Je wilt wel harder, maar het lukt gewoon niet

Hoe kun je na een lange tijd niet gelopen te hebben je trainingen weer oppakken?

Een jaar of vier geleden was ik een vrij goede hardloper. Ik trainde vier keer per week,  was lid van een atletiekvereniging, deed volop intervaltraining en had een heel schappelijk vetpercentage. De tien kilometer rende ik in 36 minuten. Dat is best wel lekker (en uiteraard in de verste verte geen toptijd).

Inmiddels ben ik twee kinderen en 4 kilo verder. Het lidmaatschap van de vereniging viel niet meer te combineren met het vaderschap en mijn baan bij een dagelijkse talkshow. Van vier keer in de week fanatiek trainen ben ik naar twee a drie keer een relaxed rondje hardlopen gegaan. De eerste twee jaar viel het hardloopverval nog wel mee en liep ik de tien nog wel onder de veertig minuten. 

Maar de afgelopen maanden wordt duidelijk dat de benen houterig, stijf en vooral langzaam zijn. Als ik mezelf zie lopen in een etalage-ruit is het niet langer (een zekere vorm van) lichtvoetigheid die me tegemoet spiegelt. Tijdens het rennen ben ik op zich niet moe en de benen doen ook niet pijn, maar ze willen gewoon niet sneller. 

Genoeg gezeurd. Tijd om te onderzoeken hoe we de boel weer op kunnen kalefateren.  Maar wel met 1 belangrijke voorwaarde: het mag niet te veel tijd kosten. Wat kun je doen om je hardloopniveau weer een beetje op te krikken?

Niet hardlopen
Laten we eerlijk zijn. Met drie keer per week hetzelfde rondje rennen word je echt niet sneller. Als je echt beter wilt worden, moet je rigoureuzer te werk gaan. Ga vooral minder hardlopen. En nee, ga in plaats daarvan niet op de bank zitten. Maar doe een power work-out die je lijf veel sterker en soepeler maakt. Dat is wat je nodig hebt om te kunnen vlammen.  De site running.competitor.com heeft een routine van 20 minuten bedacht die erop gericht is je sneller te maken. Dikke kans dat drie keer per week deze 20 minuten je veel oplevert. Kun je mooi een keertje hardlopen schrappen.

Interval baby
Als we dan toch bezig zijn om dat obligate rondje door het park te schrappen. Als je dat pijlsnelle gevoel weer terug wilt krijgen, zul je moeten intervallen. Alleen zo leert je lichaam te versnellen en dit vol te houden.  Wat wel belangrijk is met interval-trainingen: rust tussendoor op een slimme manier en varieer in je trainingsaanpak. Dit artikel kan je daarbij helpen. Dus nu zitten we op 1 hardlooprondje, 3 x 20 minuten work-out, en 1 x interval-training.

Stick to the plan
Nu is er niets meer wat ons tegenhoudt die zo gewenste snelheid (terug) te winnen. Oh ja: 1 ding. Het is essentieel om je aan je strijdplan te houden. Want dat oude vertrouwde hardlooprondje past je als een oude jas. En dat is vaak het makkelijkste als je geen zin hebt om opeens allerlei rare kniebuigingen te doen. Maar helaas, wie snel wil zijn moet pijn lijden. Stick to the plan. 

PS:  Aan het eind van de zomer wil ik weer onder de veertig minuten op de tien kilometer rennen. Daarvoor wil  ik een aantal trainingsmethodestesten waar hardloopblogs soms lyrisch over zijn, maar waarover andere zeer sceptisch zijn. Weet je zo’n gekke methode? Stuur m op, twitter naar @sebtimmermans en ik test m uit!  

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer