Wanneer ben je een echte hardloper?

Door
Eleanor Crick
18 mei 2018 00:00
Wanneer ben je een echte hardloper?
wanneer ben je een echte hardloper - shutterstock
Toen ik mijn eerste halve marathon liep, was er een punt waar de hele marathonlopers naar rechts moesten en de halve marathonlopers naar links moesten. Een van de vrijwilligers schreeuwde tegen me: "Goed gedaan! Hier komen de echte lopers!” Ik weet dat hij misschien vindt dat de marathon voor mensen is die hardlopen serieus nemen, maar de halve marathonlopers dan? Zij hebben toch ook hun best gedaan? Als je loopt, ben je tenslotte toch gewoon een hardloper? 

Later probeerde ik iemand over te halen om ook mee te doen aan een hardloopevenement. Alleen wilde ze nooit buiten lopen want ze dacht dat ze ‘lelijk’ liep. Daarnaast wilde ze ook nooit meedoen met een hardloopevenement want ze vond het niet fijn als iedereen naar haar keek. "Ik zie er niet uit als ik hardloop. Ik weet dat ik geen echte hardloper ben.” 

Het is een interessante opmerking als iemand zoiets zegt. Ik begrijp het ergens ook wel. Ze vergelijken zichzelf dan met ‘betere’ lopers, of ‘fanatiekere’ lopers. Maar waar is dat voor nodig? Als jij 5 kilometer, 10 kilometer of een hele marathon kan lopen, dan ben je toch net zo goed een hardloper? Je verslaat tenslotte iedereen die thuis op de bank zit. 

Maar wanneer ben je dan een echte hardloper? Zelf vind ik iedereen een hardloper, die tenslotte hardloopt. En een hardloper omschrijf je als iemand die moedig is. Misschien is deze loper niet de snelste, maar hij of zij loopt nog steeds. Stel je voor dat jij met ernstig overgewicht meedoet met een evenement met een heleboel dunne, fitte mensen. Zou jij je niet moedig voelen? Jij gaat de uitdaging aan. 

Dat komt ook meteen op mijn volgende punt. Een hardloper is iemand die niet bang is voor een uitdaging. Iemand die een doel ziet waar anderen alleen een uitdaging zien. Hardlopen is niet iets voor lafaards. Het is namelijk niet altijd makkelijk, je moet trainen en hard werken, wil je vooruitgaan. Er zijn geen makkelijke opties, je moet de deur uit en lopen. Een echte hardloper realiseert dat, maar geeft niet op. 

Een hardloper concurreert tegen zichzelf en moedigt anderen aan. Bij hardlopen gaat het om het beste uit jezelf halen en dat wens je anderen ook toe. We willen allemaal de snelste zijn, maar begrijpen ook dat voor de een 5 kilometer lopen in 30 minuten een hele prestatie is vergeleken met iemand die makkelijk drie uur over een marathon loopt. 

Een hardloper weet dat er sommige dagen zijn waarbij het hardlopen wat slechter gaat, maar ze weten ook, de volgende keer zal het beter gaan. Een echte loper ziet een slechte prestatie gewoon als een push om harder te werken en sterker terug te komen. 

Dus de volgende keer als jij je hardloopschoenen aantrekt om de deur uit te gaan, weet dat jij, omdat je loopt, dus ook een hardloper bent! Maakt niet uit hoever je loopt, waar je loopt of hoe snel je loopt. Jij bent een hardloper. Punt. 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor CrickIs freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Ben
  Ik had het niet beter kunnen verwoorden!!!
  Reactie geplaatst op 21/05/18 om 11:26 uur
 • Renate
  Tijdens het lezen van deze tekst zie ik de woorden op een spiegel geschreven staan terwijl ik door de letters heen naar mijn eigen gezicht kijk. Ik ga weer hardlopen!! Bedankt!!
  Reactie geplaatst op 20/11/16 om 09:33 uur
 • Paul
  Je bent hardloper als je hard loopt. Voeg je daar een reflectie aan toe doe je al iets anders volgens mij. Gewoon, heerlijk hardlopen. (Geen dank hoor voor dit geweldig diepe inzicht)
  Reactie geplaatst op 16/11/16 om 21:38 uur
 • Iris
  Amen!
  Reactie geplaatst op 16/11/16 om 18:25 uur
 • tessa
  Het gaat niet om de afstand.. ik loop met gemak 30km, maar een 10km onder de 40 minuten lopen gaat mij echt niet lukken! Jammer dat veel (beginnende) lopers zich 'minder' voelen wanneer ze een korte afstand lopen. Het gaat om de inspanning die je levert en die kan sterk verschillen bij lange of korte afstand (wat ook relatieve begrippen zijn..).
  Reactie geplaatst op 16/11/16 om 10:16 uur


Loopkalender

17
juni