10 slechtste hardloopadviezen die ik heb gehoord

Door
Eleanor Crick
9 januari 2017 10:43
10 slechtste hardloopadviezen die ik heb gehoord
10 slechtste hardloopadviezen die ik heb gehoord
Als het gaat om hardlopen, lijken mensen daar bepaalde sterke gevoelens over te hebben. Vanuit de hardcore hardloopliefhebbers die er niet over kunnen ophouden tot de haters die praten over hoe ‘schadelijk’ hardlopen wel niet kan zijn. Iedereen heeft er iets over te zeggen. En terwijl veel van wat ze zeggen misschien waar is, kan elke hardloper zeggen dat ze zogenaamd advies kregen, wat ofwel goed bedoeld was, compleet nutteloos was of zelfs meer kwaad dan goed veroorzaakt.   

Hier zijn een paar van de slechtste adviezen die ik persoonlijk ooit heb gehoord. Dus hoor je een van deze uitspraken, weet dat jij weet wat het beste voor je is en dat je als hardloper mag denken "een oor in, de andere oor uit, want die niet-hardlopers weten toch niet waar ze het over hebben.” 

"Je moet gewoon door de pijn heenlopen.” Ja daag! Die brandende pijn heb je niet voor niks! Ook al kan het misschien gewoon een milde kramp zijn, kan het ook wel een gescheurde spier, shint splint of andere opkomende blessure zijn. Oppassen dus! 

"Je moet weinig water drinken voor en tijdens de wedstrijd zodat je tussendoor niet hoeft te plassen” Ja, want water is niet noodzakelijk? Water is enorm belangrijk om kramp en uitdroging te voorkomen. Voor je het weet val je door de uitdroging wel flauw net voor de finish. Daar gaat je pr. 

"Je moet de avond ervoor heel veel pasta eten om genoeg energie te hebben. Ook moet je pasta als ontbijt eten." Misschien werkt dat voor sommige mensen, maar sommige van ons hebben een gevoeligere maag en kunnen daar niet zo goed tegen. Wat voor een ander werkt, hoeft niet voor jou te werken. Ik blijf denk ik wel bij mijn eigen vertrouwd ontbijt havermout, dankjewel. 

"Trakteer jezelf op een nieuwe outfit voor de grote race!" En vervolgens trakteer ik mezelf op pleisters om te kunnen herstellen van die schuurplekken en blaren. 

"En terwijl je toch bezig bent, koop ook een paar leuke nieuwe schoenen om je wedstrijd op te lopen.” Ik denk dat elke loper begrijpt dat je die schoenen eerst moet inlopen voordat je besluit er een marathon op te lopen. 

"Je hardloopschoenen moeten een halve maat groter zijn dan je normale schoenen.” Sommige merken moet je inderdaad een grotere maat nemen, maar te groot is ook niet ideaal. Pas ze eerst en laat je gewoon adviseren door een specialist. 

'Tijdens een wedstrijd moet je snel van start gaan, dan kan je iedereen inhalen en heb je een voorsprong" En kan ik halverwege helemaal niet meer lopen en moet ik wandelen of word ik onwel en moet de EHBO me verzorgen. Nee, ik blijf lekker op een rustig tempo lopen, dan weet ik dat ik het in ieder geval uitloop. Die laatste kilometers kan ik altijd nog versnellen.

"Als je zwanger bent, is het echt gevaarlijk om hard te lopen.” Ik begrijp de redenering wel, maar als je al een hardloper bent, is dat echt geen probleem. Sowieso zou ik dit advies alleen van een dokter horen, geen kennis. Als de dokter zegt dat het kan, dan kan het. 

"Je moet echt zware krachttraining doen, anders heb je niet genoeg kracht in je benen.” Hmm, krachttraining helpt wel degelijk, maar ik denk dat mijn oefeningen in de sportschool genoeg zijn en ik geen bodybuilder hoef te worden.

"Je weet dat je je knieën verpest he?" Echt waar? Dat heeft nooit iemand tegen me gezegd!

Wat voor advies heb jij ooit gekregen wat compleet nutteloos was? 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Eleanor
Eleanor Crick
Eleanor Crick

Eleanor Crick



Is freelance journalist en blogger. In haar vrije tijd loopt ze het liefst halve marathons of ontdekt ze haar stad Utrecht op haar hardloopschoenen. Op haar website loopdepressievrij.com blogt ze over alles waar ze gelukkig van wordt. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Jet
  Goed lezen blijft moeilijk.
  Reactie geplaatst op 15/01/17 om 21:22 uur
 • Jos van Damme
  De schrijfster zegt toch ook dat het onzin is al die stellingen die vet gedrukt staan. Albert je verwijt vind ik niet kloppen. Akke heeft gelijk vind ik. En Theo Noij trapt ook in de val vind ik
  Reactie geplaatst op 11/01/17 om 19:31 uur
 • Albert
  Grappige maar onzinnige stellingen. Ik denk dus dat de auteur ooit iets in een boekje heeft gelezen en niet weet wat hardlopen is. Je mag van een site als pro run wel meer verwachten dan bovenstaande onzin.
  Reactie geplaatst op 11/01/17 om 10:40 uur
 • Akke
  Theo, De titel zegt het toch ook? Je moet er niet naar luisteren!!!
  Reactie geplaatst op 09/01/17 om 16:47 uur
 • theo noij
  Misschien moet deze schrijfster eens echt leren hardlopen want sommige stellingen zijn gewoon gelu... maar ja negatieve aandacht is ook aandacht Theo ( hardlooptrainer)
  Reactie geplaatst op 09/01/17 om 16:08 uur

Loopkalender

22
oktober