YEEHAA-moment in de regen

Door
Yvonne van Wamelen
3 oktober 2016 10:05
YEEHAA-moment in de regen
Bij iedere weersomslag vind ik het lastig om te bedenken wat ik aan moet trekken. Dat geldt niet alleen voor de ochtenden dat ik naar mijn werk moet, maar zeker voor de momenten waarop ik de deur uit wil voor een hardlooprondje. Waar ik me voor kantoor bijna niet te warm kan kleden (hoezo climate control?), kan ik dat voor hardlopen wel heel goed. Het gebeurt zo nu en dan nog wel eens dat ik wéér dat regenjasje aantrek of dat shirt met lange mouwen bij gevoelstemperaturen van rond de 18 graden.

Gevoelstemperaturen zeg ik niet voor niets. Een handig ezelsbruggetje dat ik eens op internet las: Neem de buitentemperatuur en tel daar 10 graden bovenop. Dat is ongeveer de gevoelstemperatuur als je aan het hardlopen bent. Dus als het 15 graden is, dan voelt het na een minuut of 10 hardlopen aan als een aangename 25 graden. Wat je onder normale omstandigheden zou aantrekken bij 25 graden, kun je dus ook gerust aantrekken als je bij 15 graden de deur uitgaat voor je hardlooprondje. 

Afgelopen week was het zover. De eerste serieuze herfstdag van het jaar en ik had zin om een stukje te lopen. Koud was het niet. Ik denk een graad of 15. Maar nat was het wel. Ik zei tegen mezelf: Ben jij nou een echte hardloper of een mooiweerloper? Dít zijn de dagen dat het erop aankomt, dat het kaf van het koren gescheiden wordt. Dít zijn de dagen dat je kunt laten zien wat voor doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen je hebt. 

En dus deed ik de deur van mijn kledingkast open. Ik heb er een tijdje voor gestaan. Short, driekwartsbroek? T-shirt, regenjasje? Uiteindelijk besloot ik voor de driekwartsbroek te gaan met T-shirt en zónder regenjasje. Ik ben immers niet van suiker. Mijn supersneldrogende T-shirt kon de hoeveelheid regen nauwelijks aan. Het werd er zwaar van. Maar koud kreeg ik het niet. M’n armen kleurden misschien een beetje rood door de wind die tegen mijn natte huid aan sloeg, maar verder denk ik dat ik eens een keer niet die klassieke fout gemaakt heb van te veel kleren voor de tijd van het jaar. 

Ik moet er uitgezien hebben als een verzopen kat. Voor zover ik nog iets kon zien door mijn beregende brillenglazen, zag ik dat er naar me gekeken werd door voorbijgangers. Sommigen keken meewarig, anderen – ik denk toch wel de meerderheid – keken vol ontzag en respect mijn kant op. Hier loopt een echte hardloper, moeten die  gedacht hebben. Niet zo eentje die zich laat tegenhouden door een beetje regen. Wat een wilskracht, wat een power! Ik begon er breed van te glimlachen, kin omhoog, borst vooruit. Niets is lekkerder dan lopen in de regen, begon ik te denken. YEEHAA!   

Eenmaal thuis kon ik mij op een warme douche verheugen, waarvan de gevoelstemperatuur zo rond de 38 graden lag. Na die warme douche heb ik mijn schoenen te drogen gezet met van die krantenproppen erin. Net zoals vroeger, als ik in de plassen had staan stampen. Ook altijd zo’n YEEHAA-moment
  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur
Yvonne
Yvonne van Wamelen
Yvonne  van Wamelen

Yvonne van WamelenEnthousiaste hardloper en blogger/columnist/communicatiemedewerker. In het dagelijks leven werk ik voor een overheidsinstantie en in mijn vrije tijd schrijf ik columns voor ProRun en blog ik op mijn eigen blog allerdings.nl. Daarnaast loop ik zo’n drie keer in de week mijn trainingsrondjes. Mijn laatste wapenfeit is de halve van Vlieland.

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

Loopkalender

16
juli