X
Brooks Ghost 11WINACTIE
De nieuwe Brooks Ghost 11


Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 

Toploopster Lornah Kiplagat: 'UNICEF marathon wordt een unieke ervaring'

Door
Rob Voorwinden
10 september 2017 07:49
Toploopster Lornah Kiplagat: 'UNICEF marathon wordt een unieke ervaring'
Lornah Kiplagat
UNICEF organiseert mei volgend jaar de UNICEF Rift Valley marathon in Kenia, speciaal bedoeld voor Nederlandse lopers die al ervaring hebben met marathons. Want het beloven prachtige maar ook zware 42 kilometers te worden. Een van de organisatoren is voormalig toploopster Lornah Kiplagat (winnares van onder andere Rotterdam, Amsterdam en Los Angeles, en wereldrecordhoudster op de halve marathon): "Het wordt een feest."

- Waarom zou je je inschrijven?

"Veel mensen vinden het leuk om iets speciaals te doen, en specialer dan dit wordt het niet snel. Je kunt New York doen, of Amsterdam, maar dan loop je met een heleboel anderen over een bekend parcours. Dit is een uniek parcours, dat we speciaal hebben uitgezet voor deze marathon, door de prachtige Rift Valley. Er doen maximaal zestig lopers mee, en je rent ook nog eens om schoolkinderen in Kenia aan schoon water te helpen. Hoe speciaal wil je het hebben?"

- Maar hoe zwaar is dat parcours?

"We lopen op een hoogte van 1700 tot 2400 meter. Dat is voor Nederlanders, die op zeeniveau leven, best hoog. We overbruggen in totaal ongeveer duizend hoogtemeters. En de laatste zes kilometer naar de finish zijn stijl, met af en toe een hellingspercentage tot elf procent.
Maar toch wordt het niet zwaar. Je kunt onderweg best even dribbelen of wandelen. En er is zoveel te zien: het uitzicht is fantastisch, en aangezien we om zes uur 's ochtends starten - voor de hitte van de dag - zien we de zon opkomen. In de verte zie je ook Mount Kenia liggen, met sneeuw op de top. Het wordt genieten."

- Het lopersveld zal al snel uit elkaar vallen. Verdwaal ik niet, in m'n eentje?

"Het parcours is prima aangegeven en je zult echt niet in je eentje lopen. We hebben begeleiders op mountain bikes, en een aantal Keniaanse lopers die als begeleider meerennen."

- De running-wereld wordt de laatste decennia trouwens gedomineerd door Keniaanse lopers. Wat is hun geheim?

"Doe mee en ontdek het zelf. Maar volgens mij is het een combinatie tussen toewijding en het feit dat zij in de Rift Valley gewend zijn aan ijle lucht. 'Attitude and altitude', noem ik het. Hoewel het meer een kwestie is van attitude: mensen in Kenia rennen vaak van jongs af aan, bijvoorbeeld heen en weer naar school, en houden van rennen. Zonder liefde voor het rennen zouden ze het trainen ook niet volhouden."

- Wij Nederlanders rennen daar zelf ook voor schoon water?

"Op veel scholen in Kenia zijn nog geen toiletten en is nog geen veilig drinkwater. Daardoor krijgen infectieziekten een kans, en daardoor missen kinderen vaak lessen - of erger. De Nederlandse lopers halen zelf sponsorgeld op waarmee UNICEF scholen van toiletten en schoon water voorziet. Het klinkt heel simpel, maar dat maakt voor de kinderen echt een wereld van verschil."

- Waar overnachten we in Kenia?

"In mijn High Altitude Training Centre. Veel wereldberoemde lopers houden daar hun hoogtestages. Je ontmoet er mensen van over de hele wereld die allemaal niets liever doen dan hardlopen." 

- Meedoen dus!

"Het wordt een unieke ervaring - zoiets doe je maar eens in je leven. Ik loop zelf ook mee: waarschijnlijk achteraan, zodat ik niet vóór de gasten eindig, en zodat ik ook zelf kan genieten van alles dat er te zien is. We gaan er een feest van maken."

Rob Voorwinden  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Rob
Rob Voorwinden
Rob  Voorwinden

Rob VoorwindenIs journalist en camerajournalist. Ontdekte acht jaar geleden het hardlopen. Viel twaalf kilo af en liep vorig jaar zijn eerste marathon. Hoopt er volgend jaar wéér eentje te lopen, maar nu onder de vier uur. Traint daarvoor keihard en loopt dus steeds blessures op. Reageert daarop door nog harder te gaan trainen. Wens hem sterkte.

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

17
juli