Hoe Stryd mijn hardloopgeaardheid blootlegt

Hoe Stryd mijn hardloopgeaardheid blootlegt

Na 13 runs zag Hedwig op tegen haar trainingen voor een snelle 10 km.

Weet een loper vanaf het begin wat voor soort loper hij is? Voel je of je een sprinter bent, een middel- of langeafstandsloper? Ik weet het niet meer, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik hardlopen jarenlang in de breedste betekenis verafschuwde. Gisteren hoorde ik in een podcast over een zeer goede 10-kilometerloper die een buitengewoon marathonloper bleek te zijn. Wist hij dat van zichzelf of ontdekte hij bij toeval dat hij nog succesvoller zou zijn al naargelang hij verder zou lopen?

…Anyway, Ik ging de Stryd testen. Na mijn bedenkingen over het apparaatje wereldkundig te hebben gemaakt, besloot ik uit te vogelen wat deze footpod voor me kan betekenen. Zonder enig nadenkwerk was daar plotseling het idee om dit te doen door te trainen voor een snelle 10 kilometer, iets dat ik nog niet eerder gedaan heb. Ik weet inmiddels ook waarom, daarover straks meer…

Eindelijk verdiepte ik me in de eerste stappen om met Stryd te kunnen lopen en bevestigde ik hem daadwerkelijk op mijn schoen. Dat ik daarbij enorm veel geluk had, besefte ik pas later toen ik in een instructiefilmpje zag dat hij echt duidelijk moet ‘in-klikken’.
Mijn Stryd had half vast gezeten waardoor ik hem makkelijk had kunnen verliezen.
Het eerste uitstapje met mijn nieuwe vriend werd een uurtje cruisen met wat tempowisselingen. Vrolijk liep ik mijn rondje me afvragend hoe ik nou toch kon zien op welk wattage ik liep. Toen een bevriend hardloopster naderhand op Strava vroeg waarom zij mijn vermogen (wattage) niet kon zien, was ik blij dat iemand anders antwoordde dat dit een nadeel is van Garmin gecombineerd met Stryd: het vermogen wordt niet doorgestuurd naar Strava.

Twee dagen daarna liep ik een kort loopje omdat ik gehoord had dat Stryd dit nodig heeft om de Critical Power (soort omslagpunt) te kunnen bepalen. Niet vol gas, maar wel flink op tempo liep ik vijf kilometer. Naderhand zag ik in mijn Stryd app dat ik gemiddeld met 243W had gelopen, het zei me niets behalve dat dit gelijk staat aan 4’12 / km (of dit dan alleen in mijn geval zo is, weet ik niet; wellicht zit hier een ingewikkelde berekening achter die persoonsgebonden is vanwege gewicht etc.)
Ik bleef het vreemd vinden dat ik tijdens het lopen het wattage niet op het scherm van mijn Garmin zag, totdat ik besefte dat het gebruiken van Stryd en de bijbehorende app niet automatisch zorgen voor wattageweergave op mijn scherm.
Ik voelde me behoorlijk dom en paste de velden van mijn horloge meteen aan: in plaats van afstand, timer en pace zag ik nu afstand, timer en watt. Vanaf dat moment werd het pas echt leuk! Ik zag niet langer hoe snel ik liep wat tijdelijk een bevrijdende werking had. Onbegrensd liep ik mijn training want de door mijn trainer opgegeven pace zag ik dus niet langer, wel het wattage, maar dat zei me niets.

In het weekend besloot ik Stryd nog meer info over zijn nieuwe vriendin te geven. Ik liep een goed eind warm en ging toen voor een snelle 5 kilometer, wederom niet té snel want het echte diep gaan moest ik van mijn trainer bewaren voor de snelle 10.
Op 3’59/km spurtte ik door een onbekende wijk, op zoek naar rechte wegen. Als beloning gaf Stryd me mijn eerste Critical Power van 255 watt.

Inmiddels heb ik dertien runs met Stryd gedaan die zich helaas veelal kenmerken door gebrek aan vreugde. Ik begon meer en meer uitstelgedrag te vertonen. Loopjes werden steeds later op de dag gedaan of ik verplaatste ze zelfs naar een volgende dag.

Hoe dit komt? Voornamelijk omdat ik iets heel belangrijks vergeten was bij het maken van mijn plan; ik heb een schijthekel aan de 10 kilometer!
Eigenlijk aan alle ‘korte’ afstanden. De 5 km vind ik nog wel geinig: dat is even afzien. Als je bij 3 kilometer denk ‘ik trek het niet meer’, hoef je er nog maar 2. Bij de 10 is de indeling gewoon veel moeilijker.
Doe mij maar lekker ver. Laatst nog, liep ik gewoon maar wat, toen de tijd op was en de plicht riep, had ik 17 km gelopen; ik baalde want toen begon het voor mij eigenlijk pas.

Het zat me dwars, deze demotivatie in mij, want ik had mezelf en veel betrokken lopers deze test beloofd. Toch ging het me te ver mijn loopplezier door zoiets als een experiment te laten vergallen. Pas toen een bevriende, heel snelle marathonloper me plompverloren toevertrouwde de 10 kilometer ook afgrijselijk te vinden en die nooit te doen, hakte ik de knoop door: ik ga de Stryd niet testen op de 10.

Change of plans dus. Ik blijf lopen met Stryd, maar ga kijken wat er gebeurt nu ik op marathonschema’s terugval.
Na acht jaar hardlopen weet ik door Stryd in ieder geval wat ik ben: een duurloper, een marathonloper en soms zelfs een ultrarunner. En dat is ook wat waard.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 reacties

  • Sander

    Hoi Hedwig,
    Leuk artikel! Een vraagje over de stryd irt Garmin. Ik overweeg ook de stryd aan te schaffen. Voor mijn sporten gebruik ik de Garmin Vivoactive 4. Nu weet ik dat dit horloge beperkingen heeft irt de stryd; de afstand en staplengte zijn niet te gebruiken. Nu vraag ik me af of het vermogen wel te gebruiken is? Ik zie bij wijzigingen van de gegevens velden geen wattage staan. Of wordt dit toegevoegd/zichtbaar als je de stryd gekoppeld heb aan de Garmin?
    Weet jij dit toevallig? Of iemand anders?

    Groeten,
    Sander

  • Karin Verheijden

    Weer een keer jouw artikel gelezen en inmiddels ook zelf met de Stryd op mijn schoen. Dank aan “wie de schoen past”. Ook ik herken heel erg dat je uit je comfortzone moet komen om op een andere manier te trainen en eigenlijk heb ik dat ook niet gedaan. Al wil ik dat toch ook wel een keer serieus onderzoeken. Wel vond en vind ik de uitkomsten van allerlei artikelen op ProRun onwijs (om met Koen te spreken) interessant. En nu ik voor een wedstrijdje sta heb ik eerst in de calculator gekeken wat mijn VO2-Max is en dan een eindtijd bij een halve en dat ook opgezocht in de Race Calculator van Stryd. Dan zou ik zo maar een pr kunnen gaan lopen. Benieuwd of dat a.s. zondag gaat lukken. Ik zal het zien. Maar ook het vertrouwen omdat de jongens bij ProRun en de analyses bij Stryd wel erg betrouwbaar lijken. En bij Stryd is het dan ook nog leuk dat je in kunt geven dat het toevallig deze zondag 26 graden wordt.

  • Karin Verheijden

    Gelukkig kun je de Stryd ook goed gebruiken om te trainen voor een marathon. Overigens wel herkenbaar het wennen in het begin en het zo koppelen van apps dat alle gear toch werkt zoals je wilt. Heb zelf elukkig hulp gehad van een ploeggenoot die al met Stryd liep. Succes met de verdere trainingen en blijf vooral je eigen ding doen.

  • Ruud

    Hoi Hedwig
    Je blog gelezen. Hoor tegenwoordig wel meer over stryd, maar weet eigenlijk (nog steeds) niet wat het nu inhoudt. In mijn “goede jaren” hikkelde ik vaak op 2 gedachten (middellange 5, 10km) en marathon. Ik wilde het graag allebei, met als resultaat dat ik op beiden niet helemaal eruit gehaald heb wat misschien mogelijk was. Dat was in een tijd trouwens zonder “wetenschap” en met alleen stopwatches…. Denk nu wel eens terug aan wat toen mogelijk was geweest met alle wetenschap (stryd ) en ervaring van nu. Wel interessant overgens .
    Ik begrijp ook heel goed trouwens je gevoel voor die lange (ultra) afstand tov een snelle 10 km. Maar zo’n snelle 10km kan ook goed zijn als je basis voor de marathon/ultra.
    Succes!

  • Egon

    Ik begrijp jouw nieuwsgierigheid naar alle beschikbare en actuele hardloopdata, daar kun je van leren mits die data goed geïnterpreteerd worden.
    Zelf zou ik het geld er niet voor overhebben, zeker als je na de proefperiode nog een abonnement moet afsluiten (indien je alle functies wilt benutten).
    Ik vertrouw op mijn Fenix 5 en gebruik tijdens het lopen hoofdzakelijk: pace, hartslag en afstand. De rest pas achteraf na de loop om te controleren of mijn gevoel overeenkomt met de data van het horloge.

