Dingen die je als hardloper niet wil horen

Dingen die je als hardloper niet wil horen

Herken jij een van deze uitspraken?

Herplaatst: mei 2022
Hardlopers zijn over het algemeen vriendelijke mensen.
We zwaaien als we langs lopen, we geven graag advies als iemand net begint met hardlopen en we moedigen elkaar aan; ook als de een maar 5 km kan, terwijl de ander regelmatig marathons loopt.
Toch is er een aantal uitspraken waar wij als lopers een beetje geïrriteerd van raken. Herken jij een van de volgende uitspraken die een niet-hardloper tegen jou heeft gezegd?
“Hardlopen is slecht voor je knieën”
Oh is dat zo? Weet je wat voor je hele lichaam slecht is? Niet hardlopen. In de laatste jaren hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat hardlopers juist minder knieblessures hebben. Daarenboven blijkt dat door het lopen je juist de groei van kraakbeen stimuleert. Trouwens, is het niet zo dat mensen met overgewicht meer knieklachten ervaren?
Hardlopers hebben over het algemeen een lagere vetpercentage en een gezonde BMI. Hoe? Door hard te lopen.
“Moet je per se eerder weg van dit feestje? Je hoeft morgen toch niet per se hard te lopen?”
Kan jij vandaag ook even stoppen met eten, ademen en met je ogen knipperen? Denk het niet. Als hardloper is lopen een essentieel onderdeel van onze dag. We zien hardlopen als een deel van onze identiteit en als onze uitlaatklep. Als we daarom eerder weg moeten van een feestje of een afspraak moeten verzetten. Dan is dat eenmaal zo. Jij wil toch ook Netflix kijken?
“Hoeveel heb je voor die schoenen betaald?” 
Helaas. Hardloopschoenen kunnen soms wat geld kosten. Maar het is een kleine prijs tegenover je voeten, benen, rug en eigenlijk je hele lichaam. We zien hardloopschoenen als een goede investering in onze hobby – of beter gezegd – onze gezondheid.
“Betaal jij om hard te lopen?”
Meedoen aan een hardloopevenement met andere lopers kan echt een enorme adrenaline kick geven. Je bent samen met andere hardloopliefhebbers die dezelfde passie delen. Daarnaast is de sfeer gewoon onbeschrijfelijk. De muziek, het parcours, het publiek, daar is een hoop organisatie voor nodig, dus soms kost dat wat geld. Ook mag je dan op wegen lopen waar je normaal misschien niet zomaar mag lopen, zoals een grote autoweg of bijvoorbeeld door musea en stations. Waarom zou je daar geen tientje voor over hebben? Ik vraag toch ook niet waar jij je geld aan uitgeeft?
“Ik zou nooit een marathon kunnen lopen”
Er zijn altijd mensen die zeggen dat het niet lukt, maar als je het niet eens hebt geprobeerd, hoe kan je dan zeggen dat het niet lukt?
Wij kunnen uit ervaring spreken dat iedereen een marathon kan lopen, als je het maar probeert. En je natuurlijk goed voorbereidt, want een goede voorbereiding is het halve werk!
“Je ziet er niet uit als een hardloper”
En jij ziet er wel uit alsof je iedere dag chips eet. Laten we één ding duidelijk krijgen, als je hardloopt, ben je een hardloper. Klaar.
Sommige lopers hebben misschien een atletisch figuur waardoor ze goed korte sprintjes kunnen trekken. Maar bij hardlopen gaat het niet altijd om snelheid. En als het om hardlopen gaat, is zelfs de langzaamste loper een winnaar als hij of zij de finish overkomt.
“Jij eet echt veel!”  
We lopen, dus we eten. Voedsel is onze brandstof. En onze brandstof is hoe we langer en sneller kunnen lopen. Er is niks zoals een heerlijke maaltijd na een lange duurloop. Dus wees voorbereid en blijf uit de buurt van een hardloper als hij of zij naar de koelkast lopen na een pittige training.
“Verveel je je niet tijdens het lopen?”
Soms. Maar dan worden we ook verveeld als we een saaie film kijken of op werk zitten. Er zijn zoveel dingen die kunnen vervelen. Maar als er iets is wat wij goed kunnen doen, is het een mooie route uitstippelen of een fijne muzieklijst samenstellen. Daarnaast lopen we ook regelmatig samen, lopen we bij een atletiekvereniging en ontdekken we regelmatig  nieuwe paadjes en weggetjes in onze wijk.
Ook is er niks saais aan jezelf uitdagen om sneller of langer te lopen. We dagen onszelf uit!
“Ik vind hardlopen stom”
En ik vind jou stom. Oké, soms hebben we ook geen zin. Soms valt een training tegen. Maar soms, gaat het geweldig en voelen we ons onoverwinnelijk. Daarnaast voel je je achteraf ongelofelijk blij. Ja, niks kan tegen een fijne dosis endorfine!
Eleanor Crick
Eleanor Crick is freelance journalist en blogger. In het dagelijks leven schrijft zij teksten als freelancer. Daarnaast blogt ze over hardlopen en gezondheid voor haar website www.loopdepressievrij.com. 

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer