Leeftijd gecorrigeerde klassementen

Tijden corrigeren op basis van leeftijd. Is dit leuk of juist niet?

Diverse atletiekverenigingen maken gebruik van leeftijd gecorrigeerde klassementen. Dit doen ze door de gelopen tijd van een atleet te corrigeren voor zijn of haar leeftijd. Je krijgt zo een gelijk “speelveld” en kunt vaststellen wie eigenlijk de beste van de club is. Je kunt er zelfs een competitie van maken door meerdere wedstrijden en afstanden mee te nemen en daarbij bijvoorbeeld het slechtste resultaat van iemand niet mee te laten tellen. Onze ervaring is dat het heel leuk is om hieraan mee te doen en verrassende resultaten oplevert.

We geven in dit artikel twee praktijkvoorbeelden en laten het statistisch leeftijdsverloop van hardloopprestaties voor zowel mannen als vrouwen zien. Het sluit aan op twee eerdere artikelen op ProRun, over de leeftijdsafhankelijkheid van de prestatie-index en over het prestatieverloop bij ouder worden.

Fotobijschrift: Keistad baancompetitie: jong en oud, jongens en meisjes, vrouwen en mannen worden op tijd in series ingedeeld. Foto: Ries de Beer.

Keistad Baancompetitie
Jaarlijks organiseert het Amersfoortse A.V. Triathlon de Keistad Baancompetitie. Deze bestaat uit een serie van 5 wedstrijden op dinsdagavonden in het voorjaar. Er wordt één eindklassement opgesteld met correcties voor leeftijd en geslacht. De baancompetitie bestaat uit 5 wedstrijden: een 3.000 meter, 5.000 meter, 1.500 meter, 2.000 meter en als laatste een 800 meter met aansluitend de prijsuitreiking. Voor C- en D-junioren is er een Juniorenbaancompetitie over 1.500 meter, 2.000 meter en 800 meter. Om in aanmerking te komen voor het klassement moet je 4 van de 5 wedstrijden uitgelopen hebben. Er wordt gelopen in een groot aantal series. Omdat je van tevoren je tijd moet opgeven, zit je altijd in een serie van jouw niveau en word je extra uitgedaagd een goede prestatie neer te zetten. In de snelle series zitten vrijwel zonder uitzondering snelle heren senioren en de toppers bij de masters. In langzamere series loopt alles gezellig door elkaar, jong en oud, mannen en vrouwen, meisjes en jongens.

Voor het klassement over de verschillende afstanden hanteert Triathlon als basis de Atletiekuniepuntentelling voor mannen. Alvorens de punten te berekenen, worden op de tijden correcties toegepast:

* Vrouwen: 10% aftrek
* Masters: 0,6% aftrek per jaar vanaf 35 jaar
* Junioren: 1,5% aftrek per jaar onder de 20 jaar.

Deze werkwijze bevalt goed. Wel zie je dat steevast oudere masters op het erepodium eindigen. Dat lijkt niet vreemd omdat sommigen van Europees niveau zijn of zelfs bij de wereldtop behoren. We zullen verderop in dit artikel laten zien dat deze oudere masters beslist niet bevoordeeld worden en de podiumplek terecht is. De aftrek van 10% bij vrouwen onderschrijven we. Het is hetzelfde percentage als in het boek Hardlopen met Power! is afgeleid. Vrouwen hebben nu eenmaal meer vet en minder spieren dan mannen.

AV Nijkerk
Onze hardloopvriend Wim Oudejans heeft als lid van Atletiek Vereniging Nijkerk de puntentelling voor hun jaarlijkse clubcompetitie uitgedokterd. Vooraf selecteren zij 6 wedstrijden waarin
een 5 of een 10 km gelopen wordt. Slechts de drie beste resultaten tellen mee in het klassement. De enige uitzondering is de “Halve van Nijkerk”. De tijd op deze halve wordt voor het klassement wel met de formule van Riegel omgerekend naar een 10 km. AV Nijkerk heeft een aparte klassement voor mannen en vrouwen. Alvorens tot een puntentelling te komen worden ook hier de tijden voor de leeftijd gecorrigeerd. 

Wim Oudejans is ingenieur en net als wij gek van cijfers. Wim kwam tot de slotsom dat als hij de in het boek Hardlopen met Power! weergegeven leeftijdsfactoren volgens Elmer Sterken aanhoudt het nauwkeurig aansluit bij zijn eigen ervaringen. Wim heeft daar gelijk in. In ons vorige artikel op ProRun was al te zien dat het verval niet voor elke leeftijd gelijk is. Het verval neemt toe met het ouder worden.

Leeftijdsverval volgens Elmer Sterken
Prof dr. Elmer Sterken is econoom en rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is ook een fervent sporter én deskundig op het gebied van sportstatistiek. Hij heeft leeftijdscorrectiefactoren bij hardlopen afgeleid op basis van een uitgebreide dataset. De dataset bevat gegevens van de leeftijden van 3 tot en met 95 jaar en de afstanden van 5 km tot en met 42,195 km. Sterken kon hieruit leeftijdscorrectiefactoren afleiden per jaarklasse en per leeftijd, voor zowel mannen als vrouwen. Wij hebben de resultaten van Sterken vertaald in onderstaande figuur.

In de figuur is het procentuele verschil ten opzichte van vorig jaar te zien. Als het percentage positief is, word je beter. Als het negatief is minder. Tot ongeveer het 30ste levensjaar worden mannen en vrouwen jaarlijks beter. Daarna begint het verval. Een periode is dat 0,6% per jaar, maar op latere leeftijd wordt dat voor mannen 0,8% per jaar. Vrouwen laten een statistisch nog groter verval zien. Bij de vrouwen loopt het in dezelfde levensfase al snel op naar 1,2 – 1,4% per jaar. Voor beide geslachten neemt het verval na het 70ste jaar steeds meer toe. 
 

Op ons YouTube kanaal The Secret of Running kun je veel bekijken

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in ons boek 
Hardlopen met Power!
Het boek luidt een revolutie in op hardloopgebied. Het boek legt de achtergronden en voordelen uit van hardloopvermogensmeters, die momenteel op de markt verschijnen. Net als wielrenners, kunnen hardlopers nu ook hun prestaties in de training en in de wedstrijd optimaliseren met de extra informatie van hun wattage! Van de schrijvers van Het Geheim van Hardlopen.
De ISBN nummers zijn:
paperback 978-90-821069-7-8
e-book (ePub3) 978-90-821069-8-5
e-book (Adobe DRM pdf) 978-90-821069-9-2
Hans van Dijk en Ron van Megen
www.hardlopenmetpower.nl

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer