UNICEF Rift Valley Marathon - deel 4

Door
Tim Moria
16 mei 2018 00:56
UNICEF Rift Valley Marathon - deel 4
,,We vinden dit nu al veel te gaaf om te moeten missen." Vriendinnen Marit Schwantje en Mariska Heeman, allebei 23 jaar, genieten zichtbaar van hun reis door Kenia. Hun avontuur. Van de wetenschap dat ze aanstaande vrijdag aan de start staan van die enorm zware marathon die voor hun allebei ook nog eens de eerste ooit wordt. ,,Maar als hier geen goed doel aan had gehangen, hadden we dit nooit gedaan."

Via een gezamenlijke vriendin hoorden Schwantje en Heeman, ongeveer een jaar geleden, voor het eerst van de UNICEF Rift Valley Marathon. Eigenlijk meer als grapje werden zij op het evenement gewezen, want twee weken eerder hadden ze nog tegen elkaar gezegd dat ze nooit een marathon zouden lopen. Dat vonden ze maar ver. Gekkenwerk. ,,Maar dit project sprak ons enorm aan. Nog diezelfde avond hebben we ons ingeschreven", aldus Heeman.

Bijzonder
Inmiddels zijn ze, samen met alle andere deelnemers, vier dagen onderweg in Kenia. De eerste loopkilometers op hoogte zijn gemaakt. Maar vandaag konden ze met eigen ogen zien waar 'hun geld' dat ze het afgelopen jaar hebben ingezameld, maar liefst 10.000 euro, heen gaat. De dag stond namelijk in het teken van een schoolbezoek. Eén van de al bijna vijftien scholen die worden geholpen met het geld dat door de hele groep, bijna 150.000 euro in totaal, is opgehaald. ,,Het was zó bijzonder om te zien hoe dankbaar iedereen is. De kinderen, de leraren. Eigenlijk merk je nu pas hoeveel dit project betekent. En je merkt ook hoe bijzonder alle mensen op school het vinden dat wij daar dan langskomen", glimlacht Heeman.

Op de geholpen scholen wordt ingezet op betere sanitaire omstandigheden, schoon water en vooral ook een groter besef van hoe belangrijk hygiëne is. Tijdens het bezoek waren de kinderen laaiend enthousiast. ,,Je kunt je gewoon niet voorstellen dat er scholen zijn waar het niet normaal is dat je je handen kunt wassen. Of dat je niet normaal naar de wc kunt. We hebben nu echt gezien hoe belangrijk het opgehaalde geld is. En dat het op de juiste plaats terechtkomt", sluit Schwantje bij haar vriendin aan. Ontzettend gaaf
Juist dat goede doel, het kunnen helpen van Keniaanse kinderen, was voor zowel Schwantje als Heeman dus een belangrijke trigger om zich daadwerkelijk te wagen aan die marathon van vrijdag. ,,Het was voor ons echt de combinatie van", legt Schwantje uit. ,,Zonder het goede doel hadden we dit nooit gedaan. Nu lopen we niet meer alleen voor onszelf, maar ook voor anderen. Maar natuurlijk doen we dit ook voor onze eigen ontwikkeling. En voor de gave ervaring. Want gaaf, dat is het."

Als sponzen lijken Schwantje en Heeman alle ervaringen van de afgelopen dagen in zich op te nemen. Constant enthousiast kunnen ze die ook nog eens delen met de hele groep. ,,En het leuke is", vertelt Schwantje, ,,dat het allemaal heel verschillende mensen zijn. En ook nog eens allemaal mensen die ik in mijn 'normale leven' niet snel zou ontmoeten. Grappig, want ik kan het heel goed met ze vinden."

Angst voor de marathon hebben de twee dames in ieder geval niet, ook al wordt het dus hun eerste. ,,De eerste kilometers hier op hoogte vielen niet tegen", spreken ze haast in koor. ,,We hebben natuurlijk ook alleen maar rustig gelopen, maar eigenlijk was het goed te doen. We zijn klaar voor vrijdag."

Prachtig jaar
Terwijl het avontuur dus nog in volle gang is, beseffen Schwantje en Heeman nu al dat ze een zeer bijzonder jaar achter de rug hebben. ,,Absoluut. Dat merk je aan de reacties die we nu vanuit onze omgeving krijgen. Dan beseffen we ons wel dat we echt heel veel gedaan hebben. Heel veel hebben bereikt. Dingen waarmee we andere mensen kunnen helpen. Dingen die niet iedereen zomaar doet. Maar ook op het gebied van hardlopen hebben we een enorme ontwikkeling doorgemaakt. We hebben zoveel progressie geboekt. Zijn zoveel beter geworden. Nogmaals: de combinatie is gewoon geweldig."
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Tim
Tim Moria
Tim  Moria

Tim Moria

Hoofdredacteur

Tim is hoofdredacteur bij ProRun, verzorgt de PR & Marketing rondom Challenge Almere-Amsterdam (oudste triathlon van Europa), is eigenaar van www.3athlon.nl en heeft een eigen tekstbureau: Tekst Direct Online. Schrijft bij voorkeur over sport en alles wat daarmee te maken heeft. Heeft meerdere marathons gelopen en de Long Distance triatlon (3.8km, 180km, 42.2km) van Almere en Roth (Duitsland) gedaan. Nog steeds dagelijks in het zwembad, op de fiets of met loopschoenen aan te vinden.

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

19
maart