X
Brooks Ghost 11WINACTIE
De nieuwe Brooks Ghost 11


Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 

Rob gaat in training voor Kenia

Door
5 november 2017 23:00
Rob gaat in training voor Kenia
UNICEF organiseert volgend jaar een unieke marathon in Kenia. Zo'n kans krijg je maar ééns in je leven, dus ProRun-columnist Rob Voorwinden schreef zich in. De eerste gezamenlijke training is inmiddels achter de rug, maar er zijn nog een paar plaatsen vrij. Wie gaat er mee? 

Zondagochtend tien uur, op het UNICEF-bureau in Den Haag. Dertig strakke koppen (m/v) met daaronder getrainde hardlooplijven in lycra. Een beetje intimiderend vind ik het wel. Al die andere lopers hebben vast al meer dan honderd marathons achter de rug. Pas ik daar wel tussen? Maak ik me niet onsterfelijk belachelijk?

Maar na de speeddate is het ijs snel gebroken. Inderdaad, sommigen hebben veel meer ervaring dan ik. Maar anderen niet. En iedereen kampt soms met pijntjes hier en daar, met blessures die opspelen en weer overgaan, met wedstrijden die soms slechter maar soms ook veel beter gaan dan je van tevoren had verwacht.

En er is één ding dat ons bindt: die UNICEF-marathon in Kenia, volgend jaar. Want die gaan we dus gewoon doen. En ja, natuurlijk beloven het zware 42 kilometers te worden. We lopen op een hoogte van 1700 tot 2400 meter, en we overbruggen in totaal ongeveer duizend hoogtemeters. Maar goed, we kunnen onderweg best even dribbelen of wandelen. 

En er is zoveel te zien: het uitzicht belooft fantastisch te worden, en aangezien we om zes uur 's ochtends starten - vóór de hitte van de dag - zien we de zon opkomen. In de verte zien we, als alles gaat zoals het zou moeten gaan, dan ook Mount Kenia liggen, met sneeuw op de top.

Verder lopen we er niet alleen voor onszelf, maar ook voor een goed doel: we halen sponsorgeld op voor UNICEF. Met dat geld worden Keniaanse scholen van schoon water en toiletten voorzien. Dat is bittere noodzaak, want op de helft van de scholen in Kenia is geen schoon water en op een derde van de scholen zijn geen toiletten. Daardoor lopen leerlingen een groot risico om ziek te worden door het drinken van vervuild water of door slechte hygiëne.

Bij het lopen van de Rift Valley marathon worden we begeleid door toploopster Lornah Kiplagat (winnares van onder andere marathons in Rotterdam, Amsterdam en Los Angeles, en wereldrecordhoudster op de halve marathon). Lornah kan ons hopelijk laten zien wat het geheim is van al die Keniaanse lopers die de laatste jaren de running-wereld domineren.

Na de kennismaking in het UNICEF-kantoor is er de eerste training in het Haagse Bos, onder leiding van de Nederlandse toploper Marko Koers. "We gaan de komende maanden hard trainen, en we zullen elkaar nodig hebben - al was het alleen maar omdat de schoolkinderen in Kenia ons straks lachend gaan inhalen.


Praktische info: 

De UNICEF Rift Valley marathon vindt plaats in de week van 12 tot 20 mei 2018. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

26
september