    • Hedwig van Bree

      Hey Egon,
      De ‘kritiek’ over het afsluiten van een abonnement hoor ik vaker… zelf zie ik dat anders (ik heb het abonnement overigens afgesloten en er zelf voor betaald; was dus geen gift). Ik weet nog niet wat ik van Stryd vind (tot nu toe blijft mijn mening erover alle kanten op gaan), maar wat ik een feit vind, is dat hij een hardlooptrainer vervangt. Als je een trainer van vlees en bloed hebt, is het niet ongewoon om die te betalen voor zijn inspanningen. Vandaar dat ik een vergoeding aan Stryd ook niet meer dan normaal vind. Mijn probleem is juist (deels) dat ik al een trainer heb; Stryd is in die zin voor mij echt een experiment; ik wil mijn menselijke trainer gewoon behouden en daarmee is Stryd eigenlijk voor mij niet nodig. Als je geen trainer hebt, zie ik de meerwaarde ook echt in de ‘virtuele’ trainer die Stryd eigenlijk is…
      Benieuwd wat jouw kijk hierop dan is.

      • Egon

        Hoi Hedwig, als je de hardloopsport serieus wilt bedrijven en/of wilt presteren op een bepaalde afstand dan zou ik persoonlijk de voorkeur geven aan een echte trainer. Tegelijk moet ik zeggen dat ik geen ervaring heb met de Stryd.
        Het is wel zo dat elke afstand een specifieke opbouw en training nodig heeft; sprinten en baanatletiek vergt andere training dan ultrasport om maar een open deur in te trappen.
        Ik heb niet het idee dat de Stryd hier rekening mee houdt (ik kan het mis hebben). Bovendien moet je al behoorlijk ervaring op hebben gebouwd om alle data te kunnen interpreteren.
        Kortom de keuze tussen stryd en trainer is voor mij makkelijk en voor persoonlijke begeleiding zou ik ook meer geld overhebben, hoewel dat bij een club erg mee kan vallen.

        • Egon

          Zelf heb ik een aantal jaren ervaring als trainer van een hardloopgroep en mijn ervaring is dat het uitlezen van data maar een onderdeel is van de training. Je hebt altijd te maken met mensen en die reageren niet allemaal hetzelfde op een bepaalde methode. Meetapparatuur gaat bijna altijd uit van gemiddelden en formules, bij de gemiddelde mens zal dat doelmatig zijn maar er zullen altijd variabelen blijven die onderweg naar jouw doel bijgestuurd kunnen worden.
          Een ervaren trainer zal daar feeling voor hebben.

  • Sonja Schaart

    Mooi verwoord Hedwig! Volgens mij moet je gewoon van je gevoel uitgaan. Na al die trainingen weet je best hoe er mee om te gaan. Succes verder! X

    • Hedwig van Bree

      ja, dat denk ik ook wel. Toch blijf ik de Stryd gebruiken alleen al omdat ik wil ervaren hoe hij echt werkt en wat hij zal voorspellen. Ook wil ik zien of er een ‘conflict’ ontstaan tussen wat Stryd teruggeeft en wat Tiny mij laat doen… heel interessant allemaal :-)!

  • Eloy Tukker

    Leuk en herkenbaar stuk. Ik ben zelf meer een interval sporter en heb in mei 2019 mijn eerste 1/8ste triathlon gedaan met maar 9 weken voorbereidingstijd. Dat kwam vooral omdat ik pas 9 weken vantevoren had bedacht eraan mee te doen. Zwemmen en fietsen gaat me goed af maar die 5 km mag van mij verkort worden tot 1 Engelse mijl. Voor iedereen haalbaar en voor interval sporters zoals ik aantrekkelijker. Mag ook een 100 meter sprint. Sinds november 2020 loop ik soms met een hardloopmaatje. Ik moet bekennen dat mij dat beter bevalt waardoor ik al 1 keer een 8 km run en zelfs een 10 km heb gelopen. Alleen krijg ik mijzelf niet gemotiveerd om lange afstanden te doen. Ik mag graag wandelen en dan ook wel 3 of 4 uur achter elkaar, geen probleem. Ik ben dus een sprinter en zeker geen langeduur loper. Vorig jaar en dit jaar helaas geen 1/8ste triathlon door corona dus lekker door gaan met training, zelfs het lopen. Veel plezierige kilometers gewenst, plezier hebben is voor mij de trigger om hard te trainen en te genieten van de sport.

    • Hedwig van Bree

      Hoi Eloy, wat leuk dat jij dat dus ook hebt, maar dat jouw voorkeur (en talent) dus meer naar kort en snel uitgaat. Ik ervaar nu iets heel geks; sinds ik dit stuk schreef en de druk eraf is, loop ik mij tempo’s met gemak en plezier. Gek he? Ik heb al eerder gemerkt dat ik beter loop en presteer als ik vrij van alles loop, wellicht zit het hem daar dus wel in ….. succes met je 1/8 triatlon als je weer mag!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer