Hoeveel scheelt 2 kilo minder op een marathon?

Hoeveel scheelt 2 kilo minder op een marathon?

Bijgewerkt: februari 2024.

Het marathonseizoen komt eraan. Zondag is Tokio en daarna begint het. Voor lopers die in april een marathon lopen en twijfelen of ze vanaf nu taartjes en biertjes laten staan: 2 kilo scheelt al gauw meer dan 5 minuten op de marathon.

Twee jaar geleden heb ik het zelf ervaren. Dat was opgevallen.

‘Ik volg je op Strava,’ L. neemt een slok van zijn koffie.

Er valt een korte stilte. Ik verwacht dat er nog iets achteraan komt, maar L. zegt niets meer. Hij kijkt erbij alsof hij iets betekenisvols heeft gezegd.

‘Leuk,’ zeg ik om de stilte op te vullen ‘met veel apps heb ik een haat/liefde verhouding, maar Strava is mijn lievelingsapp.’

‘Mag ik je iets vragen?’ L. zet zijn kopje op tafel en kijkt me aan.

‘Natuurlijk.’

‘Bij de CPC vorig jaar liep je in 2022 1u15 op de halve marathon en twee maanden later liep je ineens 2u33 op de marathon, hoe verklaar je dat?’

Wat blijkt? L. vertrouwt het niet helemaal

L. is een fanatieke loper en heeft veel boeken gelezen over training. Onder andere Daniels’ Running Formula. In het boek van Daniels staan lijsten met tijden. Hij vindt het gek dat ik in september (het was de uitgestelde corona-CPC) met veel pijn en moeite mijn persoonlijk record op de halve marathon aanscherp tot 1:15:03 en twee maanden later doodleuk halverwege de marathon van Valencia doorkom in 1:13:55.

Hij vindt het niet alleen gek. Hij vindt het ook verdacht.

Eerder had L. me gevraagd of ik tijd had om eens koffie te drinken. Hij had Lopen op vermogen gelezen en De Hardlooprevolutie en hij wilde sparren over vermogen, hartslag, schema’s en ademhaling. Dus we prikken een dag en hij komt langs op het clubhuis voor een bakkie koffie en een gesprek.

‘Je hebt een verleden als wielrenner, dus je hebt de schijn wel tegen,’ vult L. aan als hij mijn ‘verdachte’ doorkomst op de marathon te berde brengt.

Ik schiet in de lach en zeg dat de snelle tijden goed verklaarbaar zijn. L. zegt dat een periode van taperen de progressie niet verklaart en dat hij nieuwsgierig is hoe mijn tijden dan verklaarbaar zijn. Dat het schema van Klaas Boomsma goed werkt gelooft hij wel, maar er klopt iets niet.

Het is waar dat er op de dag van de marathon méér meespeelt dan het schema van Klaas en het voordeel van een startnummer op mijn buik

Op mijn telefoon open ik de calculator van Prorun.

Eerst kijk ik wat de verwachte tijd is voor een halve marathon op basis van mijn eindtijd van 2:33:36 op de marathon. Dat is 1:13:10, fors sneller dan mijn 1:15:03 bij de CPC.

Wat echter een groot verschil is tussen de CPC in september en Valencia in december is mijn gewicht. 59,2 kilo in september versus 57,0 kilo in december.

Hoeveel verschil maakt 2 kilo?

Ik vul het in, in de calculator en laat het zien aan L.

Twee kilo scheelt ruim twee minuten op de halve marathon.

En twee kilo scheelt wel een minuut of 7 (!) op de marathon.

7 minuten!

kg

Kortom: wil jij je persoonlijke record op de halve of hele marathon aanvallen? Dan loont het de moeite om op je gewicht te letten. Uiteraard is dit alleen een goed idee als je een paar kilo meer weegt dan nodig, ga jezelf niet uithongeren als je nu op een gezond gewicht zit.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

  • MO

    Dat klopt helemaal 😊😊

  • Charles

    Het is gewoon een kwestie van fysica dat iemand die minder weegt sneller loopt.
    Je hebt er namelijk minder energie voor nodig.
    De 2 mannen van het Geheim van Hardlopen leggen dat goed uit.

    Met de belangrijke caveat dat er ook een ondergrens is aan gewicht, als je teveel vermagert gaan je prestaties erop achteruit.
    Google maar eens anorexia athletica of RED-S syndroom.

    Maar voor iemand met wat overgewicht of een normaal gewicht geldt zeker: minder kilo’s = sneller.
    Heb zelf een BMI van 21 met 66kg voor 1m74, telkens voor de marathon zakt dat gewicht wat naar 64,5 kg. Tuurlijk helpt dat de prestatie.

  • Peter

    Dit artikel (het is een repost) heb ik nu meerdere malen gelezen en krijg er iedere keer een naar gevoel van in mijn buik.

    Dit om twee redenen:
    – gewicht is een factor maar niet de enige factor. Er valt veel te winnen met consistent lopen, snelheidswerk, looptechniek & krachttraining. Persoonlijk: ik heb afgelopen jaar 25 minuten van mijn PR gelopen (hele op 3:39 en 1:40 op de halve) terwijl ik twee kilo zwaarder was dan een jaar eerder met hetzelfde vetpercentage.

