X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

Wie schrijft, loopt beter

Door
Kristien Vanluyd
8 juni 2018 00:00
Wie schrijft, loopt beter
Naast lopen is het beoefenen van yoga 1 van mijn favoriete bezigheden. Daar wordt vaak aangeraden om een dagboekje bij te houden waarin je kort noteert hoe je de sessie ervoer. Zelf doe ik dit al een tijdje en had mezelf eigenlijk nooit de vraag gesteld of het ook bruikbaar was voor lopers. Volgens de experten alvast wel: Melody Fairchild draagt de titel van ‘beste Amerikaanse middelbareschoolloopster aller tijden’ en dit omdat ze als eerste meisje 3 kilometer in minder dan 10 minuten liep. Volgens haar is schrijven een krachtig hulpmiddel voor lopers en coaches van alle niveaus. Daar waar ze zich eerst vooral focuste op het neerpennen van haar tijden, snelheden en omstandigheden werd het meer en meer een reflectieverslag waarin ze aandacht had voor hetgeen ze voelde en dacht. Op die manier werd ze bewust van wat ze zelf ‘het mentale spel’ noemt: de barrières en angsten maar ook de positieve affirmaties die tijdens een run door je hoofd spelen.

Je hoeft trouwens noch een professionele atleet, noch een geboren redacteur te zijn om met schrijven je loopplezier te verbeteren. Volgende voordelen gelden voor iedereen:

1. Registreer
Het bijhouden van een trainingslogboek is een middel om je extra te motiveren, want wie schrijft nu graag 8 keer na elkaar ‘klotetraining’? Als meer ervaren loper vergeet je daarenboven soms vanwaar je komt en vloek je omdat je geen vooruitgang ziet. Even terugbladeren en je ziet alles weer in het juiste perspectief.

2. Beoordeel
Sporthorloges en bijhorende apps geven in het algemeen vooral aantallen (tempo, tijd, afstand). Niet slecht om dit uit te breiden met extra info omtrent je stressniveau, voeding, hydratatie, schoeisel, slaapritme, andere trainingen of krachtoefeningen… Je kan deze onderdelen apart beoordelen via eenvoudige plus- en mintekens, maar een zelfgetekende smiley of creatieve adjectieven zijn natuurlijk veel leuker.

3. Nuanceer
Door dingen te noteren, ga je er bewuster over nadenken. Immers ‘wat je schrijft, blijft’, hoewel dit in het huidige ‘eender-welke-reactie-kan-online-gesmeten-worden-tijdperk’ niet altijd merkbaar is. Vandaar dat ik pleit voor een lekker ouderwets boekje. Met een pen in de hand ga je zorgvuldiger te werk en catalogeer je je loop niet enkel onder ‘Afzien!’ maar zoek je gedetailleerder naar de achterliggende redenen en vind je hopelijk enkele positieve aspecten.

4. Verruim je blik
Focus je niet alleen op je loopprestaties maar beschrijf je omgeving: een prachtige zonsondergang, een kudde schapen, de zalige stilte, lavendel in bloei... Dit zal je helpen om bij een eventuele mindere training je niet te ergeren, maar je negatieve gedachten te omzeilen door verwonderd te kijken naar al dat mooie rondom je. 

5. Stel doelen
Een studie uit 2015 van de Dominicaanse Universiteit van Californië toonde aan dat professionals die hun doelen opschreven en hun progressie deelden met vrienden en kennissen, hogere succespercentages hadden. Reden te meer om aan de slag te gaan en te brainstormen over hetgeen jij wil bereiken. Voel je vrij om al je diepste verlangens in kaart te brengen, kies er 1 tot 3 haalbare ambities uit en spread the news! Op die manier krijg je de steun van anderen en kan je starten om stap voor stap vooruitgang te boeken.

Geen idee hoe eraan te beginnen? Ik geef je graag enkele mogelijke startzinnen mee:

- Tijdens mijn loopje zag, hoorde, rook en proefde ik…
- Ik droom ervan om…
- Als hardloper zou ik graag het volgende voelen…
- Mijn potentiële obstakels zijn…
- Tijdens mijn wedstrijd / training gebeurde… omdat… Ik voelde me hierdoor… en heb eruit geleerd dat…
- Ik ben dankbaar voor...
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Kristien
Kristien Vanluyd
Kristien Vanluyd

Kristien Vanluyd

Redacteur


Kristien Vanluyd
 • 15 februari 1977
 • Gelukkig samen met Filip 
 • Gebeten door lopen en yoga
 • 3 tot 4 keer per week zalig joggen met de loopclub
 • 1 keer per jaar een marathon (Teller staat momenteel op 2 : Leve het sportrustenschema)
 • enkele keren per week op de yogamat (kriya’s, asana’s en zalige meditaties)
 • Leerkracht Nederlands, geschiedenis, Latijn en tolk Vlaamse gebarentaal
 • Bezige bij, prettig gestoord en bewust in het leven staand
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Nog geen reacties aanwezig.

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

23
mei