Zondag om 11:00 startte ik bij de Halve van Leiden.
Het was de eerste keer dat ik liep in de geboorteplaats van Rembrandt en de gemoedelijke sfeer rond de start werkte direct aanstekelijk enthousiasmerend.
Mijn Stryd gaf voor 22 graden een vermogen op van 288 watt (7 watt lager dan een halve marathon bij 8 graden Celsius) en de organisatie had ook voorbereidingen getroffen voor de warmte.
Onderweg waren veel drankposten en veel plekken met koude sponzen. Niet alleen de organisatie voorzag in verkoeling, ook bewoners aan het parcours hadden massaal tafels naar de weg gebracht met drinkwater en tuinslangen op het parcours gericht.
Het was een heerlijke dag en Leiden Marathon is een marathon met liefde voor lopers en met € 57,00 is het startgeld beduidend lager dan bij andere grote marathons.
Van Leiden zelf krijg je bij start en finish het oude stadshart mee en tussendoor loop je door omliggende dorpen en weilanden. De afwisseling van een grote stad, groen en weilanden en dorpen met enthousiast publiek is een verrukkelijke manier om een halve marathon te lopen. Toen ik het na 17 kilometer zwaar kreeg, had ik mazzel. Ik werd ingehaald door de koplopers van de marathon die een uur eerder waren gestart en kon zo even meegenieten van de prachtige tred van toplopers in hun laatste kilometers.
Bij de finish was er nog een moment voor een glimlach: de medaille liet een tafereel zien uit 1574. Achterop de medaille stond: 3 oktober 1574. Burgemeester Pieter van der Werff verwelkomt aanvoerder Louis de Boisot, nadat de watergeuzen de Spaanse bezetter hebben verdreven. Leiden is ontzet!
Het laat zien hoeveel liefde de organisatie in lopers en Leiden steekt bij deze marathon.
In de trein terug naar huis kreeg ik een appje. Leiden Marathon was in het nieuws.
Er waren veel onwelwordingen door de warmte en op last van de burgemeester (de huidige) was de 10 kilometer afgelast omdat de druk op hulpdiensten en ziekenhuizen te groot was.
Meer drankposten, meer sponzen en meer tuinslangen langs de kant is niet mogelijk. Wat kunnen we doen om met warm weer te lopen, zonder teveel van onszelf (en de hulpdiensten) te vragen?
Dat is een vraag die we als lopers moeten zien te beantwoorden.
Voor nu: eerst de medaille een mooi plekkie geven en een dikke pluim voor Leiden Marathon.
Waar liep jij vorig weekend?
Niels Pabst
ik liep dat weekend 30K op Terschelling. Als er steeds meer mensen gaan hardlopen, zullen er ook meer onwel-wordingen komen. Zeker als bijna nog niemand met die temperatuur heeft kunnen lopen. Dat gaat een steeds grotere druk op de hulpdiensten leggen. Dan is vroeger starten zeker een optie en moeten we met z’n allen misschien gaan accepteren dat er bovengrenzen gesteld gaan worden aan het aantal lopers of aantoonbare recente ervaring op de halve of hele marathon en misschien ook wel een gezondheidsverklaring.
Rene kuijken
Hulde aan de organisatie.
Zelf liep ik de hele marathon ( ik liep eerder dit jaar al in Enschede de hele).
Goed georganiseerd door een mooie omgeving.
Enige puntje van aandacht is na afloop de grote menigte om door de hekken heen te komen.
Klasse leiden !!!
Klasse organisatie!!!!
Francois
Bijna de 10km in Leiden… Na een uur rondhangen in de stad omdat de start was uitgesteld.
Om vervolgens na het stop zetten van de marathon door de burgemeester/driehoek, weer naar huis gefietst. Gelukkig woon ik dichtbij.
Jammer, maar erg begrijpelijk, het geluid van rijdende ambulances gaf al een slecht voorteken in het uur dat we aan het wachten waren.
Leiden blijft gelukkig wel een mooie en leuke stad om in te vertoeven.
Volgend jaar ga ik zeker het weer opnieuw proberen.
Sandra Kerstens
Nou als leiden marathon de starttijden gaat vervroegen waar lopers elk jaar in de feedback om vragen, heb je al veel winst. Het wachten in het startvak in een warme Breestraat is al een dingetje. 11 uur starten waarbij je ook nog eens een voorjaar had met bijna geen warme dagen was echt wel een uitsaging
Anita Middendorp
Ook Leiden! De hele. Hulde voor de organisatie en alle vrijwilligers en bewoners die zich voor ons hebben ingezet.
Voor mij een thuiswedstrijd maar een mooie. Zwaar bevochten door de warmte, dat wel!
Egon
Waarschijnlijk drinken de (halve)marathonlopers te weinig. Het onderweg drinken zal nog moeilijker worden omdat voor de meeste marathons de plastic bekertjes verboden zijn of gaan worden, kartonnen bekertjes gaan lekken. Lopers zullen dus zelf voor hun hydratie onderweg moeten zorgen (tot 500cc per uur!). Een oplossing is een trailvest of camelbag waar voldoende sportdrank in kan.
Ook zal de lange afstand getraind moeten worden en niet op goed geluk gaan lopen.
Sandra
Aanname dat mensen niet getraind waren, zal voor een gedeelte kloppen maar niet voor elke loper, zag getrainde mensen onwel worden. Pacer op de halve stopte er ook mee