/17 om 20:15 uur
 • Ray Duijn
  Dan ben ik een rebelse solo questioner met upholder neigingen ! Een loopgroepje brrrr , nee dank je , mits ze beter zijn uiteraard. Ik lees mij wel altijd gedegen in alvorens ergens aan te beginnen. Maar als ik iets in mijn kop heb , stopt geen winterse bui of centimeters diepe drek mij !!! Nou weet ik dus wat ik ben haha.
  Reactie geplaatst op 07/10/17 om 18:04 uur
 • Tamara Vermeulen
  Zoals gewoonlijk pas ik in geen enkele categorie, maar per onderwerp in een andere. Upholder qua discipline. Questioner voordat ik begin of koop. Rebel m.b.t. eigen hardloopschema. En met sommige dingen een Obliger, maar zeker niet met hardlopen. Prima toch? Who needs hokjes? 😄
  Reactie geplaatst op 15/02/17 om 09:13 uur
 • Rob
  Jennie, Je hebt helemaal gelijk: wees blij met wat je kunt en pluk de dag! (Maar dat laatste lukt mij ook op zondagochtend om 6 uur ;)
  Reactie geplaatst op 07/02/17 om 12:32 uur
 • Jennie Schouten
  Rob, wat loop je nou te zeuren over die blessures? Waar I Ík mijn motivatie vandaan haal? Uit het feit dat ik het weer kan! Na een val met en van mijn fiets heeft het een jaar geduurd voordat ik weer een 5 km kon lopen. Dát hou ik voor ogen en dan geniet ik van elke stap, hoe moeizaam die ook gaat. En die zondagochtend 6 uur? Gekkenwerk!
  Reactie geplaatst op 07/02/17 om 09:44 uur
 • Willem
  Tsja, in een jaar(2016) kuit, heup en achillespees blessure, en maar lopen, Upholder dus en mijn vrouw begrijpt mij ook niet. Op naar de marathon van Tilburg, 28 mei 2017. ( hoop ik)
  Reactie geplaatst op 07/02/17 om 04:59 uur
 • Jos van Damme
  Ik lijk het meest op een Upholder, maar wijk soms toch wel af. Door mijn werk kan ik niet eens met een loopgroep lopen. Ik regel alles zelf en loop meestal alleen. En ik heb apergertrekjes volgens mijn vrouw ha ha
  Reactie geplaatst op 06/02/17 om 09:51 uur
 • Ton
  Hoi Rob, ik noem mezelf een flexibele Upholder, om in jouw terminologie te blijven. Ik heb genoeg zelfdiscipline om te gaan (ik heb niet de dwang van een groep nodig) maar kan toch ook van mijn schema afwijken. Als er plotseling iets tussenkomt of het regent pijpenstelen, dan vind ik het geen probleem om mijn loopje een dag uit stellen. Als je voor mijn categorie een nieuwe naam hebt: mij best.
  Reactie geplaatst op 05/02/17 om 22:53 uur
 • Rob
  Ha Jeannette, Upholders aller provincies: unite! Keep on running (maar glijd niet uit inderdaad ;) Rob
  Reactie geplaatst op 05/02/17 om 16:04 uur
 • Jeannette
  Heel herkenbaar! Ik ben een Upholder zonder Asperger-trekjes volgens mij. Niets houd mij tegen behalve gladheid. Dat is hier in Friesland op het platteland wel eens aan de orde.
  Reactie geplaatst op 05/02/17 om 11:01 uur

Loopkalender

21
augustus