De club van 23.000

Door
Yvonne van Wamelen
20 oktober 2016 10:58
De club van 23.000
Ieder jaar komen ze zo rond augustus tevoorschijn. In de namiddag  heb je de meeste kans er eentje  tegen te komen. Meestal zijn ze alleen, maar als je geluk hebt, zie je een hele groep tegelijk: Groningers die zich in een paar maanden tijd van bankzitter tot hardloper ontwikkelen. Waarom? Misschien omdat ze in een dronken bui iets gezegd hebben wat ze nu waar moeten maken, namelijk: de 4 mijl van Groningen binnen een half uur uitlopen - of hem überhaupt uitlopen natuurlijk.

De 4 mijl van Groningen wordt al sinds 1987 gelopen, altijd op de tweede zondag van oktober. In 30 jaar tijd is het uitgegroeid tot het grootste hardloopevenement van het noorden. Dit jaar deden er 23.000 mensen mee. Het parcours loopt van het centrum van Haren naar de altijd drukke finishlocatie op de Vismarkt in Groningen. Zelf liep ik ‘m dit jaar voor de derde keer. Het is een mega-evenement, maar ik vind het leuk om erin mee te lopen. Gewoon omdat het bekend terrein is voor mij. Hoe vaak ben ik al niet met mijn fiets over de finishlocatie gegaan? 

Een paar dagen voor de 4 mijl liep ik een stukje door het populairste park van Groningen, het Noorderplantsoen. Op mijn route telde ik – zonder te overdrijven – 51 hardlopers. Oké, dat was inclusief een bootcampclubje en een aantal lopers waarvan ik niet meer wist of ik ze nou al een keer eerder was tegengekomen. Veel van hen hadden exact dezelfde wanhopige uitdrukking op hun gezicht en bewogen zich op eenzelfde manier voort; meer sjokkend dan joggend.

Zelfs op de laatste dag voor de  4 mijl zag ik nog hele hordes als gekken door het Noorderplantsoen rennen. Nu nog aan het trainen?, dacht ik. Een klassieke geval van: ‘nog even de benen testen’, of ‘nog even die biertjes van de vrijdagmiddagborrel eruit zweten’? Ik had vanaf mijn fiets wel naar ze willen schreeuwen dat de dagen  voor de wedstrijd rust de beste training is. Je benen doen het heus nog wel. Sterker nog: na een goede training kunnen ze vast niet wachten tot ze uit de startblokken mogen schieten. 

Het is nu ruim twee weken na de 4 mijl en het Noorderplantsoen ligt er weer sereen bij in al zijn herfstpracht. Ik voel me er nu bijna eenzaam. De hardlopers hebben het park teruggegeven aan de wandelaars, de hondenbezitters en de blowende hangjeugd. Het park is weer van iedereen, behalve van de hardlopers. Van hen is amper nog een spoor te bekennen. Op een enkele loper na dan, die trots zijn 4-mijl T-shirt draagt en de smaak kennelijk te pakken heeft. En dan heb je mij nog ergens daar tussen natuurlijk. 
Ik hoop dat ze nog eens terugkomen, die 23.000 lopers in het Noorderplantsoen. Misschien volgend jaar. Aan het eind van een mooie zomer vol dronken beloften en goede voornemens. 

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne van Wamelen
Yvonne  van Wamelen

Yvonne van WamelenEnthousiaste hardloper en blogger/columnist/communicatiemedewerker. In het dagelijks leven werk ik voor een overheidsinstantie en in mijn vrije tijd schrijf ik columns voor ProRun en blog ik op mijn eigen blog allerdings.nl. Daarnaast loop ik zo’n drie keer in de week mijn trainingsrondjes. Mijn laatste wapenfeit is de halve van Vlieland.

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

16
juli