Video Vlog van Gert Jan Wassink #9: Paslengte

Door
Gert Jan Wassink
2 november 2017 08:45
Video Vlog van Gert Jan Wassink #9: Paslengte
Gert Jan Wassink
Ontspannen, efficiĆ«nt  en blessure vrij lopen dat willen we de meeste van ons wel. Daarbij spelen de paslengte, pasritme en de voetplaatsing een belangrijke rol. Gert Jan legt in zijn blog uit waarom en hoe je je zelf daarbij kunt helpen. 

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Gert Jan Wassink

Gert Jan WassinkVerplicht Verplicht
Verplicht
 • Leo
  @Paul, duidelijk. Ik zag me tijdens een 5 kilometerwedstrijd nou niet echt met een pasfrequentie van 230 lopen ???? &Jos, ik heb inderdaad de metronoom die jij aanheeft, en heb daarmee pasfrequentie getraind. Een pasfrequentie van 180 kan ik zonder sporthorloge of welk hulpmiddel dan ook lopen bij een gemiddelde snelheid van 10 km. Tijdens prestatielonen en wedstrijden gaat mijn snelheid boven de 13 gemiddeld en merk dat dit pijntjes oplevert. Dus ik moet eraan werken om de pasfrequentie een stuk hoger te krijgen, om blessurevrij te blijven. Sinds kort gebruik ik de MilestonePod.
  Reactie geplaatst op 03/11/17 om 12:14 uur
 • paul oude vrielink
  @Leo, de relatie tussen snelheid en pasfrequentie: de waarde van 180 is een goede, gemiddelde waarde, maar bij lagere snelheden is een ietsje lagere frequentie (zeg 170+) ook nog goed, en bij hogere snelheden zal de pasfrequentie stijgen tot bijvoorbeeld 185, ongeveer de 5% zoals je aangeeft. Dat de frequentie bij lage snelheden ietje lager is is niet erg, omdat je ook dan nog ongeveer onder je lichaamszwaartepunt landt en geen grote klappen oploopt.
  Reactie geplaatst op 03/11/17 om 09:32 uur
 • Jos
  hoi Leo, zoals Gert-Jan al aangeeft kun je dmv een metronoom app op je telefoon oefenen op de pasfrequentie. Na heel veel oefenen zal dit in je eigen manier van lopen worden ingebed. Het doel is nl om je paslengte te verkorten en met een gebogen been te landen, vlak voor je lichaamszwaartepunt. Ga dus niet sneller lopen en blijf niet op oude paslengte hangen. Je GPS registreert welke snelheid je loopt dus houd je daaraan. Ik vind zelf het meesjouwen van een telefoon vervelend dus ipv daarvan kan je een metronoom gebruiken zoals bv de Seike DM51. Kun je makkelijk vastclippen aan je kleding.
  Reactie geplaatst op 03/11/17 om 08:05 uur
 • Leo
  Het verhaal is duidelijk echter met de pasfrequentie kan ik niet zoveel. Wanneer loop je 180 passen? Als ik een herstelloop doe op een tempo van rond de 10 kilometer lukt dit met enige concentratie. Maar ik merk dat als mijn snelheid met 25% toeneemt, mijn pasfrequentie hooguit met 5% toeneemt, waarbij de Milestone Pod direct aangeeft dat de landing met een hoge impact is, en gewaarschuwd wordt voor blessures. Dus kan je de relatie uitleggen tussen snelheid en pasfrequentie?
  Reactie geplaatst op 02/11/17 om 18:33 uur

Loopkalender

16
juli