    Het zou een beetje stom zijn als ik nu een artikel zou schrijven ‘een kilo erbij zorgt voor 12,5 minuten minder op de marathon’. Toch doet Koen hier in feite hetzelfde.

    – het is normaal om tijdens een marathontraining aan te komen. het spreekt voor zich dat je gezond moet eten, maar tijdens een marathontraining is het belangrijk om genoeg te eten!

    Dus ja, voor iemand als Koen met een mega PR, goede looptechniek en jarenlange ervaring is het gewicht een bepalende factor, voor ons normale stervelingen zijn er waarschijnlijk andere factoren belangrijker zonder de schadelijke bijwerkingen van focus op gewicht.

    • Berto

      Peter Toch heb ik het gevoel dat ik sneller en makkelijker loop
      met minder gewicht, tja wat is wijsheid tijdens de training en hoe val je dan verantwoord enkele kilo’s af ..

  • Gonnie

    Mooi artikel, geeft hoop😀
    Ik merk idd dat ik nu makkelijker loop, nu er enkele kilo’tjes af zijn, en ook mijn basissnelheid wordt beter.
    En idd fijn dat je vermeld dat als je eenmaal op een gezond gewicht zit, het zo kan blijven.

  • Gonnie

    Mooi artikel, geeft hoop😀
    Ik merk idd dat ik nu makkelijker loop, nu er enkele kilo’tjes af zijn, en ook mijn basissnelheid beter wordt.
    En idd fijn dat je vermeld dat als je eenmaal op een gezond gewicht zit, het zo kan blijven.

  • Wendy Weijdema

    Ik vind vooral de interesse voor een steeds snellere tijd interessant. Ik ben ietsje zwaarder geworden en loop nu langzamere tijden maar vergelijk ik ze met het lagere gewicht dan loop ik in verhouding nu even snel. Dus als alleen het verliezen van gewicht je een snellere tijd oplevert is je prestatie in feite niet beter dan toen je zwaarder was…dus wat vier je dan?

    • Dick

      Tja, dat is hetzelfde verhaal als met snellere schoenen. Maar als je dan toch een pr loopt erop heb je daar toch echt even maling aan!

  • Gertina

    Trigger voor iemand die toch al onzeker is, door zo’n soortgelijk artikel te lezen, heeft mijn zoon anorexia ontwikkeld. En dan kun jij aan de zijlijn staan en zeggen dat je je gezond verstand moet gebruiken, maar zo werkt het menselijk brein gewoon niet altijd. Want ja , die 4 minuten sneller, dat is toch wel fantastisch. Er zal er nu maar 1 zijn die erop doorslaat is er toch weer 1 teveel.

    • Koen de Jong

      Wat een droevig bericht Gertina. Het is een lastige kwestie. Meer dan 50% van de mensen heeft overgewicht, dat zijn er ook veel te veel. Met deze artikelen hopen we een extra aanmoediging te hebben om een gezond gewicht na te streven, niet om anorexia te ontwikkelen. Hoe gaat het nu met je zoon?

  • Frank van Eldik

    Het lukt me maar niet om af te vallen. Ik word zelfs steeds zwaarder met de jaren. Ik sport best veel, 4x per week hardlopen en 2x per week fitness. De slechte eetgewoontes met een grote behoefte aan calorieën zijn moeilijk te beteugelen.

    • Koen de Jong

      Periodiek vasten al eens geprobeerd Frank?

  • Arnold Schiphof

    Beste Koen,
    Wat ik mij na het lezen van dit artikel afvraag. Hoe staat dit voedingsprogramma in relatie tot koolhydraten stapelen in de laatste dagen voor een marathon? Uiteraard is het niet de bedoeling om met het stapelen van koolhydraten juist in gewicht zwaarder te worden. En is daarnaast dit 5 daags programma niet een te grote verandering in je normale voedingspatroon zo vlak voor een marathon?

  • Leo

    Er zitten wel grenzen aan. Zeker als ik in de zomer met mijn fiets en trailrun schoenen naar de franse alpen trek en door veel sporten onder de 73 kilo uitkom voelt het echt niet meer goed.

    Maar goed. Met 52 jaar en dit jaar nog een PR op de halve en bij de bruggenloop mag ik niet klagen.

  • Karin Verheijden

    Hoi Koen,
    Goed om erbij te vermelden dat als je geen kilo vet teveel hebt de calculator niet op gaat. Heb net de berekening gemaakt en zou toch een mooi pr opleveren maar vraag me af hoe ver je ‘mag’ gaan. Van 50 kg naar 49 kg levert ongeveer 4 minuten op qua tijd maar is 49 kg bij een lengte van 1.69 / 1.70 ook gezond? Aan de andere kant is 4 minuten op de marathon (van 3:17:29 naar 3:13:32) wel super aantrekkelijk en zou voor mij zonder een echt voedingsprogramma heel makkelijk te doen zijn. Gewoon wat minder snoepen namelijk. Ben benieuwd naar de reacties. En toevallig of niet mijn pr dit jaar behaald met een schema van Klaas. Dat dan weer wel. 😀

    • Anoniem

      Waarom wordt hier over gewicht gepraat zonder vet- of spierpercentage en vooral BMI erbij te betrekken? 60 kg is heel anders voor een persoon van 1,60 dan voor een persoon van 1,90. Dan kan een paar kg extra je zelfs sneller maken. Context is erg belangrijk bij dit soort onderwerpen.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid