Kill de kerstkilo's (Nu al?)

Door
Rob Voorwinden
28 november 2016 21:16
Kill de kerstkilo's (Nu al?)
speculaas
In december word ik altijd een beetje boos in de supermarkt. 

Niet omdat het zo druk is en iedereen voor mijn voeten loopt (dat kan ik hebben), maar omdat ik daar van alle kanten word belaagd door een weerzinwekkende hoeveelheid rotzooi. Door fantasie-eten dat is bedacht op een marketingafdeling, eten zonder enige voedingswaarde dat alleen is bedacht om er geld aan te verdienen.

Neem nu de speculaas. We hebben tegenwoordig niet alleen de gewone speculaas, maar ook gevulde speculaas, speculaas-rondo's, 'bakkers-speculaas', 'chocolade-speculaasvingers', 'speculaas fouréetjes' (geen idee wat het zijn), 'speculientjes' (WTF?) en als dieptepunt de cross-over tussen speculaas en de chocoladeletter: de 'speculadeletter' (I kid u not).

En dat is dan alleen nog maar de speculaas. Kijk voor de grap eens wat de marketingafdeling heeft bedacht om kruidnootjes op te leuken (ze zijn er onder andere in de coatings 'choco', 'truffel', 'sinaasappel' en 'framboos') en wacht dan eens af wat ze allemaal hebben verzonnen voor Kersmis. Ga dan stilletjes huilen met je hoofd in een kussen, of zet de speedmetal van Five Fingers Death Punch op volume 10 in je huiskamer, of doe het allebei, gewoon omdat het kan.

Ik bedoel: tweeduizend jaar beschaving (oké: tweeduizend jaar ziekte, rampspoed en oorlog met hier en daar een lichtpuntje, maar goed: we hebben het met z'n allen nog nooit zo goed gehad als nu) en alles wat we kunnen doen om ons gelukkig te voelen is ons, onder het excuus van 'gezellige feestdagen', volproppen met marketingvet en marketingsuiker.

Stuitend, in één woord.

En dat terwijl het echte geluk zo dichtbij is. Je lichaam is het mooiste cadeau dat je ooit hebt gekregen en ooit zult hebben, en kan een enorme bron van vreugde zijn als je er een beetje goed voor zorgt. En dat doe je niet door het eten van vier kilo 'speculientjes' (wat dat dan ook moge zijn), maar wel door - verrassing! - een rondje hardlopen. Of waterpolo, tafeltennis, badminton of welke sport dan ook.

Probeer dat sporten dus een beetje vol te houden in deze 'feestmaand'. Je zult zien dat je je beter voelt. En dat je straks niet in januari, met heilige verontwaardiging, hoeft te constateren dat je er weer drie feestkilo's bij gekregen hebt. 

Dat zou trouwens ook enorm slecht zijn voor het hardlopen, want je knieën vangen bij elke stap drie keer je lichaamsgewicht op. Drie kilo erbij voelt voor je knieën dus bijna als tien kilo. Denk daar eens voordat je, tijdens een hongerklop, een pak speculaas-frambozentruffelcarrés met chocoladefrosting in je winkelwagentje mikt. Wellicht helpt het. Mij in elk geval wel.

En natuurlijk mag je best lekker eten. Maar máák het dan zelf. Zo heb ik met mijn kinderen dit weekeinde 'speculaasbrownies' gebakken. Voedingswaarde nul, uiteraard, maar het bakken was duizend keer gezelliger dan het kopen van een kant en klaar pak. En als je weet wat er allemaal in gaat, omdat je het er zelf in hebt gestopt, eet je er bewuster en vooral minder van (hint: speculaasbrownies bestaan voor 95 procent uit roomboter en suiker). En je staat niet elke dag in de keuken om een nieuwe lekkernij te maken, dus als je alleen eet wat je zelf bakt, eet je per saldo ook minder.

Dus hier zijn de drie gouden regels voor de feestdagen: vermijdt marketingeten, eet alleen lekkernijen die je zelf maakt en houd vast aan je hardloopschema. Dan kill je de kerstkilo's nog vóór ze er aan zitten.

En in een zwak moment mag je me altijd mailen voor het recept van speculaasbrownies.


 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Rob
Rob Voorwinden
Rob Voorwinden

Rob VoorwindenIs journalist en camerajournalist. Ontdekte acht jaar geleden het hardlopen. Viel twaalf kilo af en liep vorig jaar zijn eerste marathon. Hoopt er volgend jaar wéér eentje te lopen, maar nu onder de vier uur. Traint daarvoor keihard en loopt dus steeds blessures op. Reageert daarop door nog harder te gaan trainen. Wens hem sterkte.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Sjaak
  Heel treffend beschreven, maak het zelf en eet zo weinig mogelijk industie- en marketingvoer. Zorg voor je grootste kadoos: llichaam en geest.
  Reactie geplaatst op 01/12/16 om 14:29 uur
 • Sylvia
  Standaard negeren, niet kopen en dus niet eten die rommel. Toegegeven; discipline gaar mij vrij makkelijk af maar het werkt super deze aanpak. Gewoon lekker gezond eten, ook veel lekkerder toch?
  Reactie geplaatst op 30/11/16 om 18:15 uur
 • Maarten
  Ik bedoelde Rob trouwens
  Reactie geplaatst op 30/11/16 om 12:08 uur
 • Maarten
  @Peter Metal is heerlijk tijdens sporten, veel plezier!
  Reactie geplaatst op 30/11/16 om 11:54 uur
 • Rob
  Peter en Maarten: excuus: groove metal! Ik ben sinds nu-metal de draad een beetje kwijt, ben ik bang, maar ik ga me inlezen. In de winteravonden, tijdens mijn hardlooprondjes door de flatwijk, is alle afleiding op de koptelefoon welkom ;)
  Reactie geplaatst op 30/11/16 om 11:32 uur
 • Maarten
  @Peter want groove metal. @Rob mijn regel is altijd met Sinterklaas-snoep: nooit vòòr december en in december alleen zelfgemaakte dingen eten. En uiteraard sporten als een beest. En met kerst-snoep: nooit vòòr de (kinder-)kerstvakantie begonnen is. En ook daar liefst alleen zelfgemaakte. Ik houd het meestal bij een kerststol en een christmas pudding die ik allebei zelf maak. En oliebollen doe ik al jaren niet aan. Gefrituurd deeg met suiker erop... OMG, daar doe je je lichaam zeker geen plezier mee. Bovendien smaakt het nog niet eens lekker.
  Reactie geplaatst op 30/11/16 om 10:59 uur
 • Peter
  Helemaal mee eens! Behalve dan de term 'speedmetal', daar had je wat meer research moeten doen :)
  Reactie geplaatst op 29/11/16 om 14:03 uur

Loopkalender

19
september