X
Brooks Glycerin 16
WINACTIE
De nieuwe Brooks Glycerin 16


Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 

Van nauwelijks 500 meter wandelen naar 10 kilometer hardlopen. Pepijn deed het.

Door
Eleanor Crick
14 mei 2017 11:57
Van nauwelijks 500 meter wandelen naar 10 kilometer hardlopen. Pepijn deed het.
Hardlopen is veel meer dan een sport. Hardlopen is een middel om nieuwe dingen te ervaren en nieuwe dingen te ontdekken.

Pepijn Hamer was gameverslaafd en woog 128 kilo, maar een klein jaar geleden heeft hij het roer omgedraaid. Sinds een paar maanden loopt hij hard en is hij 42 kilo afgevallen. ProRun spreekt de 20-jarige hardloper uit omgeving Den Bosch over zijn passie voor hardlopen en wat hem zover kreeg om de stap te nemen.

Op vrije dagen gamede Pepijn 18 uur per dag en ging hij alleen met de bus naar school. "De bushalte was 500 meter van mijn huis af. Het deed zoveel pijn aan mijn benen om naar mijn huis te lopen van de bushalte. Dat was voor mij doorslaggevend. Ik dacht als ik zo doorga, dan kan ik bijna niks meer doen. Ik heb toen besloten om al mijn games weg te doen. Ik wilde niet in weer in de verleiding komen. Vervolgens ben ik gezonder gaan eten en fitnessen.” Pepijn merkte dat hij minder voldoening uit het fitnessen haalde. "Dit komt omdat het binnen is en telkens hetzelfde rondje is. Toen kwam ik op het idee om te gaan hardlopen.”

Tijdens deze periode was Pepijn ook depressief. "Door het gamen raakte ik depressief, maar daarna raakte ik nog meer in een dip. Ik merkte dat het gamen een verspilling van mijn tijd was. Het is een verslaving en mijn hele leven draaide daaromheen. Veel van mijn vrienden gamen en praten daarover, dus ik voelde me mezelf in die omgeving. Met het gamen had ik een persoonlijkheid. Als je stopt ben je dat opeens kwijt. Je komt opeens in de echte wereld. Dat is lastig als je overgewicht hebt, slecht kan lopen en weinig contact hebt met mensen.”

Om zichzelf gemotiveerd te houden, ging Pepijn andere hardlopers op Instagram volgen. "Ik merkte dat hardlopen een fijne uitlaatklep was. Je kan lekker naar buiten, genieten van je omgeving en je hoofd leegmaken. Toen kwam ik op het idee om de 10 kilometer voor het goede MIND te gaan lopen tijdens de Utrecht Marathon. Daar leerde ik heel veel nieuwe mensen kennen door het team Loop Depressievrij. Dat heeft me gemotiveerd om te blijven rennen.” 

In maart liep Pepijn zijn eerste hardloopwedstrijd. "Ik heb er heel veel voor getraind en vond het ook spannend aangezien er een tijdslimiet was. Toen ik ‘m had uitgelopen was ik ontzettend blij. Dat was geweldig. De dagen erna had ik zo’n spierpijn, maar het was het helemaal waard. Ik kon drie dagen erna niet trainen.” 

Door te gaan sporten heeft Pepijn ontdekt dat hardlopen veel meer is dan bewegen. "Ik dacht dat mensen alleen gaan sporten als ze niks beters te doen hebben. Nu heb ik juist geleerd dat sport heel leuk is om te doen. Gamen is juist een verspilling van je tijd. Ik ben nu heel veel afgevallen. Helaas voelt het nog steeds alsof ik dik ben. Ik vind het nog steeds moeilijk om mezelf als sportief of dun te zien.”

Over een week hoopt Pepijn mee te doen aan de Vestingloop in Den Bosch. "Ik ben alleen aangereden door een wielrenner. Heel mijn linkerknie doet nu pijn, dus ik weet niet of ik het ga redden. Als het lukt hoop ik de 10 kilometer te kunnen lopen.” Verder hoopt Pepijn nog wat kilo’s kwijt te raken. "Ik ben tevreden als ik nog 8 kilo kwijtraak. Maar sowieso wil ik ooit een halve marathon lopen.” 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Dana
  Heel goed hoor van je! Ga lekker door met rennen, word je vast een x gezien bij die halve marathon ????
  Reactie geplaatst op 09/06/17 om 22:12 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

24
juni