Pijntjes horen bij het levenDoor
Yvonne van Wamelen
1 november 2016 00:00
Pijntjes horen bij het leven


Shutter stock
Ik ben één van de ruim 2 miljoen hardlopende Nederlanders. We zijn met z’n allen goed voor zo’n  710.000 blessures per jaar (in 2014). Dat komt neer op gemiddeld  1 hardloopblessure per 1000 gelopen kilometers (cijfers VeiligheidNL). Als je ervan uitgaat dat een gemiddelde hardloper in ieder geval  1000 kilometer per jaar loopt, dan ligt hij ten minste 1 keer per jaar uit de running. En dat houdt niet alleen de fysiotherapeuten in Nederland aan het werk, het is ook voer voor psychologen.Want als je het geluk hebt even geen blessure te hebben, dan ben je op z’n minst bang om er eentje te krijgen. De zoekgeschiedenis op mijn computer verraadt dat ik wat hardlopen betreft in ieder geval symptomen van hypochondrie vertoon. Wat Dafne Schippers deed met haar spikes na het missen van het goud, heb ik wel eens gedaan toen ik vreesde voor een blessure. Ik gooide mijn schoenen in de dichtstbijzijnde prullenbak. 

Op dat moment vergat ik dat pijntjes bij het leven horen. Ook bij een hardlopend leven. Het is logisch dat je lichaam af en toe een pijntje afgeeft. Of je nou voor je eerste 5 kilometer aan het trainen bent of voor je eerste marathon; je lichaam moet wennen aan de belasting. Bovendien, als hardlopen geen enkele pijn en moeite zou kosten, wat houdt die 2 miljoen hardlopende Nederlanders dan op de been?  No pain, no gain, zeg maar.

Als je de eerste jaren als hardloper door bent gekomen, schijnt je blessurekans af te nemen. Dat gold in ieder geval voor mij. In mijn eerste jaar heb ik een peesplaatontsteking gehad in mijn voet. In mijn tweede jaar ontwikkelde ik een lopersknie. Tot dat moment zat ik mooi op het landelijk gemiddelde van 1 hardloopblessure per jaar. Sinds een paar jaar zit ik daar ver onder met gemiddeld 0 hardloopblessures per jaar. Daar begin ik wel een beetje bang van te worden… 

Toch kan ik die angst tegelijkertijd een stuk beter relativeren nu. Het helpt zeker om wat jaren hardloopervaring te hebben en je lichaam te kennen. Ik begin niet meer meteen paniekerig te googelen als ik ergens een pijntje voel en ik zet mijn hardloopschoenen niet zo snel meer bij het grofvuil. Van het sterker worden van mijn lichaam heeft ook mijn geest geprofiteerd. Een bezoek aan de fysiotherapeut en aan de psycholoog stel ik dus nog even uit. 
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne van Wamelen
Yvonne  van Wamelen

Yvonne van WamelenEnthousiaste hardloper en blogger/columnist/communicatiemedewerker. In het dagelijks leven werk ik voor een overheidsinstantie en in mijn vrije tijd schrijf ik columns voor ProRun en blog ik op mijn eigen blog allerdings.nl. Daarnaast loop ik zo’n drie keer in de week mijn trainingsrondjes. Mijn laatste wapenfeit is de halve van Vlieland.

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

16
juli