Van 120 kg naar de Marathon van Berlijn

Door
Eleanor Crick
14 september 2018 07:16
Van 120 kg naar de Marathon van Berlijn
Als je Petra nu op Instagram tegenkomt, zou je niet denken dat deze 28-jarige marathonloopster ooit 122 kilo woog. "Mijn lichaam begon me in de weg te zitten. Ik was twintig jaar oud en had moeite met traplopen.” Petra besloot af te vallen en verloor met vallen en opstaan in totaal 50 kilo. Op 16 september loopt ze haar tweede marathon: de Marathon van Berlijn. "Ik heb iedereen, inclusief mezelf, verbaasd met waar ik toe in staat ben.”

Haar hele leven had Petra last van eetbuien. "Het is een verslaving, je kan het vergelijken met roken of alcohol, maar eten heb je ook nodig en roken niet. Dat is dus (erg) lastig als je gevoelig voor een eetverslaving bent. Ik praatte ook niet over mijn gevoelens, maar at ze weg. Het was een coping mechanisme. Die eetbuien gaven rust in mijn hoofd.” 

Toen de knop eenmaal omging, besloot Petra hulp in te schakelen. "Gaandeweg vond ik wat voor mij werkte en ben ik aan de slag gegaan met iemand die mij kon helpen met mijn eetbuien. Ik heb er nu bijna geen last meer van en sta stabieler in het leven. Om die eetbuiten tegen te gaan, denken veel mensen dat je gewoon minder of niet moet eten, maar zo makkelijk is het niet.” 

Eten was voor Petra een manier om haar gevoelens ‘weg’ te drukken. Toen ze dus minder ging eten, ging ze meer voelen. "Ik sportte eerst in de sportschool, maar dat vond ik niksen besloot ik te gaan hardlopen. Het begon eerst met een zielige twee kilometer wandelen en tussendoor joggen, maar langzamerhand kon ik verder lopen. Ik merkte dat het hardlopen mij mentaal hielp. Hardlopen wordt op een gegeven moment een spiegel voor jezelf. Het is een mentale uitdaging van wat je aankan. Tijdens het lopen moet je ergens aan denken en dan ga je vaak met jezelf aan de slag.”

Ook al kreeg Petra de smaak te pakken, het afvallen ging niet zonder slag of stoot. "Afvallen is zelf niet zo moeilijk als je weet wat werkt, maar een balans zoeken is een stuk lastiger. Gewicht verliezen is één, maar op gewicht blijven is twee. Ik denk dat dat voor veel mensen moeilijk is.” Maar het hardlopen hielp haar hier ook bij. "Ik ben meer gaan lezen over hoe voeding mij kan ondersteunen bij het lopen en zie voeding niet meer als iets wat erbij hoort.”
 
Het idee om een marathon te lopen, kwam nadat Petra een aankondiging voor de halve marathon van Disney zag. "Lange tijd heb ik afstanden van vijf kilometer gelopen, maar dit evenement was precies op mijn verjaardag, dus die moest ik gewoon doen. De bedoeling was dat Disney mijn eerste halve marathon zou worden, maar uiteindelijk heb ik in februari 2016, een half jaar eerder, de halve marathon in Barcelona gelopen. Door die halve marathon is mijn verslaving voor de langere afstand geboren.” 

En zo kriebelde het idee bij Petra om een hele marathon te lopen. "Ik had me ingeschreven voor de Marathon van Amsterdam, maar raakte geblesseerd aan mijn kuiten. Disney liep ik wel, maar ik moest wel tussendoor wandelen.” Toch wilde Petra een marathon lopen en besloot ze een half jaar later de Marathon van Rotterdam te lopen. "Rotterdam is heel tof om uit te lopen, maar is ook tegelijkertijd heel heftig, omdat ik in de winter had getraind en tijdens die van Rotterdam 20 graden was.”

Petra vond het fysiek en mentaal zo zwaar dat ze besloot om nooit meer een marathon te lopen. "Maar door enthousiaste medehardlopers ging het toch weer bij mij kriebelen en schreef ik me in voor de loting van Berlijn.” Aankomend weekend is het zover en Petra heeft er vertrouwen in om de marathon in een snellere tijd neer te zetten. "Ik loop de/een marathon als een soort van cadeautje voor mezelf. Elke stap had ik vroeger niet kunnen zetten. Ik heb er keihard voor moeten werken, maar het proces heeft me veel geleerd.” 
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor  Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

23
juli