X
Stryd FootpodWINACTIE
De Stryd Footpod
Met de Stryd Footpod krijg je nauwkeurig inzicht in je trainingsintensiteit. Deze gegevens helpen je bij het optimaliseren van je loopprestatie en het voorkomen van blessures.

Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 

Ongetraind de marathon lopen: lukt dat?

Door
Eleanor Crick
4 december 2017 06:41
Ongetraind de marathon lopen: lukt dat?
Robert-Jan heeft altijd veel gesport, maar hardlopen, dat deed hij sporadisch. Toch lukte het de 25-jarige uit Utrecht om zonder veel voorbereiding de hele marathon te lopen.  
 "Het was niet mijn bedoeling om de marathon ongetraind te lopen, maar ik voelde me fit, dus ik dacht: ik probeer het gewoon.” 

Op de middelbare school begon Robert-Jan met hardlopen, omdat hij een betere conditie wilde opbouwen voor het hockeyen. "Toen ik ging studeren, merkte ik dat hardlopen mijn uitlaatklep werd en mijn hoofd leegmaakte. Tijdens mijn studententijd heb ik te maken gehad met enige negatieve energie. Ik deed een studie die ik eigenlijk niet wilde doen en had vakken die ik best wel zwaar vond. Mijn droom was altijd om Geneeskunde te studeren, maar ik werd telkens uitgeloot.” 

Een vriend van Robert-Jan liep fanatiek hard en probeerde de marathon onder de drie uur te lopen. Dit inspireerde de hockeyer om de marathon van Utrecht in 2017 te lopen. "Ik heb hem om een trainingsschema gevraagd en heb ernaar gekeken, maar destijds niks meer mee gedaan. Voor de marathon heb ik eigenlijk vrij weinig kilometers gelopen. De week voor de marathon liep ik een afstand van 28 kilometer om te kijken of ik fit genoeg was. Omdat die afstand mij redelijk makkelijk afging, besloot ik een startbewijs te regelen voor de Utrecht Marathon.” 

"Eerst wist ik niet of ik de hele of de halve zou lopen. De week voor de marathon besloot ik te gaan lopen en te kijken hoe ver ik zou komen en hoe mijn lichaam daarop zou reageren. Vervolgens heb ik dit met dezelfde vriend, die marathons loopt, besproken. Hij zei dat het wel zou lukken, maar dat het zwaar zou worden, dus hij adviseerde mij om de halve te lopen. Uiteindelijk besloot ik een paar dagen voor de marathon voor de hele te gaan.” 

 "In het startvak was ik een beetje zenuwachtig, maar ik was vooral ook nieuwsgierig hoe ik het fysiek en mentaal zou ervaren. Direct bij de eerste kilometer merkte ik dat ik de pijntjes van mijn vorige duurloop nog voelde. Ik dacht gelijk: ‘Shit, ik ben nog maar net begonnen’. Maar op het punt waar de halve marathonlopers afsplitsen van de hele marathonlopers kreeg ik zo’n adrenaline boost. Je komt op de Uithof en bijna 80 procent van alle lopers die meelopen slaan linksaf om te finishen. Dat was het punt waarop ik realiseerde: nu gaat het echte werk beginnen.” 

Toch heeft Robert-Jan nooit de man met de hamer gevoeld. "Na 35 kilometer dacht ik alleen: ‘Ik hoef nog maar 7 kilometer’. Drie kilometer voor de finish merkte ik dat het nog prima ging, dus besloot ik te versnellen. Ik kreeg een adrenaline kick en haalde iedereen in. Ongeveer 300 meter voor de finish kwam ik die laatste bocht om en zag ik dat het parcours helemaal vrij was. Ik kreeg het gevoel alsof ik over de baan vloog.” 

Na de finish was er alleen niemand die hij persoonlijke kende die hem kwam feliciteren. "Ik heb de marathon uiteindelijk in 3:33 uur gelopen. Niemand had gedacht dat ik vrijwel ongetraind een marathon in zo’n tijd zou lopen.” Naast dat Robert-Jan een mooie eerste tijd had gelopen, ervaarde hij ook nauwelijks spierpijn de dagen na de marathon. "Twee dagen na de marathon stond ik weer op het hockeyveld. Mijn volgende doel is om de marathon van Rotterdam te lopen en deze keer wél goed te trainen. Voor nu gaan de trainingen goed, dus ik hoop eigenlijk onder de drie uur te finishen.” 

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Peter v.d. Hulst
  Uiteraard respect voor de prestatie, maar eigenlijk hoort bij dit artikel toch de voetnoot, dat dit (eigenlijk) onverantwoord is en een slecht voorbeeld voor degenen die ooit een marathon willen gaan lopen. Sportieve groet, Peter Instagram: peterhulst
  Reactie geplaatst op 04/12/17 om 10:44 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

15
december