Elke dag hardlopen in december?

Door
Yvonne van Wamelen
12 december 2016 09:35
Elke dag hardlopen in december?
ochtendrun - shutterstock
Elke dag hardlopen? Is dat goed? Ik weet het niet. Smoesjes als ‘te weinig tijd’, ‘geen zin’ of ‘te belastend’ hebben in ieder geval geen zin. Op internet worden al die smoezen weerlegd door mensen die menen dat het dagelijks lopen van ten minste 1 mijl (1,6 kilometer) goed voor je is en helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. En ja, dat is ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd. Door de Radboud Universiteit in Nijmegen om precies te zijn. Onderzoekers van die universiteit toonden aan dat elke dag minimaal 8 minuten sporten al een aantoonbaar positief effect op je gezondheid heeft. 8 minuten? Dat komt overeen met 1 mijl hardlopen. Geen smoesjes meer dus. Zal ik dan toch? 
December is bij uitstek de maand om ermee te beginnen. Foto’s met blije hoofden en trotse onderschriften met hashtags als #Santastreak, #DoCember, #Keeponrunning en #EDH op Instagram en Facebook kunnen me misschien overhalen.  Ik lees me in over het onderwerp en begin het te overwegen. Ik hoef niet snel, ik hoef niet ver, ik hoef niet lang. Ik hoef alleen maar – 1,6 kilometer op z’n minst.  
Dat moet toch te doen zijn? 
Door iedere ochtend een half uur eerder op te staan bijvoorbeeld. Of door aan het einde van de dag met een rustig rondje de werkdag van me af te lopen. Mijn gebruikelijke trainingen blijf ik trouw doen, en de overige dagen ben ik met rustig lopen actief aan het herstellen. Wie weet word ik er zelfs een betere loper van. De positieve reacties die ik ontvang op mijn posts op mijn Instagram- en Facebookaccount slepen me door de koude decembermaand heen en voor ik het weet, is het jaar om en hoef ik niet meer elke dag te lopen, maar wil ik elke dag lopen. Zo heb ik meteen een goed voornemen voor het nieuwe jaar te pakken: elke dag blijven lopen.  Het fenomeen ‘elke dag lopen’ is trouwens niet iets van de laatste tijd, ontdekte ik. In 1964 begon de Engelsman Ron Hill al aan zijn ‘running-streak’. Hij loopt inmiddels al meer dan 50 jaar iedere dag hard. Waarom doe ik dan moeilijk over één maand? 
Maar ja, ondertussen is december al zo’n halve maand oud en heb ik er een smoes bij. Ik heb te lang getwijfeld en nu ben ik dus gewoon te laat om nog mee te doen met een runningstreak of decemberchallenge. Volgend jaar beter dan maar! 

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne van Wamelen
Yvonne  van Wamelen

Yvonne van WamelenEnthousiaste hardloper en blogger/columnist/communicatiemedewerker. In het dagelijks leven werk ik voor een overheidsinstantie en in mijn vrije tijd schrijf ik columns voor ProRun en blog ik op mijn eigen blog allerdings.nl. Daarnaast loop ik zo’n drie keer in de week mijn trainingsrondjes. Mijn laatste wapenfeit is de halve van Vlieland.

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

16
juli