Van hardloopster naar rolmodel

Door
Eleanor Crick
8 januari 2017 00:00
Van hardloopster naar rolmodel
Van hardloper naar frontrunner
Hardlopen is veel meer dan een sport. Hardlopen is een middel om nieuwe dingen te ervaren en te ontdekken. 

Voor Manon is hardlopen niet alleen een sport, het is een deel van haar leven geworden. Ze is namelijk naast haar baan bij Rituals Cosmetics ook model voor verschillende hardloopmerken. Sinds kort kan ze ook de naam Frontrunner voor Asics toevoegen aan dat lijstje. ProRun spreekt de hardloopster uit Amstelveen over haar passie voor hardlopen en wat zij heeft ontdekt door deze sport. 

In 2009 begon Manon met hardlopen: "Ik trainde al heel veel in de sportschool, maar mijn toenmalige vriend had een burn-out en ik zat er ook een beetje tegenaan. Ik dacht ik ben veel te druk met alles wat maar moet en hij stelde voor om buiten te gaan sporten. Ik ben toen begonnen met een beginners hardloopschema van 5 keer 2 minuten. Ik vond het veel zwaarder dan ik had verwacht. In het begin haalden we het eind van de straat niet eens. Op een gegeven moment kon Manon vijf kilometer achterelkaar hardlopen. "In het begin denk je: dat haal ik nooit. Na die periode begin je er echt een beetje in te komen. Toen kwam ik hier ook net wonen en je leert daardoor je buurt echt kennen. Je gaat steeds verder je buurt uit en je verlegt elke keer je grenzen.”

In 2014 liep Manon haar eerste marathon in Rotterdam. "Ik durfde heel lang geen marathon te lopen, hoewel ik al meerdere trainingen van 30 kilometer had gedaan. Maar ik zei: als er een kaartje vrijkomt dan doe ik wel mee. Iemand zei dat hij nog een startbewijs had, dus toen moest ik wel. Ik wist totaal niet wat me te wachten stond, dus ik ging gewoon hard rennen. Bij 25 kilometer kon ik helemaal niet meer en had ik pijn in mijn benen. Uiteindelijk heb ik ‘m gelopen in 3:36 en staat mijn beste tijd nog steeds op mijn eerste marathon.”

Toen ze begon met hardlopen werd ze ook benaderd door Run2Day om model te staan voor hun magazine en heeft ze verschillende hardloopcampagnes gedaan. "Ik leer daardoor allemaal nieuwe mensen kennen waardoor mijn hardloopnetwerk groter is geworden.” Sinds kort hoort ook Asics Frontrunner hierbij: "We zijn nu al een leuk team met zijn vieren waar we een nog groter leuker team van gaan maken. Als je onderdeel van het team wordt, ga je samen naar evenementen toe, ga je samen trainen en een weekend weg. Allerlei leuke activiteiten rondom hardlopen eigenlijk. Dat lijkt me ook gewoon heel gezellig. Daarnaast kan ik ook heel lang over hardlopen praten, dus als er dertig in de groep komen, zal dat ook niet ophouden.”

Manon stond ook met haar gezicht op de poster van de Amsterdam Marathon. "Ik besloot de marathon ook te gaan lopen, maar halverwege moest ik eruit stappen. Op die dag kwam een blessure opzetten en toen was het gewoon klaar. Na die Amsterdam Marathon werd me aangeraden om ook krachttraining te doen.” Nu loopt Manon drie keer per week hard en doet ze drie keer per week krachttraining. "Ik heb geen schema waarmee ik loop, maar ik ben wel sinds kort begonnen met baantraining bij een atletiekvereniging. Verder loop ik op vrijdag samen met een vriend door het Amsterdamse Bos en op zondag doe ik een lange duurloop.” 

"Door te gaan hardlopen leerde ik te ontspannen en rust te creëren"

Dat hardlopen zo’n onderdeel van haar leven zou worden, had Manon nooit verwacht. "Het hardlopen heeft me echt heel veel gebracht. Modellenwerk, marathons, vrienden, van alles eigenlijk. Het is grappig hoe dat werkt, maar ik denk als je iets vindt wat je leuk vindt, wat goed bij je past en jij in je kracht staat, dan komen er mooie dingen op je weg.” Maar het mentale stuk wat hardlopen haar biedt, vindt ze het prettigst. "In eerste instantie was ik best gespannen. Ik moest voor mijn gevoel heel veel. Door te gaan hardlopen leerde ik te ontspannen en rust te creëren. Daar gebruik ik het nog steeds voor. Bij hardlopen leer je ook dat je toch veel meer kan dan je denkt dat je kan. Je verlegt telkens weer je grenzen en dat geeft een boost van zelfvertrouwen. Dat gebruik je ook weer in andere aspecten van je leven. Sommige mensen weten niet hoe het is om fit te zijn, daarom ben ik ook Asics Frontrunner geworden. Het is zo fijn, dat ik wil dat andere mensen ook zouden voelen wat ik voel.” 

Voor de toekomst heeft Manon nog genoeg hardloopdoelen op de planning: "Ik heb nog steeds dat ik een marathon onder de 3:30 wil lopen, maar dat roep ik al een hele tijd, dus ik weet niet hoe graag ik dat wil. Met trainen doe ik namelijk gewoon waar ik zin in heb. Maar dit jaar met de baantrainingen erbij moet het misschien wel haalbaar zijn. Verder heb ik in IJsland een trail gezien van 55 kilometer. De foto’s zagen er echt zo mooi uit dat ik die echt wil gaan doen. Dat wordt mijn hoofddoel voor dit jaar.” 

Het nieuwe jaar begint ze in ieder geval goed, want vandaag gaat Manon meedoen met de Halve van Egmond. Ben jij er ook bij? 


  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor  Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

19
september