Achterste voren lopen: Jerome doet het!

Jerome loopt achterstevoren een marathon en dat levert veel geld op!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Achterste voren lopen: Jerome doet het!
Jerome gaat in November twee halve marathons lopen, maar hij loopt ze niet zomaar. Hij is van plan om ze achterstevoren hard te lopen. Prorun spreekt de 41-jarige hardloper uit Purmerend over hardlopen, zijn stichting Samen42 en waarom hij besluit om twee halve marathons achterstevoren te lopen. 

“Ik loop al jaren hard, maar besloot het dit jaar anders aan te pakken. Op Twitter zag ik de stichting Achterstevoren, wat opgezet is door twee jonge meisjes om ernstig zieke kinderen te steunen. Ik vond het een heel mooi initiatief en de naam ook erg grappig.” Jerome kwam zo op het idee om voor deze stichting in te zetten en door de naam daarom achterstevoren hard te lopen. “Het plan was eigenlijk om de hele marathon achterstevoren te lopen, maar door tijdgebrek heb ik besloten om het op te splitsen en twee keer een halve marathon te lopen.”

Achterstevoren hardlopen gaat namelijk een stuk langzamer dan vooruit hardlopen.  Dus waarom doet hij het? “Mensen vinden het aparter en willen daardoor sneller doneren. Er wordt zoveel hardgelopen en zoveel voor goede doelen ingezameld. Mijn actie is anders waardoor ik meer kans heb om gesponsord te worden. Dat is eigenlijk puur waarom ik het doe.” 

Om goed voorbereid te zijn heeft Jerome ook besloten om al zijn trainingen tot november achterstevoren te lopen. “Ik loop achterstevoren ongeveer 8 kilometer per uur, terwijl ik tijdens een normale training 11 kilometer per uur loop. Door achterstevoren hard te lopen word ik ook af en toe een beetje gek aangekeken en merk ik ook dat ik mijn spieren anders belast. Je loopt veel meer op je voorvoet, dus je belast je kuiten meer.” 

De eerste halve marathon die Jerome achterstevoren loopt is begin november, de volgende halve marathon is 12 dagen later. “De eerste loop ik hier door mijn eigen wijk in Purmerend. Ik heb hier een parcours uitgestippeld van 5 kilometer wat ik vier keer heen en weer ga lopen. De ander is een officiële loop, wat in Helmond wordt georganiseerd wordt door de atletiekclub H.A.C. “We hebben een parcours van 7 kilometer uitgezet wat ik heen en weer ga lopen. Het is namelijk niet haalbaar om helemaal hetzelfde parcours te lopen, maar ik start en finish wel op de baan.”

Naast dat Jerome voor de stichting Achterstevoren geld inzamelt, heeft hij ook zijn eigen stichting. “Ik ben mijn eigen stichting Samen42 begonnen, omdat ik meer wilde doen voor ernstig zieke kinderen. Dit deed ik omdat je dan serieuzer over komt bij bedrijven en dus meer kans hebt op sponsoring. De naam Samen staat voor dat we samen geld ophalen en 42 staat natuurlijk voor de marathonafstand. Het hardlopen en de marathon zal in ieder geval altijd de rode draad in de stichting zijn.”

Door zijn actie en achterstevoren lopen heeft Jerome ontdekt dat je veel meer kan bereiken. Je moet er alleen wel echt voor gaan. “Zeker met de stichting. Eerst dacht ik: ik zie wel, het is leuk, maar ik dacht niet dat het serieus zou worden genomen, maar in combinatie met het achteruitlopen wordt de stichting nog serieuzer genomen. Als je het wil dan kan het gewoon.”

Voor Jerome blijft het ook niet bij deze twee halve marathons, hierna wil hij verder met zijn stichting en nog een nieuwe ludieke hardloopactie bedenken. “Ik weet nog niet wat. Het kan ook weer voorwaarts zijn, maar dan bijvoorbeeld met een zak bakstenen op mijn rug. Iets wat het wat grappiger maakt, maar hardlopen dat zal altijd het hoofdonderwerp zijn.”

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners